2023. március 23., csütörtökMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Dönteni kellett, hogy az apa vagy a gyermekek élete a fontosabb

Hirdetés

Dönteni kellett, hogy az apa vagy a gyermekek élete a fontosabb

Életünk során végig a penge élén táncolunk. Elég egyetlen rossz mozdulat, pillanatnyi figyelmetlenség, és lezuhanunk, onnan visszamászni pedig nem mindenki tud, nem mindenkinek van rá lehetősége. Ezt fejtegeti Ye Ye Li író, rendező, operatőr, akinek első dokumentumfilmjét a cannes-i filmfesztivál versenyen kívüli különleges válogatásában vetítették. A történet az osztályalapú társadalom szélsőségeit mutatja be,

miként őröli fel a kapitalizmus a tehetetlen embert, aki félúton megrekedt a hipermodernizmus és a tradicionális életvitel között.

Hirdetés

A Hatodik Népkörház Sanghaj egyik legnagyobb közegészségügyi intézménye. Évente sok ezer ember fordul meg a várótermeiben, de nem mind kaphatja meg azt az ellátást, amit szeretne. A kínai egészségügy egyik tulajdonsága, hogy nem olyan társadalombiztosítási alapon működik, mint amit itthon megszoktunk. Ha valaki kórházba kerül, fizetnie kell az ellátásért, a kezelésért, a műtétért, még akkor is, ha életmentő beavatkozásról van szó. Az ellátásba beletartozik a hajmosásra használt sampon árától az ágyneműcseréig és az éjszakai ügyeletig minden.

Dokumentumfilm a nehéz döntésekről

A műtétek súlyos anyagi megterhelést jelentenek, amit a társadalom alsóbb rétegeiből származó emberek nem engedhetnek meg maguknak. A film különböző életutakat mutat be, ahol mindenkinek más és más nehézségekkel kell szembenéznie az egészségügyi rendszerben.

  • Van, ahol a családnak döntenie kell, hogy az apa életmentő műtétjét választják-e, ami biztos adósságba veri őket évtizedekig – ha egyáltalán képesek lesznek azt valaha is kifizetni –, miközben a siker esélye minimális, vagy a gyerekek jövőjét tartják fontosabbnak, és sorsára hagyják a férfit.
  • Máshol azzal kell szembenézni, hogy a jogi rendszert átlátni képtelen egyszerű ember hogyan szerezze meg a kórházi számlára a pénzt a feltehetően vétkes buszvezető cégétől, amely vonakodik a felmerülő költségek egészét kifizetni.
  • Megint mások azzal küzdenek, miként lehetnek képesek feldolgozni közösen egy anya elvesztését, miközben a gyerek a betegágyon fekszik, és a napi látogatási idő nem több fél […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/07/bidf-ye-ye-li-hatodik-nepkorhaz-kina-sanghaj-dokumentumfilm/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ókovács Szilveszter: Nincs B tervem

Ókovács Szilveszter: Nincs B tervem

„Nincs B tervem, elég sokat dolgoztam ezzel” – mondta az Indexnek Ókovács Szilveszter, a Magyar …