2021. február 25., csütörtökMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Cibere vajda Konc király ellen

Hirdetés

Cibere vajda Konc király ellen

„Ha kinek olly fogadása vagyon, hogy tsak kenyérrel, vizzel akar böjtölni, és Isten szeretetiért akarná magát sanyargatni, így-is meglehet: Metéljen kenyérböl kotzka szeltet, és aztis forró vizzel öntse-meg, a’ vizet elsöben megsózván, és kalánnal Czibre módjára ehetik benne”

– ezt írja 1698-ban megjelent „Szakats mesterségnek könyvetskéje” című kibővített munkájában M. Tótfalusi K. Miklós (Misztófalusi Kis Miklós) Kolosváratt (Kolozsvár).

D EDY20170118001

Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Noha a kenyérből és vízből álló étel az utóbbi évszázadokban már az önsanyargató étkezés vagy a szigorú börtönkoszt jelképe, az ókor és a középkor emberének azonban teljesen általános eledelként szolgált. Elég, ha felidézzük a római légósok napi fejadagban kapott kenyerét, ami a menetelések során alaposan megszikkadt.

Hirdetés

Hogy ne fogtörő falat legyen csupán, már akkoriban is vízben puhították meg a kemény, kerek cipókból szelt cikkeket.

Aki pedig szemernyi kifinomultsággal akart közelíteni az étele felé, az némi sót és vadfokhagymát is szerkesztett belé. Bőségesebb napokon csurranhatott rá olívaolaj, még gazdagabbakon hullott bele némi reszelt sajt, és már kész is volt a gazpacho őse. Nem is beszélve arról, ha uborka vagy annak leve is került hozzá.

A Misztófalusi Kis Miklós-idézetben felbukkanó „Czibre módjára”, nem más, mint a cibere, ami egyfajta kenyérlevesnek is tekinthető, noha inkább alapléként, ízesítő-savanyító hozzávalóként jelent meg a konyhákon, leginkább a böjti napok idején.

Akárcsak a kenyérleves, a korpacibere sem tartozik a látványos ételek közé. Leginkább rozsból vagy búzából készült olyan módon, hogy felforralt és néhol visszahűtött vízzel öntötték fel a megőrölt gabonák könnyen erjedő részét, a korpát. A híg lé azután meleg helyen tartva pár nap alatt megsavanyodott, némiképp kitisztult, közben a korpa az aljára került. Leszűrve nyáridőben remek szomjoltó, minden más évszakban pedig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/02/20/bojt-cibere-konc-kiraly/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A KIKAPCS. a szerkesztőség kedvence a Highlights Of Hungary döntőjében

A KIKAPCS. a szerkesztőség kedvence a Highlights Of Hungary döntőjében

Idén is példaképeket választ Magyarország. Pontosabban egy non profit kezdeményezés, a Highlights of Hungary, amely …