2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Demeter Szilárd: Jobb, ha gitároznak a sötétben, mintha meggyilkolnák egymást

Hirdetés

Demeter Szilárd: Jobb, ha gitároznak a sötétben, mintha meggyilkolnák egymást

Sok minden történik mostanában, például zuhognak a megszorító intézkedések. Ez hogy jelenik meg azokon a területeken, ahol tevékenykedik?

Fájdalmasan, de ez érthető. Háború van a szomszédban, Európa bajban, ebből Magyarország se tud kimaradni. A pénzügyminisztérium megadta a keretszámokat arról, hogy mekkora összegeket kell zárolni a különféle tárcáknál. Csák János miniszter úr próbált egy igazságos zárolási rendszert érvényesíteni.

Ez mit jelent az ön által vezetett intézmények, projektek szempontjából?

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a hozzá tartozó intézményrendszer működése garantált, ki tudjuk fizetni a rezsit, nem kell embereket elküldeni, de ha most szeretnénk egy új kiállítást, azt már valószínűleg nem tudnánk megcsinálni. A megújuló Petőfi állandó kiállítás rendben van, a múzeum kertjét és a Károlyi-kertet összenyitjuk, folyik a munka. A tagintézményekben szerencsére a Covid alatt elvégeztük a szükséges fejlesztéseket, tehát összességében azt mondhatjuk, hogy plusz nullán állunk.

Hirdetés

Mi a helyzet az Országos Széchényi Könyvtár költözésével?

Mivel a miniszteri biztosi kinevezésem az új kormány megalakulásáig szólt, az új miniszter még nem nevezett ki miniszteri biztost, ezért csak informális egyeztetések alapján tudok válaszolni. Ha megkapják az úgynevezett konszolidációs pénzeiket, amely a kultúrstratégiai intézmények konszolidációjára vonatkozik, akkor ők is rendben vannak. Egy tételt kivéve, ami a szívügyem, és Csák miniszter úr figyelmébe is ajánlottam. Ez a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, tehát a digitális kulturális adatvagyonhoz való ingyenes hozzáférés megteremtése. Úgy látom, hogy ez a miniszter úr számára is fontos, már egyeztetett is az ügyben Guller Zoltánnal, aki a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztosa.

Változó titulusok és taktikák

Mi lesz saját miniszteri biztosi címeivel, melyek az előző kormány átalakulásával megszűntek?

Eddig se a titulusok miatt csináltam. Azért volt hasznos, mert így bejárásom lett olyan döntéshozói fórumokra, ahová mezei múzeumigazgatóként nem jutottam volna be. A miniszteri biztosi kinevezésem lejárt, de a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnökeként most is eljutok oda, ahová kell. Az elmúlt három évben annyit már letettem az asztalra, hogy ha bárkit felhívok meghallgat, és érdemi választ ad a felvetéseimre. Engem is bárki hívhat.

Kiket hív? Orbán Viktort, Csák Jánost, Rogán Antalt?

A kultúra most Csák János miniszter úrhoz tartozik, vele rendszeresen tárgyalok. Hoppál Péter kulturális államtitkárral is jó munkakapcsolatban vagyunk, az interjú után épp vele ebédelek. A helyettes államtitkárokkal is szövetségesi rendszerben dolgozunk.

A célok is megegyeznek?

A stratégiai cél mindig ugyanaz, a taktika módosulhat, reagálva arra, ami épp változik. Szerintem a mostani nehézségek olyan változásokat hozhatnak, amikhez eddig nem tudtunk, vagy mertünk hozzányúlni.

Például?

Rengeteg a párhuzamos struktúra, ahol racionális szervezéssel felére csökkenthetőek lehetnének a költségek és hatékonyabbá lehetne tenni a munkát. Abban sem vagyok biztos, hogy szükségünk van ennyi kulturális intézményre.

ZR 0698

Fotó: Szabó Réka / Index

Mit tart feleslegesnek?

Mondok egy példát, amire nyilván felhördülnek néhányan. Tucatnyi komolyzenei együttest tartunk el közvetlenül vagy közvetett módon állami forrásból. Rengeteg pénzbe kerülnek. Nélkülözhetetlen, presztizsműfaj, nem is ellene beszélek, nem a rockzenész horgad fel bennem a komolyzenészek ellen. De állítólag amikor összehívták a karmestereket, és megkérdezték, hogy ha egyszerre kellene színpadra állítani az összes zenészt, hány együttest állíthatnának össze, azt mondták, hogy négy teljes zenekart. Ha van tizenkét komolyzenei együttes, amiből egyszerre, egy időben négyet lehetne színpadra állítani, akkor miért ne lehetne összesen négy államilag finanszírozott együttes, ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét. Ez a fajta menedzsmentlogika hiányzik a kultúrából.

Párhuzamos struktúrákat a kultúrával kapcsolatos állami szervezetek között is találunk.

Ezért kezdtünk el közösen gondolkodni Csák János miniszter úrral, Hoppál államtitkár úrral és Bús Balázs NKA-alelnök úrral egy tervezeten arról, hogyan hangolhatjuk össze a kultúrát irányító, támogató szervezetek adatbázisait. Ebből kiderülne például, hogy ki, mire és mennyi pénzt kap, akár párhuzamos forrásokból is. Kellene egy központi adatbázis, ahol nemcsak az adott projektre kiadott összegeket látjuk, hanem a projekt mögött álló cégek, személyek és szervezetek is megjelennek. 

Tehát azonnal megjelenik, hogy Gipsz Jakab hány forintot kapott az idén mondjuk az NKA-tól, a minisztériumtól, a Magyar Kultúráért alapítványtól, az előadói többlettámogatásból, vagy bárhonnan.

Egy jobb lobbierővel, kapcsolatrendszerrel rendelkező személy esetleg a többszörösét tudja összeszedni, mint amire szüksége van, de ezt mások elől veszi el, akiknek létfontosságú lenne.

Nincs most ilyen?

Ha lenne, nem kéne megcsinálni. Ezért jó, hogy Csák János a miniszter, ő ezt kifejezetten szorgalmazza. Ráadásul „távolról jött ember”, nem vett részt az elmúlt évtized kultúrpolitikai harcaiban, érintetlen maradt mindenféle ellen- és dacszövetségtől, viszont most az ő kezében vannak a döntések.

Térjünk vissza az előző ciklusban elkezdett folyamatokhoz. Mikor kerül végleges helyre az OSZK?

Jelen pillanatban nem beszélünk róla.

Standby-projektek

A többi beindított projekt – Zichy-kastély, Hajógyári-sziget?

A múlt héten írtam alá a papírokat, melyeket a vagyonkezelő átküldött, így már el tudjuk indítani a tulajdonba vételt. A törvényhozási szavazás óta eltelt egy év, lezajlott mindenféle ezzel kapcsolatos jogászkodás, dolgoztak a fékek és ellensúlyok, de most megérkeztek a papírok, melyek alapján a miniszteri ellenjegyzés után tulajdonba kerülnek az ingatlanok.

Mely ingatlanokról van szó?

Az óbudai Hajógyári-sziget harminckét hektárjáról, plusz hat hektárról, az Andrássy-palotáról, az Írószövetség Bajza utcai székházáról, egy szegedi ingatlanról, és egy-egy szolnoki és nyíregyházi volt rádióépületről.

ZR 0750

Fotó: Szabó Réka / Index

Ezekkel mi lesz a továbbiakban?

A szolnoki és nyíregyházi ingatlanokban Öröm a zene tehetségpontokat hozunk létre. Ezen  ingatlanok rendbetételéhez szükséges kisebb összegeket már elhatároltuk, tehát elvileg már a számlánkon van. Az Andrássy-palota örökölt projekt, feladatként kaptuk meg. Az engedélyeztetési fázisban van a földszinti rész átalakítása. Ha megkapjuk a szakhatósági engedélyeket, akkor visszamegyünk a kormányhoz, és vagy adnak rá pénzt, vagy nem.

Mi lenne az épület funkciója?

A Bem Rockpartot revitalizáljuk, tehát a régi művelődési házat igényes progresszív jazz-rock játszóhellyé alakítjuk át. Világszínvonalú zenészeket hívunk meg mesterkurzusokra, hétvégenként pedig zenélnek. A másik részbe a Cseh Tamás Archívumot szeretnénk elhelyezni, ami kutató helyet és egy nagy Cseh Tamás kiállítást jelent. A tervek készen vannak, az engedélyeztetés folyamata zajlik.

Erre is van pénz?

Nem, a szakhatósági engedélyek után kérjük a forrásokat, ahogy ez az ingatlanfejlesztéseknél szokásos eljárás.

Mekkora az esélye annak, hogy megkapják a szükséges forrásokat?

Fogalmam sincs. De mivel az épület évek óta üresen áll, akár még pár évet is kibír így, ahogy van. 

Tavasszal beszéltem miniszterelnök úrral a terveinkről, fejlesztéseinkről, és azt mondta, hogy 2024-ig nem lát reális esélyt arra, hogy sok-sok milliárdot költsünk ingatlanfejlesztésekre.

Azt tanácsolta, hogy készítsük el a terveket, és álljunk ugrásra készen, hogy ha lesz forrás, azonnal elkezdődhessen a munka.

Hajógyári-sziget?

Most méri fel egy műszaki csapat. Meg kell nézni a csatornázást, áramellátást és az épületek statikai állapotát. A másik fontos szempont a személyi- és vagyonvédelem. Addig nem nyithatom meg felelősséggel azt a részt, amíg nem győződtünk meg arról, hogy mindenki biztonságosan látogathatja. Megvárom a vizsgálatok eredményeit, mielőtt bármiről határoznánk.

Ez a projekt is pihenhet még néhány évet?

A tervezett nagy ingatlanfejlesztés biztosan. A terület megnyitása a nagyközönség előtt, tehát hogy például a volt golfpályát visszaadhassuk a polgároknak, hogy ott piknikezhessenek, viszont hamarabb megtörténhet. Az a kérdés, hol vannak a biztonságos zónák. Azt sem szeretnénk, ha a régi idők emlékére megint felbukkannának a drogkereskedők a területen, tehát kamerákra is szükség lesz.

Zichy-kastély?

Továbbra is vita tárgya, hogy az ingatlan mely részére vonatkoznak a III. kerületi önkormányzat használati joga. A kampányidőszakban nem szerettük volna ezt is témává tenni, most pedig azt várjuk, hogy lezáruljanak a rendőrségi vizsgálatok.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/04/demeter-szilar-jobb-ha-gitarozunk-a-sotetben-mintha-meggyilkolnank-egymast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét …