2024. április 18., csütörtökMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Csak a VeszprémFestnek sikerült Magyarországra csalni a szupersztárt

Hirdetés

Csak a VeszprémFestnek sikerült Magyarországra csalni a szupersztárt

Mészáros Zoltán egykori pedagógus az elmúlt évtizedekben alapított többek között regionális rádiót, zenei tehetségközpontot Snétberger Ferenc oldalán, éttermet, szállodát, rizlingünnepet és nemzetközi nyári fesztivált is. Utóbbit 2004 óta VeszprémFestnek hívják. Ennek köszönhetik a dunántúli megyeszékhely lakói és vendégei, hogy 2004 óta minden nyáron a világ legjobb művészeit láthatják és hallhatják a városban.

Világzene muzikális miniszterekkel

A fesztiválalapító, akinek zenei ízlése ma is meghatározza a VeszprémFest programszerkezetét, elég sok fiatalkori álmát valósíthatta meg 2004 óta. Egyik kamaszkori bálványa, a legendás gitáros, Paco De Lucia például kétszer is játszott a VeszprémFesten. Ráadásul össze is barátkoztak. 

„Utoljára 2013-ban volt nálunk, a következő év februárjában sajnos meghalt. Több koncertet is szerveztem neki Magyarországon, én vittem mindenhová a kocsival. Láncdohányos volt, félóránként meg kellett állnom egy cigire – emlékezik vissza a világ egyik legnagyobb gitárosával töltött időkre, majd bevillan egy közös gasztrokalandjuk is. – Debrecenben egy ötcsillagos hotelben szállt meg, ami nem volt rossz, de amikor elmeséltem, hogy van a közelben egy csárda kockás abrosszal, magyar kajával, azonnal meg akarta nézni. Odamentünk, és arra a három estére, amíg Debrecenben voltunk, kibérelte a helyet.

Hirdetés

Paco imádta a körömpörköltet, a káposztát, a gulyást, a cupákos dolgokat, és az egész csapat ott evett-ivott.

Visszatérve a jelenbe Mészáros Zoltán elmondta, hogy idén is „A” kategóriás világsztárokat sikerült meggyőzniük arról, hogy ne hagyják ki a veszprémi közönséget. Ilyen a portugál fadosztár, Mariza is. A különleges portugál népzenei világot képviselő fadomuzsika élvonalából tavaly Ana Moura, a műfaj másik állócsillaga lépett fel Veszprémben. Róla többek között azt is érdemes tudni, hogy amikor 2011-ben Prince is fellépett a Szigeten, nem utazott tovább a koncert után, hanem másnap is feltűnt a fesztiválon, hogy egyszerű rajongóként hallgassa meg Moura produkcióját.

„A fesztivál eredeti koncepciójának fontos része a világzene – szögezi le az alapító, majd sorolni kezdi: – Itt volt az arab Cheb Khaled, akiről azt szokták mondani, hogy a saját műfajában az arab világban nagyobb sztárnak számít akár Stingnél is. Eljött Brazíliából Gilberto Gil, aki másodállásban egy időre elvállalta a brazil kulturális minszteri posztot is. Zenélt Veszprémben a szenegáli Youssou N’Dour is, aki szintén volt miniszter, de miniszterelnöknek már nem választották meg.”

Az autentikus európai világzenészek közül viszont Ana Moura volt az első és 2023-ban Mariza a második világsztárjuk, aki nem véletlenül játszott olyan zenészekkel, mint Sting vagy Lenny Kravitz.

Világzene roma világsztárral

A fadoikonról érdemes még elmondani, hogy Womex-életműdíjas – ez a világzene műfaj talán legfontosabb támogató szervezete –, és Lakatos Mónikáék játszanak a koncertje előzenekarként: a magyar roma énekesnő szintén megkapta a Womex életműdíját.

Szintén tudatos eleme a fesztiválnak, hogy a világsztár fellépők előzenekaraként kiváló […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/27/veszpremfest-norah-jones-anna-netrebko-lakatos-monika-joss-stone-vlagyimir-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Távozik a Madách Színházból Nagy Sándor

Heródes – ez az egy szerep alkotta Nagy Sándor aktív repertoárját a Madách Színházban. Négy …