2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Cameron Diazzal és Sean Conneryvel forgott volna a Mortal Kombat-film

Cameron Diazzal és Sean Conneryvel forgott volna a Mortal Kombat-film

Még kimondani is hihetetlen: 25 évvel ezelőtt, 1995. augusztus 18-án mutatták be az amerikai mozik az első Mortal Kombat-filmet. Bár a kritikusok nem voltak odáig érte, az azonos című videójáték-sorozat alapján készült film mindjárt az amerikai mozis toplista élén kezdett, és három héten át meg is őrizte a pozícióját, ezzel máig az egyik legtöbbet kaszáló videójáték-adaptációnak számít az Egyesült Államokban – a Sonic, a Tomb Raider, a Pokémon, az Angry Birds és a Prince of Persia moziváltozatai után.

Újranéző

A múlt filmes és tévés kútjának mélyéről felhozott remekművek és ócskaságok, filmek, amiken generációk nőttek fel, de ma már alig emlékszünk rájuk, a popkultúra méltán elfelejtett darabjai, vagy a köztudatból soha ki nem kopott, örökzöld alkotások, friss szemmel – ez az Index Újranéző.

Ahhoz képest, hogy az első játékot négy ember mindössze tíz hónap alatt hozta össze, a Mortal Kombat minden idők egyik legnépszerűbb verekedős játéka lett, a franchise pedig a műfaj egyik legfontosabbja a Street Fighter, a Tekken és a Dead or Alive mellett. A játéknak ráadásul hat hónapon át még csak neve sem volt, az alkotók olyan címekben gondolkodtak, mint a Kumite, a Dragon Attack, a Death Blow vagy a Fatality. A dilemmát végül egy irodai táblán felejtett, helytelen felirat oldotta fel: amikor a flipperekben utazó Steve Ritchie a játék egyik atyjának számító, de még mindig csupán huszonéves Ed Boon irodájában járt, és meglátta az angol “combat” szó ‘K’-betűs alakját, csak annyit kérdezett, miért nem Mortal Kombat lesz a játék neve.

Bár csekély pénzből indították útjára, a Mortal Kombat végül hatalmas durranás lett, a játéktermekben és az otthoni játékkonzolokon is hódított, amivel jókorát odavert a Street Fighter 2-nek. Larry Kasanoff, a Mortal Kombat-film későbbi producere 1993 nyarán ugrott be a játékot jegyző Midway Games irodájába, ahol már a második rész tesztelése zajlott. Kasanoff mindössze fél órán át gyepálta az ellenfeleket, mégis azonnal Mortal Kombat-rajongóvá vált, ahogy a Hollywood Reporter 2015-ös nagycikkében fogalmazott, a Csillagok háborúja és A sárkány közbelép szerelemgyermekét, tehát lehetőségek tárházát látta benne. Állítása szerint három hónapon át győzködte a játék fejlesztőit arról, hogy a Mortal Kombat sokkal több mint egy videójáték, egy egész jelenség. A Super Mario-film csúfos kudarcát látva talán érthető, hogy miért vonakodtak annyira a megfilmesítéstől.

Az alkotók végül beadták a derekukat, a rendezői székbe pedig a későbbi Resident Evil-filmek rendezője, Paul W.S. Anderson került, aki maga is a játék nagy rajongója volt. Kasanoffot az elsőfilmes rendező Fosztogatók négy keréken (Shopping) című bemutatkozása győzte meg. A Mortal Kombat moziváltozata üzleti értelemben abszolút siker lett, a 18 millió dollárból készült film 122 millió gereblyézett össze a mozikban. Még úgy is, hogy közel sem sikerült annyi sztárt összehozni, mint amennyit szerettek volna. Ahogy a játékot, a filmet is Jean-Claude Van Damme-ra szerették volna felhúzni, ám a Véres játék és a Tökéletes katona sztárja végül a konkurens Street Fighter-filmben kötött ki – utólag már könnyű belátni, hogy a Mortal Kombattal jobban járhatott volna, különösen ha tudjuk, hogy még Johnny Cage figuráját is róla mintázták a játék készítői.

16

Linden AshbyGaléria: Mortal Kombat

Amikor Cage megtestesítőjét keresték, Brandon Lee neve is felmerült, Bruce Lee fia azonban egy fatális véletlen miatt – mindössze 28 éves korában – meghalt, miután A holló forgatásán alig pár méterről vaktöltény helyett éles lőszerrel lőttek rá. Ma már azt is tudjuk, hogy a Johnny Cage-et alakító színészt keresve Tom Cruise, Johnny Depp és a szintén 1995-ös Pusztító ököl főszerepét megkaparintó Gary Daniels neve is felmerült. És ha már a nagy neveknél tartunk: Rayden karakterét az eredeti tervek szerint Sean Connerynek szánták, majd Danny Glover (a Halálos fegyver-filmek Roger Murtaugh őrmestere) neve is felmerült, ám a szerep végül Christopher Lambertre, a Hegylakó sztárjára szállt – egyúttal ő lett a mozi egyetlen igazi húzóneve is.

Sonya Blade-et eredetileg a szárnyait bontogató Cameron Diaz alakította volna, akinek első filmje, a Jim Carrey-vel forgott A maszk után a Mortal Kombat lehetett volna a következő nagy dobása, ám a pályakezdő, akkoriban még alig ismert színésznő nem sokkal a forgatás előtt eltörte a csuklóját, vagyis alkalmatlanná vált a bunyós jelenetekre, így új Sonya után kellett nézni. A szerep esélyese volt még a kilencvenes évek egyik legnagyobb szexszimbóluma, Sharon Stone, a Rém rendes család Kelly Bundyja, Christina Applegate, valamint Dina Meyer, a Mortal Kombat után két évvel megjelent Csillagközi invázió sztárja is, de Sonya karakterét végül az újonc Bridgette Wilson-Sampras szerezte meg, aki annyira lelkes volt, hogy kaszkadőrre sem tartott igényt, a tökös Blade valamennyi jelenetét ő akarta játszani, egy alkalommal ki is ficamította a vállát.

<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/08/18/mortal_kombat_film_1995_evfordulo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Fél disznó és hentesbárd vár a Csáth Géza-díjasra

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/17/ilyet_sem_latott_meg_pop-up_kiallitast_nyitnak_meg_csath_gezarol/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …