2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Boszorkák és angyalok: a halhatatlan rockerek múzsái

Hirdetés

Boszorkák és angyalok: a halhatatlan rockerek múzsái

Néha nem árt feltúrni a garázs polcait, egy nagytakarításkor olykor kincsekre bukkanhatunk. Így került a kezembe a minap a The Observer című brit hetilap havonta megjelenő mellékletének, a Music Monthlynak 2005 áprilisi száma, amit nyilván egy tizenhét évvel ezelőtti londoni látogatásomról hoztam haza. Az amúgy nívós és izgalmas havilap azóta jobblétre szenderült, utolsó száma 2009 novemberében jelent meg. 

A szóban forgó szám fénypontja a rocktörténelem tíz leghíresebb múzsáját rangsorba állító összeállítás, amely azzal a kétségbevonhatatlan állítással kezdődik, hogy a legemlékezetesebb számokat kivétel nélkül egy nagy szerelem inspirálta. Hát nézzük a toplistát!

Gwyneth Paltrow

Chris Martin, a  Coldplay brit alapítója, énekese, zongoristája és ritmusgitárosa hihetetlen körülmények között ismerkedett meg későbbi feleségével, a nála öt évvel idősebb Gwyneth Paltrow-val.

Hirdetés

Fura ez az egész, mert az emberek már akkor összeboronáltak minket, már akkor arról pletykáltak, hogy mi már járunk, amikor még nem is ismertük egymást – idézte fel megismerkedésük történetét a Hetedik, a Szerelmes Shakespeare, a Vasember és számtalan egyéb hollywoodi blockbuster sztárja. – Aztán egyszer elmentem egy Coldplay-koncertre, odajött hozzám Chris asszisztense, és kérdezte, hogy nem volna-e kedvem csatlakozni hozzájuk a buli után. Volt…

Mindez 2003-ban történt, Chris még csak 25 éves volt, és elmondása szerint két évvel volt túl szüzessége elvesztésén… Rövidesen összeházasodtak, született két gyerekük, és a Coldplay ontani kezdte a jobbnál jobb számokat – Gwyneth hatása elvitathatatlan.

Még az is szóba került, hogy esetleg duettet énekelnének, hiszen a színésznőnek kellemes hangja van, de Paltrow ettől kategorikusan elzárkózott. „Nem akarok úgy bevonulni a történelembe, mint a nő, aki szétrobbantotta a Coldplay-t” – mondta.

A duettből nem lett semmi, de Paltrow hatása letagadhatatlan a 2005-ös X&Y címet viselő, nagy sikerű stúdióalbumon. Ami tény, hogy a The Message című szám szövege egyértelműbb már nem is lehetne:

Senki nem lennék nélküled. Szeretlek, kérlek, gyere haza!

Paltrow hazament, ám 2010 körül a házasság megromlott, 2014-ben válás lett a vége. 

Gwyneth Paltrow és Chris Martin 2014-ben

Gwyneth Paltrow és Chris Martin 2014-ben

Fotó: Kevin Mazur / Getty Images Hungary

Sara Lowndes

A Shirley Marlin Noznisky néven született, majd első férje után Sara Lowndesként ismertté vált Playboy-modell a leghíresebb Bob Dylan megannyi múzsája közül. 1964-ben jöttek össze, amikor Dylan még csak 23 éves volt, Sara pedig 25, de már túl volt egy váláson.

Szerelmük gyümölcse lett a Self Portrait című 1970-es album, amely az egy évvel korábbi woodstocki fesztiválon „fogant”. (Más kérdés, hogy a Rolling Stone magazin kritikája tömör és lesújtó volt: What is this shit?)

Aztán, amikor kapcsolatuk 1975-ben zátonyra futott, Dylan igazi remekművet írt a Blood on the Tracks című albummal. Amúgy öt közös gyermekük született 1977-es válásuk előtt.

Anna Gordy

Anna hiába volt 17 évvel idősebb Marvin Gaye-nél, a Motown-sound inspiráló énekesénél és zeneszerzőjénél, mégis összeházasodtak. Amikor 1975-vel elváltak, abban állapodtak meg, hogy Gaye következő lemezének a szerzői jogdíja az elvált feleséget, Annát illeti meg.

No, erre Marvin Gaye előrukkolt a hírhedtté vált Here, My Dear című számmal, amelynek ominózus strófája így hangzott:

Ha valaha tiszta szívedből szerettél, akkor sohasem húznál ki a zsebemből egymillió dolláros búcsúajándékot. 

Anna válaszul ötmillió dollárra perelte exét…

Yoko Ono

Na végre, mondhatnánk, előkerült a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/15/boszorkak-es-angyalok-a-halhatatlan-rockerek-muzsai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vérrel és kínnal áztatott földön épül fel Ferencváros új, 510 lakásos lakóparkja

Vérrel és kínnal áztatott földön épül fel Ferencváros új, 510 lakásos lakóparkja

A vörösből zöld lesz Ferencváros ipari múltjából ma már alig van látható hírmondó. Az egykori …