2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egy 832 éves kocsmából nyílik Európa legizgalmasabb barlangvárosa

Hirdetés

Egy 832 éves kocsmából nyílik Európa legizgalmasabb barlangvárosa

Több mint 800 kisebb-nagyobb méretű barlang, üreg, pincebokor és tárna húzódik a település alatt, amelyeknek többségét egy nagyon szerteágazó, helyenként többszintes, jelenlegi ismereteink szerint 36 kilométer hosszú alagútrendszer köt össze.

A régészeti leletek alapján az első járatokat Krisztus után 320 környékén kezdték el kivájni az első lakosok a könnyen faragható homokkőből. A járatrendszerről először Assar walesi szerzetes számolt be 868-ban, amely az Angol-Szász Krónikában jelent meg. A csuhás itt írta le, hogy a Mercia királyság hűbéreseként ismert sznoting törzs ezt a területet „Tigguo Cobauc”-nak, azaz „barlangok helyeként” ismeri, az üregeket pedig többnyire lakásként, raktárként és kamraként hasznosítja. A helyiek idővel nemcsak összekötötték a különálló barlangokat, hanem a mesterségesen kialakított nyílások elé vagy fölé kőből emelt emeletes házakat és várakat emeltek.

A Mortimer-lyuk bejárata

A Mortimer-lyuk bejárata

Hirdetés

Fotó: Steve Etherington – EMPICS / Getty Images Hungary

Izabella királynő: „Szép fiam, sajnáld meg szelíd Mortimert!”

Az évről évre bővülő katakombarendszer funkciói az idő előrehaladtával egyre változatosabb lett. Nottingham központi várkastélya, a Brewhouse Yard alatt például 1067-ben épült meg az a Leen folyóhoz kifutó alagút, amelyet a viktoriánus korszak regényírói azért nevezték el Mortimer-lyuknak, hogy valamiféle romantikus emléket állíthassanak Anglia egyik legmerészebb kivitelezésű államcsínyének:

A történet szerint a 17 éves III. Eduárd angol király és hozzá hűséges lovagjai 1330. október 19-én éjjel ezen a járaton keresztül lopóztak be William Elan várkapitány vezetésével az erősségbe, hogy foglyul ejthessék az ifjú uralkodó nevében ekkor már három éve kormányzó Roger Mortimer lordot. 

A rajtaütés szereplői, főleg a csoport vezetője azonban nem számított arra, hogy a báró éppen az ő édesanyjával, a szigetországot régensként irányító Izabella királynéval szeretkezik a központi hálószobában.

Mivel a támadásnak nem az öt éve tartó titkos románc leleplezése volt a célja, hanem az ifjú uralkodó apjának, II. Eduárd kegyetlen megkínzását és meggyilkolását elrendelő főúri parancs megbosszulása, így a csapat nem bántotta III. Eduárd hangosan jajveszékelő édesanyját, csak a nős grófot rángatták ki az anyakirálynő mellől. Mortimert a hajánál fogva végighúzták a titkos folyosón, majd a szabadba kiérve egy ló farkához kötözve Londonba vonszolták, ahol bíróság elé állították. Egyesek szerint ebben a járatban a mai napig gyakran lehet hallani esténként az elcsigázott Mortimer szellemének csoszogását és velőt rázó üvöltését.

A parlament 14 vádpontban találta bűnösnek Wigmore 43 éves nagyurát, akit november 29-én anyaszült meztelenre vetkőztették, majd Tymburn falu közepén (ma Marble Arch környéke) felakasztották.

A kor szokása szerint a nemes holttestét négy darabra felvágták és a királyság nagyobb városaiban közszemlére kitették. Szeretőjével ellentétben Izabella királynét nem ítélték el fia elárulásért, valamint férje, a néhai II. Eduárd kegyetlen meggyilkoltatásért. Gyermeke kérésének megfelelve a francia származású asszony élete végéig házi őrizetben maradt, ahol bár uralkodói státusának megfelelő ellátást kapott, ám csendes magányában szép lassan megőrült.

GettyImages-677915242

Fotó: Steve Etherington – EMPICS / Getty Images Hungary

Templomosok kocsmája: „Öreg megálló Jeruzsálem felé”

A Nottingham alatt húzódó barlangrendszer többi része is érdekes. Ilyen például az egyik girbegurba alagút végén kialakított több mint 300 lépcsőfokból álló szűk lejárat, amelynek végében Anglia, s talán az egész Egyesült Királyság legrégebbi kocsmája működik. A „Ye Olde Trip to Jerusalem” nevű fogadót 1189-ben alapították, s természetesen a poharazót nemcsak a hegy gyomrából, hanem az utcafrontról is meg lehet közelíteni a sziklafalhoz szorosan hozzáépített ódon lakóház alagsorából. 

Az „Öreg megálló Jeruzsálem felé” kocsmanév arra a legendára utal, hogy Oroszlánszívű Richárd király hívására Nottingham büszke váránál gyülekeztek a szentföldi keresztes háborúba induló angol lovagok,

s akkor itt már működött egy „Zarándokhoz” címzett sörfőzde, amit ekkor a lentoni perjel, később pedig a híres-hírhedt templomos lovagrend üzemeltetett.

A régészek nemcsak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/10/25/egy-832-eves-kocsmabol-nyilik-europa-legizgalmasabb-barlangvarosa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Niné előre megmondta

Niné előre megmondta

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg. Dani erre csak annyit felelt, …