2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egry József, Sinclair Lewis és Arnold Schönberg művei is szabadon felhasználhatóvá válnak

Hirdetés

Egry József, Sinclair Lewis és Arnold Schönberg művei is szabadon felhasználhatóvá válnak

A szerzői jogi védettség ez év utolsó napján minden olyan alkotás esetében megszűnik, melynek utolsó élő szerzője 1951-ben halt meg. Ez azt jelenti, hogy most már mindenkinek joga van a korábban védett szellemi termékek – zenék, filmek, könyvek – felhasználására, újrapublikálására, közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kedden reggel az MTI-vel.

A szellemi tulajdonjogok sajátossága, hogy – a fizikai tulajdontól eltérően – csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. Ez az idő az EU-ban, így Magyarországon is a mű megszületésétől fogva védi azt a szerző halálától számított hetven évig, még úgy is, hogy az Egyesült Államokban hosszabb a jogvédelmi idő. Ebben az időszakban csak a szerző vagy örökös engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni ezeket a műveket, mely lehet vers, regény, zenemű, fotó, film, képzőművészeti vagy építészeti alkotás is.

A védelmi idő azért hetven év, mert ez biztos hagyatékot jelenthet a szerző családja, leszármazottai számára. A művekből készült feldolgozások, átdolgozások és fordítások addig állnak jogi oltalom alatt, amíg az ezeket készítő szerző halálától számított hetven év le nem telik.

Zenei művek esetén a szerzőn kívül a hangfelvétel tulajdonosának és az előadóinak is vannak jogai, így egy lejárt szerzői jogvédelemmel rendelkező zenemű felhasználásánál ellenőrizni kell az előadó és a hangfelvétel előállítójának a jogait is. Bár a szerzői jogi védelem idővel lejár, átdolgozás esetén sem állíthatja azt az átdolgozó, hogy ő írta az eredeti alkotást. A feldolgozás útján létrejött új alkotás védelme viszont automatikusan “újraindul”.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/21/2022-januar-1-lejar-a-jogi-vedettseg-szabadon-felhasznalhato-lesz-egry-jozsef-sinclair-lewis-arnold-schonberg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még élt, amikor meztelenül vitték egy bőgőtokban

Még élt, amikor meztelenül vitték egy bőgőtokban

Végy három komédiás kedvű színészt, indítsd útnak őket – biztos lehetsz benne, hogy történeteket fognak …