2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Csaknem ötvenmillió forinttal támogatja a Thália Színház a független színészeket

Hirdetés

Csaknem ötvenmillió forinttal támogatja a Thália Színház a független színészeket

Idén áprilisban, a Covid–19 első rohama idején tizenötmillió forintos tőkével hozta létre a Színházi Szolidaritási Alapot a Thália Színház ügyvezetője, Kálomista Gábor és színház művészeti vezetője, Schell Judit. Az összegből, mely magánszemélyek és intézmények révén akkor húszmillió forintra emelkedett, 

olyan művészeket támogattak, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházakkal vagy egyéb intézményekkel, így a színházak bezárása miatt minden bevételüktől elestek.

Hirdetés

Az alapítvány számláján tavasszal összegyűlt húszmillió forint százötven színész támogatására volt elég – mondta kérdésünkre Kálomista Gábor.

Kálomista Gábor

Kálomista Gábor

Fotó: Huszti István / Index

„Ez az összeg nyilván nem oldotta meg az anyagi gondjaikat, de a két alkalommal átutalt nyolcvanezer forint óriási segítség, ha valakinek semmi jövedelme sincs. Most újra összeültünk, és megnéztük, mennyi pénzt tudunk nélkülözni. Mindent átszámoltunk, és megvizsgáltuk, van-e olyan pluszforrásunk, amit erre a célra fordíthatnánk anélkül, hogy a színház működése veszélybe kerülne.

Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk egy meglehetősen nagy költségvetésű előadás színre vitelét, illetve más kiadásokat is átcsoportosítunk, így 49,5 millió forintot át tudunk utalni a Színházi Szolidaritási Alap számlájára. Ez több mint háromszorosa annak, amivel tavasszal létrehoztuk.”

A döntésben a színház igazgatósági tagjai vettek részt, de az összeghatár megkívánta, hogy a felügyelőbizottságot is bevonják. A politikailag sokszínű grémium ellenszavazat nélküli döntése már bizonyos fokú elmozdulásra utal a napjainkat jellemző kétpólusú helyzetben.

A rászorulók által igényelhető támogatás ugyanannyi, mint tavasszal, tehát a jogszabályok szerint még adómentesen kifizethető összeg, kétszer nyolcvanezer forint.

A szolidaritás nagyon fontos. Az is egy lényeges formája, hogy piros-fehér szalagokat kötözünk az autónkra, vagy a Vas utcában tüntető fiataloknak viszünk cigarettát, sört meg szendvicset. Emellett persze az is szolidaritás, amikor néhány kollégánkon próbálunk egy kicsit segíteni” – véli Kálomista Gábor.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/18/csaknem_otvenmillioval_tamogatja_a_thalia_szinhaz_a_fuggetlen_szineszeket/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Folytatódik a médiatörténeti kísérlet, kövesse velünk a Beethoven-nap esti koncertjeit

Folytatódik a médiatörténeti kísérlet, kövesse velünk a Beethoven-nap esti koncertjeit

A Concerto Budapest szombaton három koncerttel tiszteleg Ludwig van Beethoven emléke előtt. A zenekar mindhárom …