2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Detektív lett a nyugdíjas színész, hogy ne haljon éhen

Hirdetés

Detektív lett a nyugdíjas színész, hogy ne haljon éhen

A színészek és a kávézók kapcsolata régi szimbiózis, hiszen sokaknak a kávéház volt a második otthonuk, oda jártak szórakozni, kikapcsolni, játszani, beszélgetni, akadt, hogy dolgozni is. Az sem volt ritka, hogy két jelenet között még jelmezben szaladtak át kedvenc helyükre meginni egy erős feketét, vagy egyebet, hogy kibírják a tapsrendig.

Férje agysorvadása ölte meg Bajor Gizit

A színházi világnap alkalmából a Bajor Gizi Színészmúzeum Saly Noémit hívta meg előadni, aki lenyűgöző tudásával, remek humorával és szívhez szóló történetekkel idézte fel a közönségnek azt az időt, amikor a színházi előadások tudtak annyira hatni a közönségre, hogy éttermeket neveztek el a népszerű darabok címéről.

Az előadás közönségének 95 százaléka nő volt, ami nem csoda, a színészet az egyik azon kevés szakmák közül, ahol a nők hasonlóan ki tudnak tűnni, és csillognak, mint a férfiak. Jó volt látni, ahogy a terem az eső ellenére is megtelik. A Bajor Gizi Színészmúzeum is egy olyan hely a városban, ahová legalább egyszer mindenkinek kötelező ellátogatni és emlékezni a színházi világ nagyjaira. Emlékezni pedig nem is lehetne jobb helyen, mint ott, ahol egykor az értelmiségi elit vitatta meg az élet nagy dolgait, illetve – gyanítom – a botrányos pletykákat.

Hirdetés

A Bajor Gizi Színészmúzeum az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye. A neobarokk házat Bajor Gizi fivére vásárolta meg 1928-ban, majd a művésznő átalakíttatta nagystílű villává Országh Béla építészmérnök terve alapján. Bajor Gizi 1933-ban költözött oda férjével, Germán Tiborral.

A villa rövid időn belül az akkori társasági-kulturális élet fontos központjává vált, ahova különböző neves értelmiségiek jártak látogatóba. A társasági életet kedvelő színésznő gyakran rendezett itt különféle összejöveteleket, például vacsorákat vagy koktélpartikat.

Bajor Gizi élete tragikus véget ért, amikor férje téves diagnózis miatt B-vitamin-injekciókat kezdett neki adni agydaganatra gyanakodva. Majd egy alkalommal – hogy szándékosan vagy véletlenül, már sosem derül ki – B-vitamin helyett morfiumot adott feleségének, ami végül Bajor Gizi halálát okozta, Germán Tibor pedig öngyilkos lett.

A boncolásnál kiderült, hogy Bajor Gizinek csak egyszerű fülproblémája volt, agydaganata nem, azonban a férjnek előrehaladott agykéregsorvadása, ami súlyos kényszerképzetekkel járt.

A színésznő halálának első évfordulóján nyílt meg a Bajor Gizi Színészmúzeum, még Gobbi Hilda kezdeményezésére. Saly Noémi abban a teremben adott elő, ahol a falon minden a 2021-ben elhunyt Börcsök Enikőre emlékezik (a kiállítás május végéig látogatható).

A Bajor Gizi Színészmúzeum 2022. március 4-én

A Bajor Gizi Színészmúzeum 2022. március 4-én

Fotó: Nagy Zoltán / MTI

Bajor Gizinek picit több kapcsolata volt  a kávéházakkal, mint a többi színésznek, akik szintén nagyon élvezték, hogy éjjel, az előadás után még át tudtak menni társasági életet élni a rendszerint éjjel-nappal nyitva tartó helyekre, ugyanis akkor még nem volt színészbüfé.

Saly Noémitől megtudtuk, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/27/bajor-gizi-szineszmuzeum-saly-noemi-szinhazi-vilagnap-kavehazak-tortenetek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Mint tudjuk, az evésről beszélgetni legalább olyan jó, mint enni, és ha ehhez az irodalomból …