2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ebgondolat életről, barátságról, elmúlásról

Hirdetés

Ebgondolat életről, barátságról, elmúlásról

Beregi Tamás rendkívül változatos irodalmi repertoárral büszkélkedhet, hiszen írt már William Glendown álnéven klasszikus vagy épp középkori fantasyt (A lendhorni küldetés, Boszorkányszombat), saját néven erősen szarkasztikus önéletrajzi regényt a csajozásról és a kilencvenes évek-végi budapesti éjszakai életéről (Egyetleneim), egy, a videójátékok történetét bemutató ismeretterjesztő könyvet (Pixelhősök), illetve egy különleges viktoriánus világvége-mesét, melyben központi szerepet kapnak a dagerrotípiák (Noctambulo). Szinte adta magát, hogy most ismét egy újabb műfajban próbálja ki magát. 

Beregi Tamas

Beregi Tamas

Fotó: Kovalovszky Daniel

Legújabb könyve megint szándékosan feszegeti a műfaji határokat: kutyás regény, melynek középpontjában mégis a halandóság, az örök körforgás témája áll. Az Egyszer egy kutya ebből a szempontból is egészen más, mint az olyan klasszikusok, mint A vadon szava, a Lassie hazatér, vagy a cukikutyás trashbulvár.

Hirdetés

Egyetlen kutyám

A regény főhőse, Bertram kezdetben csak tengődik az éjszakai életben, emberi kapcsolataiban. Egyszerre örökifjú és koravén. Ekkor találkozik Luluval, a felemás szemszínű, filigrán menhelyi kutyával. A mindennapi problémákat felvető, szeretetteljes kutya radikálisan megváltoztatja szemléletét, „fényt hoz” az életébe – persze, mindenre ő sem ad választ. Beregi könyveinek hősei mindig mániákusan keresnek valamit: nőket, a világból kivesző misztériumot –, Bertram például az irodalmi sikert hajkurássza, miközben az öröklétről szóló Magnum Opusát írja, nem túl nagy sikerrel.

Bár a regényben a furábbnál furább szereplők jönnek-mennek, mint valami pikareszk történetben, Betram és Lulu zárt világába csak egyvalaki tud igazán behatolni: Soya, aki a főhős barátnője lesz és egyben Lulu második gazdája. Hol vicces, hol melankolikus történetük egy hosszú idősíkon és rengeteg helyszínen átível, olyan témákat feszegetve, mint szerelem, gyász, szülőkkel való kapcsolat, fel(nem)növés, újrakezdés.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/28/minden-kutya-halando-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet …