2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Csernus Imre: A járvány soha nem látott lehetőség a megújulásra

Hirdetés

Csernus Imre: A járvány soha nem látott lehetőség a megújulásra

Van itten a hét főbűn, kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag és jóra való restség, amit mai néven nevezzünk lustaságnak, de régen, és ezt már kevesen tudják, volt egy nyolcadik is. A hazugság. De valahogy ez a nyolcadik kikerült a lajstromból.

Pedig Csernus Imrét, az egyént és a társadalmat is ez izgatja, ez mozgatja a legjobban. Mert kit érdekel, hogy a torkosság hova vezet? Ezt azért előre lehet borítékolni. Na de a hazugság? Arra és annak különböző átírt, elferdített, felhabosított, igazzá hazudott és kilúgozott formáira életek, családok, közösségek és társadalmak épülnek, s van egy még veszedelmesebb formája, amit önbecsapásnak hívnak. Veszedelmes társ: hitegetéshez, rossz önértékeléshez, félelmekhez, kompenzálásokhoz vezet, na jó, cserében a felszínen tart.

Tulajdonképpen ez Csernus Imre új, a járványhelyzetre írt könyvének veleje és kiindulópontja,

Hirdetés

ahogy a korábbi műveknek is, A férfi és A nő című nagy sikerű, szembenézésre sarkalló opuszoknak.

Csernus Imre

Csernus Imre

Fotó: Kaszás Tamás / Velvet

A bizonytalan lelkűeknek, szorongással teli életet élőknek már azok is kínos olvasmányok voltak, ahogyan kínos ez is a hasonló cipőben járóknak. Csernus alapvető célja, hogy szembenézésre késztessen, ez volt korábban is, minden egyes könyvében, előadásában: kimozdítani az embert a komfortzónájából, ami fájdalmas, bénító, sértődésre, elfojtásra és begubózásra késztet, de ha a mélyére megyünk a dolgoknak, s elvégezzük a munkát magunkon, a végére felszabadító lehet. Ehhez erős lélek, de legalább tiszta szív szükséges.

A boldog, kiegyensúlyozott ember jól alszik és ellazul a repülőn.

A közép-európai meg szorong, s lelkiállapotát, szellemi tartalékainak mennyiségét körülményeire, közép-európaiságára fogja. Meg az időre, a dugóra, a kormányra, a járványra, a kijárási tilalomra, a korlátozásokra, a betegségre, a szegénységre, az egzisztenciális szorongásra, a veszélyre, a traumákra.

Élni kell,

mondja Csernus, szembenézni magunkkal, hinni, mindegy miben, bármiben, leginkább önmagunk megváltoztatásának lehetőségében. Munkát végezni, kimondani, felismerni és felelősséget vállalni. Az első lépés a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/23/csernus_imre_a_jarvany_soha_nem_latott_lehetoseg_a_megujulasra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ legjobban várt épületei között szerepel a Magyar Zene Háza

A világ legjobban várt épületei között szerepel a Magyar Zene Háza

A Liget Budapest projekt keretében készülő Magyar Zene Házát a világ tíz legjobban várt, idén befejezendő épülete …