2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bono: Ha megreped, az gyorsabban a túlvilágra küld, mint ahogy hívni tudnám a mentőket

Hirdetés

Bono: Ha megreped, az gyorsabban a túlvilágra küld, mint ahogy hívni tudnám a mentőket

Az rögtön feltűnik, hogy a fejezetek címe angolul van, és ennek az az oka, hogy egy-egy U2-dal címéről van szó. Ezzel együtt nagyjából időrendben haladunk, attól kezdve, hogy megszületik a kis Paul David Hewson katolikus apától és protestáns anyától, ami a 60-as évek Írországában felért egy életre szóló – időnként vérfürdővel tarkított – kalanddal, hiszen éppen ezekben az időkben lobbant lángra az észak-írországi véres konfliktus, és ehhez a kronológiához kapcsolódnak aztán az egyes fejezeteken belül más történetek is.

A fejezetek az adott dal hátterét világítják meg, és Bono nem takargat semmit. 

nem szépíti az élete egyetlen epizódját sem, ráadásul sok esetben nagyon sok humorral írja meg a legfájdalmasabb epizódokat is.

Hirdetés

Például amikor a sebész-varázsló – akit Bono félig bódultan néha összekever a texasi láncfűrészes mészárlás őrült gonosztevőjével – összevarrja a szegycsontját, és azt mondja a zenész feleségének, Alinak, hogy a férjének bőven van szufla a mellkasában, Ali pedig attól kezdve úgy gondol a férjére, mint az atlantiszi férfira, az 1970-es években sugárzott sci-fi-sorozat kétéltű detektívjére.

01 Hewson Family Archive

Fotó: Hewson Family Archive

Megszegett ígéret

Az első dal, és egyben az első fejezet, a Lights of Home máris a betegségekről szól, ami Bonót a születéstől elkíséri. „Szeszélyes szívvel születtem – írja. – Az egyik szívkamrámon, amin a legtöbb embernek három ajtó van, nekem csak kettő. Két lengőajtó, amelyek 2016 karácsonyán leszakadtak a zsanérjaikról.

Az aorta az a fő ütőér, amin az ember élete múlik, amin keresztül oxigénben dús vér jut a tüdejébe, és életté válik. De kiderült, hogy az én aortám nyomás alatt volt, és egy hólyag képződött rajta. Ha a hólyag megreped, az gyorsabban a túlvilágra küld, mint ahogy hívni tudnám a mentőket. Gyorsabban, mint ahogy el tudnék búcsúzni ettől a világtól.”

Az egészség aztán még olyan összefüggésben is előjön, hogy ők, a zenekar tagjai megszegték azt az ígéretet, ami a rock ‘n’ roll lényege: vagyis hogy felfalhatod a világot, de a világ is felfal téged.

Mind a négyen megvívtuk a magunk harcát, és máig viseljük a sebhelyeket, de a tisztánlátásunk megmaradt, főleg ahhoz képest, hogy milyen hányattatott és szürreális életük van azoknak, akik telt házas stadionokban zenélnek harmincöt éven át.

Az apa halála

Minderről persze eszébe jut az apja halála, akivel gyerekkorában sokat veszekedtek, különösen, miután meghalt Bono anyja. Az apja a 18 éves fiatalt azzal piszkálta, hogy keressen munkát. „Munkát! – írja erről a zenész. – A munka az, amikor az ember naponta nyolc órában, hetente öt vagy hat napon át olyasmit csinál, amit nem szeret, hogy a cserébe kapott pénzen azt csinálhassa a hétvégén, amit közben végig csinálni akart.” Az apa mentségére legyen szólva, nem lehetett könnyű a tévé előtt heverő fiatalban a későbbi szupersztárt látni. 

Az operakedvelő dublini melós nem vette észre fia zenei tehetségét, és az anyával együtt nem támogatta azt sem, hogy zongora legyen a lakásba, mert hova is férne. Az édesanya a kórusról is lebeszélte, azt mondta az ez iránt érdeklődő tanárnak, hogy a fiát nem érdekli az ilyesmi. Pedig nagyon is érdekelte, csak nem merte nyíltan vállalni a tehetségét és azt, amit szeret – a dühe, a dühkitörései is abból fakadtak, hogy nem tudta megmutatni, ami benne van.

Az apa az élete végére, betegségektől gyötörten elveszítette a hitét, és Bono megfogadta, hogy ő az övét sohasem fogja.

Hewson Family Archive

Hewson Family Archive

Az anya elvesztése

Bono mindenről persze nagy megértéssel, sok-sok szeretettel mesél, és nem rejti véka alá az érzéseit. Az Iris (Hold Me Close) című dalról szóló fejezetben az édesanyjának állít emléket, akit 14 éves korában veszített el: az anya a saját apja temetésén lett rosszul, stroke-ot kapott, és nem tudták megmenteni. 

„Képzeljünk magunk elé egy ötvenöt éves férfit, aki esténként húszezer ember előtt énekel az anyjának. Ennek meg mi baja, de tényleg? – írja erről Bono. – Nehéz dolog az embernek elveszítenie az anyját, meg ilyenek, de mostanra kiheverhette volna. De komolyan. Csak pár emléket őrzök az anyámról, Irisról. A bátyám, Norman is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/12/09/bono-surrender-40-dal-egy-tortenet-cimu-konyv-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődött a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál

Az MTI tudósítása szerint több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: …