2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Hirdetés

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Nem igazán lehetett előre elképzelni, hogyan ismétlődik majd meg Yoko Ono híres művészeti akciója, amelyet először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatott be, s amelynek során a közönség levághatott egy darabot a ruhájából. Ő akkor az egymástól való elidegenedésre hívta fel a figyelmet, a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyílt A háborúnak vége! Ha akarod című kamarakiállításon azonban ez is belesimul a békéhez illeszkedő tematikába.

Nem véletlen, hogy az első szereplő a kárpátaljai születésű Trill Zsolt, a Nemzeti Színház művésze volt, aki egészen rövidre nyírt frizurával jelent meg a múzeum Dísztermében, ahol L. Simon László főigazgató, Gulyás Gábor kurátor és Szombathy Bálint szépségkutató nyitotta meg a kiállítást Yoko Ono munkásságát méltatva, és elítélve a szomszédunkban folyó igazságtalan, értelmetlen és embertelen háborút. A sorokban már akkor is ott állt egy szék és egy lámpa a Levágott darab című ismertetőszöveg mellett.

Csendben, sötétben

A performance aztán egészen könnyedén indult. A résztvevők szinte mindannyian elhagyták a Dísztermet Gulyás Gábor tárlatvezetését követve. Ekkor lekapcsolták a villanyokat, Trill Zsolt pedig mezítláb, nadrágban, fehér pólóban és világoskék ingben kiült a székre. A „részvétművészet” klasszikusának számító performance alatt csendben kell lenni, lenémított telefonnal, és szerencsére ekkor ez is megvalósult. Fotózni és videózni viszont lehet, és ez az idő előrehaladtával újabb érzetekkel gazdagította az eseményt, de erről majd később.

21

Galéria: Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhátFotó: Papajcsik Péter / Index

Trill Zsolt tehát kiült, és a teremben maradt néhány vendég is megilletődötten ült a helyén, senki nem tudta, hogy kell egy ilyen akcióhoz hozzákezdeni. Elsőként aztán L. Simon László ment oda a színművészhez, és levágott egy darabot világoskék inge aljából. Az első vágás tehát megtörtént, és lassan a többi látogatónak is megjött a bátorsága, hogy a gyakorlatilag kiszolgáltatott helyzetben lévő művészhez odalépjen, elvegye a múzeum munkatársától az ollót, lekanyarítson egy darabot Trill Zsolt ruhájából, amit aztán betehetett egy borítékba, később pedig – a performance eredeti célja szerint – elküldheti annak, akit szeret.

A résztvevők eleinte mind a világoskék inget célozták meg, decens darabokat levágva, mígnem egy hölgy a művész nadrágjából metszett ki egy darabot. Ekkortól lehetett érezni, hogy „tétje van” a dolognak: volt, aki a nadrág szára, más a világoskék ing gallérja felé közelített az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/28/yoko-ono-magyar-nemzeti-muzeum-dzsudzsak-balazs-oroszlan-szonja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődött a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál

Az MTI tudósítása szerint több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: …