2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / David Ben-Gurion és Konrad Adenauer: egy különös barátság története

David Ben-Gurion és Konrad Adenauer: egy különös barátság története

A könyv szerzője Michael Borchard, aki 2014 és 2017 közötti kutatómunkája eredményeként jelentette meg a kötetet. A szerző egyébként a Konrad Adenauer Alapítvány Tudományos Szolgálati Főosztályának és a Kereszténydemokrata Politikai Levéltárnak a vezetője. Ebben a pozíciójában tehát napi „kapcsolatban állt” az Adenauer hagyatékkal. 2014-ben az alapítvány izraeli irodavezetőjének nevezték ki.

Maga a könyv egyébként párhuzamos életútként indul. Egészen részletesen mutatja be Adenauer politikai pályájának elejét. Már fiatalon szerepet vállalt a közéletben, egyetemi évei alatt aktív tagja volt a katolikus diákmozgalomnak. Jogi és közgazdasági képzettséget szerzet, tanulmányai befejezését követően csatlakozott a katolikus párthoz (Centrum Párt), 1906 és 1917 között Kölnben polgármester-helyettes volt. Majd 1917 és 1933 között főpolgármestere lett szülővárosának, illetve a II. világháború végén, 1945-ben is betöltötte ezt a tisztséget. 

A rajnai-katolikus cionista

Borchard könyvében igen alaposan veszi végig Adenauer kapcsolatát a kölni zsidósággal. A politikust már gimnazista korában is komolyan foglalkoztatta a cionizmus, annyira, hogy héber alapvizsgát tett és tanult jiddisül is. Főpolgármesteri időszakában a legalkalmasabb embereket kereste a város irányítói posztokra, számára nem voltak tabuk, ha kellett a szociális osztály élére nőt nevezett ki és pénzügyi pozíciókba zsidó származásúakat emelt be. Katolicizmusát élete végéig fontos iránytűnek tartotta, amely segített neki a nehéz helyzetekben meghozni a helyes döntést és mindig erkölcsileg egyenes pályán tartotta.

Viszonya a nemzetiszocializmushoz egyértelmű volt, utálta, amit nem is rejtett véka alá. Például amikor Hitler már a kancellári választások előtt Kölnbe látogatott, nem volt hajlandó személyesen fogadni őt a repülőtéren, ahogyan azt sok más városvezető kollégája megtette. Valószínűleg ezt Adolf Hitler sem felejtette el neki, mert a nácik hatalomra kerülését követően megindultak vele szemben a karaktergyilkos cikkek, majd pedig leváltották a főpolgármesteri tisztségből, sőt 1934-ben börtönbe is került egy időre. 

Ebben az időszakban, amikor munka nélkül maradt, kiderült, hogy akiket jó barátnak vélt korábban, mind elfordultak tőle. Pénzszűkébe került és szorult helyzetéből egy régi zsidó barátja húzta ki, aki szó nélkül adott neki 10 ezer birodalmi márkát, és hasonló gesztust ajánlott fel egy másik tehetős kölni zsidó is. Adenauer ezt soha nem felejtette el nekik.

Másodszor már a háború vége felé, a Hitler elleni puccskísérlet után, 1944 júliusában vitte el a Gestapo és börtönözték be. Ahogy közeledtek a felszabadító amerikai csapatok, úgy vált helyzete egyre reménytelenebbé, végül egy Abwehr-főhadnagy fia hozta ki, majd ezután elrejtőzött. Később kiderült, neve rajta volt azon a listán, akiket a nácik még a visszavonulásuk előtt mindenképpen likvidálni akartak.

A háború után részt vett a Rajna-vidéki CDU megszervezésében, a párt országosan ismert személyiségévé vált, majd 1949-ben a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja lett, a tisztséget egészen 1963 októberéig viselte. Nem volt könnyű dolga. Egyfelől az ország gazdasági talpra állítása állt előtte égető feladatként, de feltett szándéka volt, hogy Németországot visszavezeti a nyugati világba és kiszakítja a pária létből, ahová a nemzetiszocializmus és a zsidóság ellen elkövetett történelmi bűnök taszították.

Adenauer úgy vélte, Németország szalonképessé tételéhez elengedhetetlen valahogyan rendezni viszonyukat a frissen alakult Izraellel. Történelmi kötelességének tartotta, hogy segítsen talpra állítani az új zsidó államot és a gazdasági, majd diplomáciai kapcsolatok rendezésével párhuzamosan valamiféleképpen elérni a megbékélést, természetesen elismerve a németek zsidóság ellen elkövetett bűneit.

DSC3461

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ben-Gurion a nyughatatlan

David Grünként született 1886-ban a ma lengyel, de akkor még orosz területnek számító Plonsk városában. Már nagyon fiatalon elkezdte érdekelni a politika, 14 évesen barátaival ifjúsági mozgalmat hozott létre, hogy segítsék a kivándorlást Palesztinába. Nagyon megérintette <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/30/david-ben-gurion-cionizmus-izrael-konrad-adenauer-nemet-kancellar-politika-kapcsolat-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …