2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bujálkodó kanonok

Hirdetés

Bujálkodó kanonok

Pár napja vetettem papírra az alábbi szöveget, amikor megláttam egy interjút az étterem tulajdonosával, és az abban olvasottak hatására elbizonytalanodtam, hogy van-e értelme közzétenni az alábbiakban olvasható korántsem kioktató, mint inkább fogyasztóvédelmi szándékú szöveget. Hosszas latolgatás után úgy döntöttem, hogy van értelme. Mert ha a körülmények, a kivételes állapotok bármennyire lenulláztak is egy valamikori virágzó vállalkozást, ám ha úgy döntöttek, hogy az elszenvedett veszteségek ellenére mégis is a közönség rendelkezésére állnak, akkor termékeikért vállalniuk kell a felelősséget.

Minthogy a’ korhelek a’ Hazának terhei, senkit ne engedjen henyélni: mert az országnak ereje tsak a’ szorgalmatosság és gyakor munka által nő és gyarapodik.

Ez az idézet 1783-ból származik. Csefkó Gyula nyelvész a „korhely” szó eredetéről szóló tanulmányában találtam.


Ahogy Pierre látta


6

Ahogy Pierre láttaGaléria: Bujálkodó kanonok(Fotó: Vajda Pierre)

Keresem a bajt, és rá is találok… Nem elég nekem, hogy körbenyargalom az éttermeket, okostojásnak gondolva magam diagnosztizálom a bajokat, aztán mindezt még le is írom, abban bízva, hogy az gyógyír lehet a kórságra. Lassan már csak engem érdekel ez az egész megmondom a frankót típusú üzemmód.

Ám amibe most belefutottam, arra a legrosszabb álmomban sem gondolnék. Ilyen nincs. De van. De nincs. Mégis. Ráadásul a belváros szívében, a legkitaposottabb turistaösvényen. Bár lehet, éppen azért. Szóval van, a legteljesebb valójában, bár elsőre azt gondoltam, belépve a Korhely faloda és daloda című étterembe, hogy egy bepókhálósodott „valóságsóba” csöppentem.

Óvatosan tekingettem körbe, a rejtett kamerákat kerestem, az étterem alapjáraton üres volt, majd kértem egy pohár rozét, miközben a farostlemezbe kötött étlap tanulmányozásába kezdtem. Aztán nem tudtam, min ámuljak jobban: a meggypiros rozén, vagy az étlapon szereplő ételek elnevezésén. A rozéproblematikát egy rövid, ámbár heves szóváltás során tisztáztam a hölggyel, aki a tőle telhető legnagyobb jóindulattal panaszolta, hogy ő bármixer, és nem sommelier, de küldheti azt is. Mondtam, egy pohár rozéhoz ne fárasszuk a sommelier-t. Javasoltam, mutassa meg a palackot, amiből a „rozét” töltötte. A hölgy térült-fordult, majd diadalittasan megjelent egy palack sillerrel. Ekkor óvatosan rávezettem tévedésére; hálás volt, megértette, hogy a siller nem rozé. Addigra az étlap Kádár-kori meghatározásain is átrágtam magam. Elröppent életem múltba korhadt fiatalsága feléledni látszott, természetes ajzószerként hatott rám a hatvanas éveket idéző téeszételek felsorolása. Önkéntelen egy mozgalmi dalt kezdtem dúdolni: „a párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke…”

Amúgy azt még mindig nem értettem, hogy a beszédes név, a „Korhely” miként manifesztálódik az ételekben. Ha az a piros lábosban langyosodó ököruszályleves korhely módra lenne a megoldás, akkor a baj orvosolhatatlan. Régi motorosként, már ami a korhely életmód gyakorlását illeti, bátran kijelenthetem, hogy a másnaposság ellen a gyógysör és pálinka elegye lehet az első megalapozó lépcső, majd a mindenféle savanyú jegyeket viselő ételek hozhatnak enyhet a szenvedő korhelynek. Ám ha a húsleves savanyú, minden előzetes terv nélkül, az többnyire a leves fáradtságát, mondhatni megengedhetetlen többnaposságát jelzi, és akkor még finoman fogalmaztam.

Itt még a hírhedetten gazdag szókincsű magyar nyelv sem képes átfogó módon kifejezni, szavakba önteni az ételekkel kapcsolatos kifogásokat, érzékelési tapasztalatokat. Ezt azért bocsátom előre, mert a továbbiakban a nyelv szenvedéseiről is szó lesz, a szavak ugyanis képtelenek utolérni az érzékszervek közvetítette érzéseket: egyszerre éri sokk a látást, az ízlelést, a szellemet.

A lángos az új pizza. Ez a végtelenül bölcs megállapítás, időről időre feltör a magyar gasztronómiában, kiváltképp azért, mert a magyar szellem, a magyar virtus nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/06/04/bujalkodo-kanonok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …