2020. november 30., hétfőMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Egerben Blaskó Balázs marad a színházigazgató, pedig a polgármesternek más terve volt

Hirdetés

Egerben Blaskó Balázs marad a színházigazgató, pedig a polgármesternek más terve volt

Blaskó Balázs, az Egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója az Egri Ügyek online felületéről tudta meg, hogy mégis marad. A jobbikos polgármester, Mirkóczki Ádám visszavonta az október 29-ei közgyűlési határozatot, mely Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi rendezőjét, a színház művészeti tanácsának tagját választotta meg a következő ciklusra a színház igazgatójának. 

Mirkóczki az Indexnek elmondta, el van keseredve, mert az elmúlt egy évben az eddigi együttműködések alapján úgy tűnt, kompromisszumkész lesz Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára. De

az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, ragaszkodott a jelenlegi igazgató személyéhez, csak akkor maradhatott volna a közgyűlési döntés érvényben, ha vállaljuk, hogy visszafizetünk közel 300 millió forintot a minisztériumnak és elesünk a jövő évi újabb 300 millió forintos támogatástól. Mivel Eger költségvetése nem bírna el egy újabb, ilyen mértékű anyagi veszteséget, a színházigazgató kinevezésének jogáról „lemondtunk”.

Hirdetés

Mint ahogy korábban megírtuk, eddig sem ment simán az Egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztásának ügye, aminek az volt az oka, hogy a színház vegyes fenntartású, félig az önkormányzaté, félig pedig az EMMI-é, a város és az állam között pedig olyan megállapodás áll fenn, hogy az igazgató személyét a szakmai bizottságnak és a fenntartó minisztériumnak, tehát az EMMI-nek támogatnia kell. A szakmai bizottság mindig is Blaskó mellett állt, amikor pedig az október 29-ei közgyűlés Szőcs Artur többségét hozta ki, az Emmi így kommentálta lapunknak az eseményeket: Egerben tisztán politikai döntés született, hiszen a szakértőkből álló szakmai bizottság az eddigi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát tartotta legjobbnak, és a társulat is jelentős többséggel neki szavazott bizalmat. Eger önkormányzata politikai megfontolásból felrúgta az EMMI-vel kötött közös működtetési megállapodást – amelyben vállalta, hogy elfogadja a szakmai bizottság javaslatát.

Blaskó Balázs az Indexnek úgy nyilatkozott, 

mind ő, mind pedig Szőcs Artur egy sajnálatos politikai játszma áldozatai, a színháznak ráadásul 117 állandó alkalmazottja van és 30-40 egyéb, különféle szerződéses formában dolgozó munkatársa,

nem mindegy tehát a jövőjük. Blaskó elmondta, még a városi közgyűlés előtt teljesen titkos, úgynevezett bizalmi szavazást tartott a társulatában, melynek eredményeképpen a társulat 76 százaléka támogatta őt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/11/az_emmi_nem_ad_penzt_szocsnek_igy_blasko_marad_az_igazgato_egerben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Adventi útikalauz stopposoknak

Adventi útikalauz stopposoknak

Mit lehet tenni, ha már szülőnek és gyereknek egyaránt elege van abból, hogy a négy …