2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Csípős és fűszeres ételek – az Asztalfőn Béres Alexandra

Hirdetés

Csípős és fűszeres ételek – az Asztalfőn Béres Alexandra

A fegyelmezett étkezést már gyerekkorából hozza magával, amikor sebész édesapja állította össze a napi menüt. Béres Alexandra rajong a japán konyháért, szereti a csípős ételeket, és folyamatosan kísérletezik a konyhában. Vendégváró kedvencei a sültpaprika-krémleves és a kacsacurry, amiből mindig kér az asztaltársaság repetát.

Milyen ízekre emlékszik vissza gyerekkorából?

A szüleim kezdettől fogva odafigyeltek az étkezésemre. Hatéves koromtól ritmikus sportgimnasztikára jártam, tizenkét éves koromtól sokszor már a mérleg határozta meg, hogy van-e helyem a válogatottban. Ebben az időben édesapám – aki egyébként mozgásszervi sebész – állította össze az étrendemet. Például fehér lisztből készült kenyeret egyáltalán nem fogyasztottam. Azóta sem vagyok kenyérfogyasztó, ehelyett inkább alternatívákat találok. Azért persze amikor Olaszországban járunk – mivel helyi specialitás –, szívesen kóstolok egy-egy finom pizzaszeletet. Gyerekkoromban imádtam a spenótot, a lecsót, a leveseket, a tenger gyümölcseit, sőt akkor még a pacalt is jóízűen megettem. Karácsonykor általában halászlé és narancsos kacsa volt a menü. Az édességek, sütemények, torták viszont soha nem hoztak lázba.

Beres Alexandra portre 2-g-alexandra

Hirdetés

Fotó: Barna Krisztian

Mikortól kezdett el főzni?

Tizennégy éves koromtól a hétköznapokra saját magam állítottam össze a menümet. Bevásároltam, elkészítettem a különféle ételeket. Alig múltam tizennyolc, amikor megismerkedtem a férjemmel. Együttélésünk óta rendszeresen főzök, eleinte külön mindkettőnknek, de aztán ő is elfogadta, megszerette az egészségesebb ételeket. Mostanában gyakran ismét kétfélét kell készítenem, mert bár mi nagyon szeretjük a csípős, fűszeres ételeket, Panna és Flóra kislányaimnak nem a kedvencei. Engem mindig is érdekeltek a főzés fortélyai. Szeretek kísérletezni, „elkalandozni” a fűszerek világában. Igazán kikapcsol.

Sokat tanultam Serényi Zsolttól és Kovács Lázártól a tévéműsorokban, amelyekben szerepeltem. Minden nőnek segítene a hétköznapjaiban, ha részt vehetne egy főzőtanfolyamon, mert akkor talán bátrabban nyúlna a konyhai alapanyagokhoz. Az egészségtudatos étkezés lehet igazán ízdús és változatos is.

Sikerek vagy kudarcok jöttek először a főzésben?

Eleinte értek kudarcok: egy alkalommal például, amikor spagettit főztem a vendégeknek, úgy gondoltam, belefér a tésztafőzési időbe, míg kiszaladok értük a HÉV-megállóhoz. Közben a víz felforrt, és a tészta teljesen szétfőtt. De előfordult olyan is, hogy túlságosan csípősre sikerült az étel, amit megpróbáltam később korrigálni, hát persze nem a legnagyobb sikerrel. Azóta azért rutinosabb lettem. Az egyik vendégváró kedvencem a sültpaprika-krémleves vagy a kacsacurry, amit többen már újra kértek tőlem.

A magyar konyha után mely országok gasztronómiája ragadta magával?

A Tahitin kóstolt ételek álltak legközelebb az ízlésvilágomhoz, itt ettem először szasimit, azaz nyers halat lime-mal lecsöpögtetve, desszertként pedig kókuszba mártott banánt. Brazíliában nyárson tálalták a húsokat; kaptunk egy kis táblát, ami emberi kezet formált, és az egyik oldala zöldre volt festve, a másik pirosra. Amíg a zöld oldalát mutattuk a pincérnek, folyamatosan hozta a finomabbnál finomabb húsokat nyárson, a piros kéz pedig azt jelentette, hogy jóllaktunk, nem kérünk többet. Egyébként a japán konyha szerelmese vagyok, imádom a szusit és a Szent Jakab-kagylót, ugyanakkor kedvelem a thai ételeket is.

Milyen élményei kötődnek a borhoz?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/04/25/az-asztalfon-beres-alexandra-es-a-hev-vel-fott-spagetti/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közzétette a titkos dokumentumokat a Nobel-bizottság, aggódtak Szolzsenyicin miatt

Közzétette a titkos dokumentumokat a Nobel-bizottság, aggódtak Szolzsenyicin miatt

Az irodalmi Nobel-díjat 1970-ben Alekszandr Szolzsenyicinnek odaítélő zsűriben nagy viták folytak a döntés előtt, a …