2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Darth Vader elavult példakép, a jó főnök inkább motivál

Hirdetés

Darth Vader elavult példakép, a jó főnök inkább motivál

A Brain Bar fesztivál helyszíne felé caplatva úgy érzem magam, mint a könyvbeli gyermek, aki a szekrény hátulja helyett egy varázsvilágban találja magát, csak az én Narniám a Millenáris Park parkoló feletti területe. A felújítás óta még nem volt arra dolgom, cserébe mikor még zajlottak a munkálatok napi szinten kellett átverekednem magam a homokdombok és munkagépek tengerén.

A Brain Bar szervezői úgy hirdették a fesztiválnak újonnan helyszínt adó Millenárist, hogy tökéletesen passzol az ő szemléletükhöz, hiszen a felújított parkban egyszerre fér meg a régi és az új. Hangzatos mondat, de történetesen tényleg igazuk volt. A park pozitívan idegen a várostól, mintha Magyarország megérkezett volna a jelenbe, ami nyugati országokban persze már a múlt, itthon viszont kevés olyan belvárosi épített zöldterület van, ami a metropolisban lakó és dolgozó hangyának tűnő tömeg kicsiny oázisa lehet.

De a szekrény túloldala a fesztivál első napjának végéig kitart, csupa olyan beszélgetésen és programon vehetek részt, ami kiemel a hétköznapok szürkeségéből. Bár az első előadásom felé menetelve van bennem némi félsz, ugyanis Benji Backer beszél a klímaváltozás elleni harcról, a téma pedig rendszerint instant gyomorgörcsöt és napokig tartó szorongást tud okozni.

A 23 éves előadó Amerikában alapított konzervatív környezetvédő mozgalmat, a beszélgetés fő érdekessége, hogy hogyan fér meg egymás mellett ez a terület a politikával, egyáltalán lehet-e a témáról pártelfogultság nélkül beszélni, és hogy a nukleáris energia miért segíthet a környezetvédelmi harcban. Legalábbis ez volt beharangozva, és bár a témákat érinti is, előadásában sokkal hangsúlyosabban és tanulságosabban domborodik ki az a gondolat: számít az egyén szerepe, hisz mindenki más körülményeket tapasztal, a lényeg, hogy merjünk benne lenni a párbeszédben, mert anélkül automatikusan vesztettünk.

Hirdetés

Többször kiemeli, hogy a kor csak egy szám, és nincs olyan, hogy valaki túl fiatal ahhoz, hogy változást érjen el. Sőt, az a legnagyobb hiba, ha a fiatalabb generációk a cselekvés felelősségét átruházzák az idősebbekre.

A generációs szakadék szerinte is jelen van a klímavédelem kérdésében, de ezt természetesnek tartja. Ez a fiatal srác egy élet bölcsességével a hangjában tudja motiválni a nézőközönséget. Magabiztosan beszél arról, hogy a legjobb dolog, amit tehetünk, ha belevágunk a cselekvésbe, csak a gyors elhatározás mellett legyünk végtelenül türelmesek, mert egy este alatt nem fogjuk megváltani a világot.

DSC 0998

Fotó: Brain Bar

Ez pedig egy olyan tanulság, ami nem csak klímavédelmi kérdésekre, hanem az élet összes területére igaz.

Kevés olyan klímaváltozással kapcsolatos előadás van, ami után az ember nem azt érzi, hogy nincs joga ezen a bolygón létezni, mert két hete a vásárlása mellé odacsapott egy műanyagzacskót, hanem inkább azt, hogy ő is ugyanúgy számít, és rá is szükség van.

Reményből inspirálódva könnyebb változást elérni, mintha a félelem lenne a motivációs erő.

A szervezők idén is kitettek magukért, a parkban elhelyezett állomások érdekesek, a beszélgetések pedig gördülékenyen haladnak minden helyszínen. Bár a beharangozó cikkben azt írtam, hogy végre nem kell döntéseket meghoznunk, csak jelen lenni és okulni, mégsem lett igazam; mind a speakerek, mind az előadások izgalmasak. Mivel időnyerőt nem kapni a boltokban, így sajnos nem tudunk egyszerre több helyszínen jelen lenni. Az eseményhez a Brain Bar létrehozott egy applikációt, ahol viszont könnyen megtervezhetjük, melyik előadásokon szeretnénk részt venni, ettől pedig egy fokkal átláthatóbb a napirend.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/10/brain-bar-jovofesztival-2021-millenaris/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Ha egy technikailag profin összerakott, unalmas filmet keres, ez az

Na, ezért nem feltétlenül érdemes csőbe bújni, legfeljebb csak úgy, ha azon gyorsan, de nagyon …