2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Böszörményi-Nagy Gergely: A valóság sokkal izgalmasabb bármely kitalált történetnél

Böszörményi-Nagy Gergely: A valóság sokkal izgalmasabb bármely kitalált történetnél

Böszörményi-Nagy Gergely többek között arról beszélt, hogy

  • önmagában sem az ész, sem a hírnév nem elegendő ahhoz, hogy valaki meghívót kapjon a Brain Barra;
  • a történelem gondoskodik róla, hogy túl sokáig sose unatkozzunk;
  • az elitek időről időre „túltermelik” magukat, ebből keletkeznek a forradalmak;
  • a középkornak manapság rossz a PR-ja, de a kor embere teljességében akarta érteni a világot;
  • mit tanulhatunk el Szobaszlai Dominik történetéből, illetve
  • miért probléma, hogy minden második ember képtelen kipihenni magát éjszaka.

Tavaly nagyon közel volt még hozzánk a járvány, a háború, az aszály, és ez mindannyiunkat foglalkoztatott, megérintett – lehet, hogy mára „hozzászoktunk” mindehhez?

Jó kérdés. A modern nyilvánosság néhány hét alatt ráun bármilyen válságra, pedig sem a járvány, sem a háború, sem az aszály nem veszített semmit a relevanciájából. Ha meg akarjuk érteni a nagyképet – és a Brain Bar évről évre pontosan ebben akar segíteni a közönségének –, akkor sosem a szalagcímeket, mindig a trendvonalakat érdemes követni.

Az emberi világ történelmét alapvetően befolyásolta az elmúlt évezredek nyolc legnagyobb járványa, amelyekhez képest a Covid semmi sem volt. Európa elmúlt három generációja valóban egy példátlanul hosszúra nyúlt békeperiódusban nőhetett fel, de a történelmet hosszú távon akkor is a háború dominálja. A klímaváltozás hatásainak megértéséhez sem elég az éppen kiszáradt közeli folyómeder képeit nézegetni, hiszen a klíma már az ember megjelenése óta is többször jelentős mértékben változott, amelynek demográfiai, geopolitikai és kulturális következményei mindig szerteágazók és drámaiak voltak. A valóság sokkal izgalmasabb bármely kitalált történetnél, és a történelem gondoskodik róla, hogy túl sokáig sose unatkozzunk.

Névjegy

Böszörményi-Nagy Gergely (1984) a Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke. Egyetemi tanulmányait a Corvinuson, a CEU és a Stanford üzleti karán, majd a London School of Economics-on végezte. Nonkonform – A jövő olvasókönyve című kötete 2022-ben jelent meg. A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos katonája.

Az alvászavar civilizációs betegség

A Brain Bar előadói között most is van civilizációkutató és evolúcióbiológus, de mintha az eddiginél több lenne az olyan meghívott, aki az egyéni felelősséget képviseli, különös tekintettel az egészségünkre: lesz alvásszakértő, egészségügyi tanácsadó és szülész-nőgyógyász is. Fontos, hogy – attól függetlenül, mi történik a világban – mi mit tudunk tenni saját magunkért?

A kettő szerintem szorosan összefügg.

Az alvás témáját két előadó is képviseli: ennyire jelentős, a jóllétünket, a teljesítményünket, az egészségünket befolyásoló civilizációs jelenség az, hogy ha időt kell nyernünk, akkor azt az alvásunkból csípjük le?

Sajnos nem tegnap érettségiztem, de az én időmben is feltűnt, hogy saját kortársaim már gimnazista korukban nagy arányban küzdöttek alvászavarral. A helyzet azóta csak súlyosbodott – a modern társadalmakban minden második embernek problémát jelent, hogy éjszakánként képtelen kipihenni magát. Nem kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy belássuk, ez egyfajta civilizációs betegség, messzemenő fizikai és mentális következményekkel, amikről beszélni kell. A Brain Bar programjához a dolog úgy kapcsolódik, hogy ha nem találunk vissza a természetes ritmushoz, és éjjelente nem tudunk jól és eleget pihenni, úgy nappal sem tudjuk majd megoldani a ránk váró kihívásokat, legyen szó a személyes életünkről vagy a közösségünk problémáiról.

LLI 9004 (1)

Fotó: Brain Bar

A tavalyi Brain Baron az önnel folytatott beszélgetésben is előjött, hogy személyesen is mennyire fontosnak tartja a sportot, a túrázást , az egészségünk megőrzését. Esetleg ez „jön át” az idei programban is?

Hála Istennek mindez nemcsak nekem fontos, de a fesztiválon dolgozó minden kollégámnak és a visszajelzések alapján a közönségünknek is. Legyen szó karriertervezésről, vállalkozósdiról vagy környezettudatos életmódról, egyetlen divatos témáról sem lehet, de nincs is értelme úgy beszélni, hogy nem tesszük magunkat fizikai és lelki értelemben is alkalmassá a kihívásokra.

Színpadi jelenlét, megközelíthetőség

Az idei előadók között is bőven találunk olyanokat, akik kilógnak a dobozból: hogyan néznek ki, „vadásznak le”, szereznek meg egy-egy speakert? A témához keresnek előadót, de az illető személyisége, érdekessége is hozzátesz ahhoz, hogy meghívják: könnyen ráállnak, hogy átkeljenek az óceánon mondjuk a Google vagy a NASA menő irodáiból, és eljöjjenek egy kis ország fiataljaival találkozni?

Minden Brain Bar mögött egy kis csapat egész éves szervezőmunkája áll. Egyszerre gyűjtjük a legidőszerűbb és legizgalmasabb témákat, és hozzájuk a legérdekesebb, legeredetibb karaktereket. Önmagában sem az ész, sem a hírnév nem elegendő ahhoz, hogy valaki meghívót kapjon tőlünk – a Brain Bar egy interaktív fesztivál, nálunk a színpadi jelenlét, a kapcsolatteremtés, a megközelíthetőség, a tudásátadás képessége ugyanilyen fontos.

Az egészben a legjobb, hogy ezt az előadóink is élvezik. Peter Thiel, a Szilícium-völgy talán legeredményesebb vállalkozója és befektetője alig-alig vállal nyilvános fellépéseket, a Brain Barral azonban simán kivételt tett, annyira tetszett neki a koncepció. Ken Goldberg feltaláló odáig ment, hogy – idézem – „egész pályafutásom alatt nálatok, Budapesten kaptam a legjobb és leginspirálóbb kérdéseket”, pedig ő a robotika professzoraként Berkeleyben, a világ egyik legmagasabban jegyzett egyetemén tanít. Ez a visszajelzés a közönségünket, a magyar fiatalokat fémjelzi.

Lehetséges, hogy a másképp gondolkodás bátorsága – amire a fiatalokat biztatja, és amit az előadók is képviselnek – nehézségeket, kerülőutakat is rejthet?

Ez egészen biztos. Cserébe érdekesebb tőle az élet, ami a jó eszű és a szellemi kihívásokra, saját felismerésekre vágyó fiatalok boldogságához – akikhez a Brain Bar szól – szerintem lényegi összetevő.

Ön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME) felügyelő alapítvány kuratóriumának elnöke: az egyetem hallgatóinak érdeklődése is tükröződik a jövőfesztivál […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/09/18/boszormenyi-nagy-gergely-interju-brain-bar-jovofesztival-szoboszlai-dominik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …