2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Csák János: Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja

Hirdetés

Csák János: Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja

Magyarországon történetileg jóval nagyobb az állam szerepe a kultúrafinanszírozásban, mint a bolsevik uralom torzításait megszenvedő társadalomban vagy főleg Amerikában. Ezért az államnak el kell döntenie, melyik területre mekkora összeget szán – mondta Csák János kulturális miniszter a Kultúra.hu-nak adott nagyinterjúban. 

Európában kiemelkedően sok állami forrást költünk a kultúrára. Csák János szerint ez helyes, hiszen rengeteg tehetséges, komoly képzelőerővel bíró ember tevékenykedik a területen. Azonban ezek a források szerinte kissé szétszaladtak. A pénzek külön alapokba kerültek, így nem rendelkeztek egységes áttekintéssel.

Első lépésben ezt kell áttekinthetővé tenni a kulturális szférában: mely terültre milyen források jutnak, és ezek hogyan oszlanak el. A széttagoltság miatt az eredmények összegzése, az utánmérés gyakran elmaradt. Pedig fontos látnunk, hogy az adott célokra fordított pénz hogyan hasznosul, egy-egy projekt hány látogatót vonz

– magyarázta.

Hirdetés

Politikai mércére szükség van

A kulturális szolgáltatások megítélésénél a politikai mérce is szükséges, hiszen a demokráciában értékeket közvetítő pártok versengenek, és amikor megnyerik a választást, azon értékek érvényesítésére kapnak mandátumot – vélekedett Csák János, aki szerint ez a tágasabb kultúraértelmezés a mai kormányzat számára az Isten, haza, család. A politikának ki kell fejeznie az értékpreferenciáit, de emellett másnak is van létjogosultsága.

A finanszírozási rendszer átalakításáról korábban az Indexnek azt mondta, hogy újragondolják a művészeti területek közti felosztást. Most ott tartanak, hogy döntést kell hozniuk, hogy földrajzilag miként akarják elosztani a forrásokat – derül ki az interjúból.

Nyilván figyelembe kell vennünk, hogyan viszonyul egymáshoz a főváros és a vidék turizmusból származó bevétele. Ez befolyásolja a kulturális költéseket is, de hiszek abban, hogy van élet a metropoliszok pörgő életén túl is.

Az embereket kell meggyőzni

Az előadó-művészeti törvény újragondolásáról jelenleg a színházi szervezetekkel tárgyalnak – mondta el. „A kulturális minőség rangsorolása a szakmabeliek feladata, de a végső döntésekért a minisztérium és én személyesen vállalom a felelősséget.”

A mecenatúrára volt korábban egy korántsem hibátlan, de sokáig működő megoldása a színházi szcénának: a taotámogatás. „A személyi jövedelemadó Magyarországon 15 százalékra csökkent. Ugyanazokban a jövedelemkategóriákban Európa más részein 30-50 százalék az szja. Tehát az állam már allokált pénzt, csak nem címkézte fel.”

Hiszünk a szubszidiaritásban, döntsék el az állampolgárok, hogy mire költik a jövedelmüket. Ha megnézzük, hogy az szja-kulcs csökkentése mekkora összeget hagyott a háztartásoknál, kiderül, hogy ez egy óriási esély. Itt jön a szűken vett kulturális szféra lehetősége, hogy meg tudja-e győzni az embereket, hogy erre szánják a pénzt.

A lakosság hasonló nehézségekkel küzd, mint az állami intézmények. A gáz- és villanyárak emelkedése, az infláció sokakat hoz nehéz helyzetbe. Csák János úgy látja, hogy a háborús helyzet, a szankciók a veszélyek korát hozták el, ez az egész országnak nehézséget, remélhetőleg átmeneti nehézséget okoz, és folytatódhat a gyarapodás.

Eddig ha a kulturális intézmények szorult helyzetbe kerültek, hívták állam bácsit, aki – ha tehette – segített. Eljött az idő, hogy igyekezzenek megtalálni a potenciális fogyasztóikat

– fogalmazott a kulturális miniszter.

Hozzátette, beszélt a meghatározó állami kulturális forrásokat kezelő intézmények vezetőivel, és felajánlotta, hogy a hozzá beérkező, úgynevezett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/01/csak-janos-kulturalis-miniszter-politikai-merce-finanszirozas-valsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Halász Judith operaénekesnő

Meghalt Halász Judith operaénekesnő

Még múlt héten halt meg Halász Judith Bécsben élő magyar száramzású operaénekesnő, aki saját oldalán Judith Halászként …