2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Durván elszállnak az árak, a rezsinövekedés padlóra küldhet színházakat

Hirdetés

Durván elszállnak az árak, a rezsinövekedés padlóra küldhet színházakat

A színházakat sem kíméli a rezsinövekedés. A kormány energiaárakra vonatkozó rendelete sokszorosára növeli a teátrumok működési költségeit. A legtöbb színházban ez azt jelenti, hogy újra kell gondolniuk a már tervezett előadásokat, a játszási napok számát. Amit mindannyian szeretnének elkerülni,

  • az a jegyárak emelése,
  • az előadások minőségének romlása,
  • a fűtési szünet kihirdetése.

Sok helyen még nem tudják, hogyan jutnak majd pluszforrásokhoz, kitől kaphatnak segítséget, támogatást. A magánszínházak gőzerővel keresik a megoldást, az önkormányzati támogatású háttérrel is rendelkező teátrumok abban bíznak, hogy az egyre szűkülő keretekből gazdálkodó képviselőtestület figyel majd rájuk. Az intézményvezetők leginkább a fűtési szünet démonát próbálják távol tartani.

Bartók Színház heti háromszor

A dunaújvárosi Bartók Színházban az elmúlt hetekben folyamatosan tanácskoztak, erről Őze Áron, a színház igazgatója tájékoztatta az Indexet. Azt mondta, válságegyeztetésben „sajnos már rutint szereztünk a pandémiás időszakban. Most is terveztünk egyik nap, aztán másnap újra terveztünk, hiszen jöttek új és újabb szempontok – katatörvény, energiaárak, rezsi – a költségvetésünk átpozicionálásához”.

A Bartók Színházban nincs gázfogyasztás, mindent árammal oldanak meg. Őze Áron azt mondta, hogy 2022. augusztus 1-jén megállapodást kötöttek a szolgáltatóval, ami a teátrum esetében azt jelenti, hogy 

Hirdetés

rezsiköltségük ötszörösére ugrik.

A direktor azt mondta, hogy ez rendkívül jelentős áremelés, miközben ez még szolid érvágásnak számít másokéhoz képest. De akkor is ki kell gazdálkodniuk ezt az összeget.

A Bartók Színház kétirányú támogatásával – közös fenntartója az önkormányzat és a kulturális kormányzat – még biztonságban érezheti magát. A helyi önkormányzattal állandó egyeztetésben vannak, és felvették a kapcsolatot az új kulturális tárcával is. 

Őze Áron azt mondta, a kötelező takarékoskodás ellenére szeptembertől már nem tudnak működteti egy városi klubot, ezért ezt fájó szívvel visszaadják a dunaújvárosi önkormányzatnak. Valamint azt is biztos, a színházat a jövőben már nem tudják ingyen vagy óriási kedvezménnyel bérbe adni. A 2022/23-as évadra nyolc bemutatót terveztek, a „belső megszorításaink” miatt azonban hét premiert tartanak. Azt a bemutatót halasztják el a 2023/24-es évadra, amely a téli időszakra esett volna, ebben a helyzetben ezt nem tudják év végén kigazdálkodni.

Őze Áron

Őze Áron

Fotó: Ónodi Zoltán

Mint azt a direktor megfogalmazta:  

Szerintem egy színházvezetőnek humánusnak kell maradnia főként kritikus időkben. Óvjuk a munkatársakat, a színészeket, és nem utolsósorban a nézőket. Nem küldünk el senkit, nem emelünk jegyárakat. A közönségnek csak hálásak lehetünk, hiszen a pandémia után gyorsan visszajöttek a színházba, kifejezték, hogy szolidárisak velünk. Most mi leszünk velük szolidárisak.

Dunaújvárosban ugyanakkor rákényszerülnek arra is, hogy csökkentsék a színház játszási napjait csütörtökre, péntekre, szombatra. Ezt a takarékos működési rendet egyelőre 2022. december 31-ig tartják fenn, akkor újra kell egyeztetniük az áramszolgáltatóval. Őze Áron reméli, hogy akkor nem új emelésről, hanem valós csökkentésről tárgyalhatnak majd. Egyébként a „csökkentett üzemmódban” havonta 5-6 előadással játsszanak kevesebbet, mint normál esetben.

A Spinoza Színház végleg bezár?

A Spinoza Színház magánszínház, nem számíthat arra, hogy a kerülettől vagy a fővárostól kapjon segítséget. Még az is lehet, a Spinoza végleg bezár. Sándor Anna, a Spinoza alapító-tulajdonosának előzetes számításai szerint

rezsiköltségük 175 százalékkal növekszik.

A Spinoza Színház idén ünnepli 20. születésnapját, az ünnep mégsem felhőtlen. Sándor Anna az Indexnek így fogalmazott:

Hitünk és szenvedélyünk maradt, magántőkénk azonban nincs több. Ami volt, azt mind beletettük már. A rezsiügy volt az utolsó csepp.

A Spinoza jegyárai tizennyolc évig nem változtak, háromezer forint fölé sose […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/03/szinhaz-rezsinovekedes-energia-ar-villany-gaz-bezar-elmarad-eloadas-premier/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét …