2021. november 28., vasárnapMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / De hogyan kerül üveggömb a karácsonyfára?

Hirdetés

De hogyan kerül üveggömb a karácsonyfára?

Településre ilyen erejű vihar talán még soha nem csapott el, mint 1597 novemberében a türingiai Lauschára. Mintha az istenek el akarták volna tüntetni a föld színéről. Pedig alig volt ott bármi, amit az ember épített volna.

A tájra pokoli sötétség ereszkedett, az eső megállíthatatlanul hullt az égboltra tapadt tengerből, a szél pedig olyan erővel támadta a fák csontjait, hogy ropogásuk mennydörgésként visszhangzott az univerzumban.

Az alig ezer méter magas hegyek között megbúvó falucskában üvegkészítők éltek. Így volt ez a XII. század óta, köszönhetően a Lauscha-patak tiszta vizének, s hogy a közeli Steinheidben homokot bányásztak, fa pedig bőven nőtt a hegyoldalon. Némi mészkő és hamuzsír kellett már csak, valamint egy ügyes kezű mester, aki a természet adta alapanyagból üveget készített.

Hirdetés

Hans Greiner mindössze negyvenhét éves volt, amikor vihar a völgyre támadt. Tekintetét az égre emelte, és megfogadta, ha az istenek megkegyelmeznek itt élőnek és élettelennek, olyan örökséget hagy az utókorra, amire minden istenek szíve megenyhül, s tán még a pokolban támad némi világosság.

Alig mondta ki a szavakat, az eső elállt, az égbolt kitisztult, Hans Greiner meg ott állt fogadalmával a völgytalpon. Tanúi voltak a hegyek, a fák, a völgyben futó patak vize, és minden csönd, ami valaha uralta is ezt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/11/15/karacsony-uveg-gomb-hans-greiner-disz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kilencven éve mutatták be a Hyppolit, a lakájt

Kilencven éve mutatták be a Hyppolit, a lakájt

Úgy indult az 1931-es esztendő, hogy az lesz a magyar filmgyártás egyik mélypontja. Nemcsak a …