2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bukta Imre komolyan veszi: a láncfűrész brutális ragadozó

Hirdetés

Bukta Imre komolyan veszi: a láncfűrész brutális ragadozó

Ha van iPhone meg e-cigaretta, akkor van iKapa is. Az ikapa.hu-ról lehet letölteni a szoftvert, és akkor a telefonon elindíthatjuk és irányíthatjuk Kati vagy Gizi nénit, hogy merre és milyen tempóban kapáljon. Az okoskapa ráadásul kultúrnövény- és gyomfelismerő programmal van ellátva, sőt ergonomikusan érzékeli, fáj-e a kapáló dereka, jelez, amikor a gazdája elfáradt – tudhatjuk meg a kütyüt hirdető teleshopos filmecskéből.

A Leopárd 2-45-D nevet viselő napelemes szerszámból egyelőre egyetlen példány létezik, méghozzá Bukta Imre 2022. november 27-én nyíló kiállításán, amelyet a hivatalos megnyitó előtt egy héttel jártunk be a magyar képzőművészet kiemelkedő jelentőségű alkotójával és a kiállítás kurátorával, Gulyás Gáborral. Így bepillantást nyerhettünk az alkotói folyamatba, az egyelőre félkész terek világába.

Az okoskapaprojekt sűríti mindazt a művészi eszköztárat, amellyel a Mezőszemerén élő, az intermediális művészetet képviselő Bukta Imre napjaink valóságát megközelíti, s amelyből a kiállításon még jó párral találkozhatunk: a hagyományos paraszti kultúrához, a vidék Magyarországához kapcsolódó eszközt („butakapa”) keresztezi a legmodernebb digitális technológiával, mindezt pedig egy újabb multimédiás csavarral kéretlen televíziós hirdetés képében önti ránk.

Hirdetés

Elvarázsolt házikó

A hagyományos tárgyi világ a Műveljük kertjeinket! című kiállítás több installációjában is összekapcsolódik a digitális technológiával, és nem csak fikcióként, mint az életre kelt, de valójában nem működő iKapa esetében, hanem kézzelfoghatóan, pontosabban láthatóan és hallhatóan. Ehhez jönnek azok a projektek, amelyekben valamilyen mechanikus gép, szerkezet lép működésbe, és hoz létre olyan látványt vagy hangot, aminek a hatása alól a látogató nem tudja kivonni magát.

Az előbbiekre példa az a ház is, ami az óbudai Godot Kortárs Művészeti Intézet negyedik emeletén várja a látogatókat, és ami biztosan a kedvencük lesz. Ennek a kockaháznak az elődje volt látható tíz éve a Műcsarnokban, az ablakkeretek például ugyanazok: akkor kívülről nézhettünk be az ablakon, és láthattuk a bent tevékenykedő falusi emberek mozgását, most viszont belülről nézünk kifelé az ablakkeretekbe épített monitoron keresztül.

A Műcsarnokban benéztünk a házba, hogy ki mozog ott, most meg mi vagyunk bent, és kinézünk a házból, hogy az udvaron meg az utcán mi történik

– mutatja Bukta Imre.


Bukta Imre


18

Galéria: Műveljük kertjeinket!Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ezúttal tehát a kockaház külső oldalai alakulnak helyiségeké: például egy sparhelttel felszerelt konyhává, amelynek a platniján zsírnak látszó, valójában projektorral vetített képpel „teli” piros lábas hökkenti meg a látogatót – hogy mivel, az legyen meglepetés. Az étkezőben paradicsomleves kerül az asztalra betűtésztával, ami aztán – szintén projektorral vetítve – egyszer csak kimászik a tányérból az abroszra, az ehhez a helyiséghez tartozó ablakban pedig paradicsomot szedő asszonyt látunk a tévén, aki az egyik paradicsomot az ablakhoz vágja.

Az egyik ablakba két monitor kerül, ami filmes szempontból is jó kihívás, mert a két tévének együtt kell mozognia, mintha egy képernyő lenne

– magyarázza Gulyás Gábor. Az ablakban pedig az látható majd, ahogyan Bukta Imre hat unokája, akik a Műcsarnok-beli kiállítás óta születtek, kódolt évszámokkal számháborúznak.

A ház falát kívülről kipingálták, vagyis festékbe mártott, bizonyos mintát kirajzoló hengerrel húztak csíkokat rá – ebben Bukta Imre tanítványai segítettek, mint a kiállításon sok minden másban is –, ami egy időben nagy divat volt ezekben a falusi házakban. Így tényleg olyan, mintha belépnénk egy ötven évvel ezelőtti térbe, miközben a kombájn, a falusiak vagy a kutyák digitálisan elevenednek meg az utcán, az udvaron, még egy tyúk is benéz az ablakon, hogy kész-e már az ebéd.

A házikó vitrinjén két bekeretezett fénykép áll, a családi képeken egy leány és egy fiú látható, akiknek időnként mozogni fog a szájuk, és akkor mondanak valami szépet.


Gulyás Gábor és Bukta Imre


18

Galéria: Műveljük kertjeinket!Fotó: Németh Kata / Index

Jaj Istenem

A tárlat nem életmű- és nem is retrospektív kiállítás, hanem tematikus tárlat. A képek és az installációk két éve készülnek, és a sokszor bonyolult gépezeteket látva ezen nem is lehet csodálkozni. Bukta Imre talált például egy esztergályosmestert, aki a Jaj Istenem című installációhoz szükséges „búzatörő” gépet a művészi célnak megfelelően össze tudta rakni, és le kellett forgatni azokat a kisfilmeket is, amelyeken az egyes tematikához kapcsolódóan beszélnek ismert emberek.

A kiállítás vaskapuján belépve – amely a színes lábosfedőkkel már felvillantja azt az eklektikus, az életünket meghatározó „buhera” hangulatot is, ami szintén művészi kifejezőeszközzé vált – először a Mezőszemerét megidéző Kertekalja utcára érünk, amit korábban Partizán, illetve Május 1. utcának is hívtak, ezt a területet rekonstruálta Bukta Imre festményekkel. Itt már egy makett is a látogató rendelkezésére áll, hogy átlássa, hogyan kapcsolódnak össze az egyes művek a kiállításon. Ez a rész a vidékiségről szól, erről a témáról Krasznahorkai László író beszél egy videófülkében, felvételről.

A következő rész a fáké, ahol a látogató azt fogja érzékelni, hogy mozognak az évgyűrűk, a falevelek pedig időnként felszállnak a falra, majd leesnek. Gulyás Gábor megfogalmazása szerint ez nagyon szép, lírai hangulatú fainstalláció. Az ehhez kapcsolódó videón Sebestyén Márta népdalénekes mondja el gondolatait. A következő, a szakralitásról szóló részben Keresü Katalin művészettörténész hallható felvételről, a dolgok átértékelődéséről a Romantika eladó című részben Barabási Albert László beszél: megtudhatjuk, hogyan lesz egy központi értékből idővel periferikus érték.
<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/21/bukta-imre-kiallitas-godot-kortars-muveszeti-intezet-obuda/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Nem igazán lehetett előre elképzelni, hogyan ismétlődik majd meg Yoko Ono híres művészeti akciója, amelyet …