2023. január 31., keddMa Marcella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.01.31. Marcella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Édesanyja a templomban imádkozott, hogy ne legyen színész

Hirdetés

Édesanyja a templomban imádkozott, hogy ne legyen színész

Sinkovits Imre az óbudai Árpád Gimnázium diákja volt, többször hangoztatta: olyan alapokat kapott, olyan élményekben volt része, amelyek az egész életére hatással voltak. Például itt lett cserkész, amely ifjúsága minden percét kitöltötte.

Állítása szerint életre, erkölcsre, hazafiságra, bajtársiasságra, hitre, hűségre, önállóságra, és önfegyelemre, kézügyességre és talpraesettségre, szorgalomra és leleményre nevelte, magyar népdal- és népmesekincshez, természetismerethez és -szeretethez, madárvédelemhez és természetjáró kultúrához szoktatta – olvasható a Színészkönyvtár oldalán. 

Az iskolai esztendők alatt kiderült, humán beállítottságú, így a pályaválasztásnál előbb a tanítói, pedagógiai pálya iránt érdeklődött, ám matematikából és fizikából gyenge volt, így ez a hivatás végül nem kerülhetett szóba. A papi hivatástól – amihez volt affinitása – meg a szerelem tartotta távol.

Hirdetés

Diák- és cserkészkorában sokat szavalt az iskolai iskolai ünnepségeken. Szerette csinálni, és észrevette, hogy a diáktársainak is tetszik. Pedig több interjúban elmondta, esze ágában sem volt színész lenni, sokkal inkább az forgott a fejében, hogy tanító, pap, kertész, erdész lesz. Aztán valahogy „ide” sodródott.

Amikor elmentem felvételizni a színművészeti akadémiára, édesanyám a templomban fohászkodott, hogy ne vegyenek fel. Nem szívesen vették ezt a választást, aztán szegénykék beletörődtek

– emlékezett vissza Sinkovits Imre 1994-ben, a Gyula TV-nek adott interjúban.

Jó lenne odamenni hozzájuk

1947 és 1951 között járt a színművészeti akadémiára. Szép esztendők voltak, mondta egyszer. Kiemelte, hogy sokat köszönhet mestereinek; Abonyi Gézának, Apáthi Imrének és Gellért Endrének is.

Jó lenne odamenni hozzájuk és megköszönni, mert a nagy útravaló azt tőlük kaptam. Később pedig az idősebb pályatársaktól

„…engem, kültelkit, nem az ügyeskedés érdekelt, ki hogyan érvényesül, csak az, hogyan tudnám a mesterséget megtanulni… én ezért egyebek helyett inkább mestereimre figyeltem. Abonyi Géza szigorának köszönhetem a szakmai fegyelmet és a kötelességtudást, formaismeretet, a gyors szerep-kidolgozási készséget, a fürgén befogadóképes, csiszolt memóriát. Gellért Endrének az intellektusigényt, a sémák elkerülését, a szakmai hitet.

… azért lettem színész, mert […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/18/sinkovits-imre-kvizl-evfordulo-emlek-emlekezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dancsó Péter beleszállt Hajdú Péterbe

Dancsó Péter beleszállt Hajdú Péterbe

Fél éve szűnt meg Hajdú Péter Frizbi című műsora, amikor 2020 nyarán a Life TV …