2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Diego Maradona, a beárazható kulturális örökség

Hirdetés

Diego Maradona, a beárazható kulturális örökség

Mert Diego Maradonával, a nevével bármit, de tényleg szinte bármit el lehetett adni. Hiszen ha valaki isteni minőségben volt jelen ezen a bolygón, márpedig a latin világ szegényeinek szemében mindenképpen annak számított, akárcsak a futballrajongók szemében, akkor csak idő kérdése volt, hogy az üzleti világ is felfedezi magának.

Neki ehhez nem kellett semmi mást tennie,

  • mint labdát rúgni,
  • és Maradonának lenni.

Márpedig ha valami, ez a kettő remekül ment neki.

Hirdetés

A labdarúgó az emberiség kultúrájának része

Maradona már életében az emberiség kultúrájának fontos és megkerülhetetlen részévé vált. Nemhogy utcákat, tereket, focipályákat, stadionokat, gyerekeket, templomokat neveztek el róla, de dalokban is megörökítették nevét, életét. Könyvek, filmek készültek róla, forgatókönyvírókat ihletett meg az, amilyen zseni volt, és az is, ahogyan élt.

De a kép egyben csalóka is, amit a világ alkotott róla. Mert utólag már nem lehet megmondani, hogy Maradona azért vált-e ikonná, idollá és termékké, mert a világnak mindegy volt, hogy személyisége és megítélése ellentmondásos, hiszen a tehetség önmagában nem érték. Ahhoz, hogy értékes legyen, esetében, úgy tűnik, két dolog volt szükséges:

  • akkor árazható be eladható termékként, ha zseni létére esendő, netán nőfaló, kicsit nagyon sikkasztó és urambocsá, drogfüggő,
  • csak akkor válik értékes termékké, ha ennek érdekében képes elsajátítani minden luciferi tulajdonságot.

Maradona alighanem mindkettő volt egyszerre. Az a srác, aki elhitte, hogy az élet csak úgy ér bármit is, ha nagykanállal habzsolható, avagy ha habzsolod, előbb érdekessé, majd értékessé, de legalábbis beárazhatóvá válsz.

Az emberek szemében így leszel egy kisebb isten gyermeke, akit imádni lehet, akiért rajongani lehet, aki csupán létezésével képes megosztani a világot.

Maradona mint kulturális örökség

Emléke katedrálisainak alapkövét már életében lerakták, most elkezdődött isteni minőségének megteremtése. Ha néhány csodát is képesek lesznek nevéhez kötni, alighanem kezdeményezni fogják boldoggá, majd szentté avatásának folyamatát.

Emlékét a labdarúgó-mérkőzéseken túl számos, ma már kultúrtörténetinek számító pillanat is őrzi.

Ha nem lett volna focista, híres forradalmár lett volna 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/26/diego_maradona_egy_kisebb_isten_gyermeke/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ legjobban várt épületei között szerepel a Magyar Zene Háza

A világ legjobban várt épületei között szerepel a Magyar Zene Háza

A Liget Budapest projekt keretében készülő Magyar Zene Házát a világ tíz legjobban várt, idén befejezendő épülete …