2021. augusztus 3., keddMa Hermina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.03. Hermina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bonczidai Éva: Nem érdekelnek az aktuális sértettségek

Hirdetés

Bonczidai Éva: Nem érdekelnek az aktuális sértettségek

Milyen újságot szeretnének készíteni?

Arra törekszünk, hogy a lap a hangsúlyos ismeretterjesztő jelleg mellett igényes művészeti folyóiratként is megállja a helyét. Megjelennek benne irodalmi művek, műfordítások, teret kap a képzőművészet, a zene úgy, hogy közben érvényre jut mindaz, ami a „Kortársak közelről” mottónkból ered: valódi emberi történeteket mutatunk be, olyan alkotókat, művészeket szólaltatunk meg, akikre büszkék vagyunk, mert a kortársaik lehetünk. Nagyon fontos, hogy ők szót kapjanak.

Magam is szívesen olvasom azokat az írásokat a régi lapok oldalain, ahol ismert embereket faggatnak. Például egy riport Fadrusz János műterméből ma is izgalmas és érdekes olvasmány. Ez a tapasztalat is megerősített abban, hogy értékes és személyes beszélgetések lenyomata legyen a lapban. Tekintve, hogy tematikus lapszámaink vannak, ezt nem egyfajta elitgyűjteményként kell elképzelni. Az adott témához kapcsolódóan keresünk meg olyan alkotókat, szakembereket, akiknek releváns mondanivalójuk lehet, és az egymás mellé sorakoztatott beszélgetésekből rajzolódik ki, miért is tartunk fontosnak egy-egy témát. Az első számunk a Dunáról szól, a következő téma a család lesz.

Kinek szánják ezt a lapot?

Hirdetés

Elsősorban azoknak, akiknek az énidejéhez – ez most nagyon divatos szó – hozzátartozik a mindennapi olvasás. Az ő kezükbe szeretnénk egy olyan magazint adni, amelyet bárhol ütnek is fel, ha csak tíz percre is, találnak benne értelmes olvasnivalót, olyan szöveget, gondolatot, amely elkísér és megérint.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy közérthetően írjunk, nem sznob olvasókat képzeltünk el. Fontosnak tartjuk, hogy úgy beszéljünk kulturális jelenségekről, alkotókról és művekről, hogy ne riasszuk el az embereket, hanem felismerjék, hogy közük van mindehhez. Kimondott célunk felmutatni, hogy a kultúra a mindennapjaink természetes része.

Mit kezdenek a társadalom politikai alapú megosztottságával, amely a kultúrában is ijesztő erővel jelentkezik?

Más távlatokat látunk magunk előtt. Ilyen szempontból kifejezetten szerencsés, hogy tematikus havilap vagyunk, tehát

sem okunk, sem lehetőségünk nincs arra, hogy lekövessük a hétköznapi civódásokat.

Mi emeltebb fővel tekintünk a magyar kultúrára. Nem a megosztottságot szeretnénk megmutatni, hanem – mint mondtam – azokat a kortársakat, akikre büszkék lehetünk. A tisztelet fölötte áll a szekértáborosdinak, az egymásnak feszülésnek. Ezekben mi semmilyen módon nem kívánunk részt venni. Az első számunk címlapján a Lánchíd látható. Érthető úgy is, hogy hídszerepet vállalunk, de igen naiv lennék, ha azt hinném, hogy ehhez elég egy-egy gesztus. Ugyanakkor a Lánchíd a reformkorra is utal, egy olyan időszakra, amely ma is meghatározza, hogyan gondolunk magunkra mi, magyarok Európában.

MK lapbemutato 001

Fotó: Hartyányi Norbert / Petőfi Kulturális Ügynökség

Tapasztalt elutasítást felkért szerzőktől, interjúalanyoktól a szekértáborosdinak nevezett jelenség miatt?

Első lapszámot szerkeszteni szekértáborok nélkül is nagy kihívás. Az irodalmárok között igen elterjedt szokás, csaknem alapelv, hogy első lapszámba nem adnak szöveget, inkább „kivárnak”. Ezt valahol értem is, hiszen nagyon fontos a szerkesztők és a szerzők közti bizalmi viszony. Nem futottunk bele elutasításba, hiszen még nem is léteztünk, amikor az első számot szerkesztettük. Időnként persze fontos szerepet játszott a szerkesztői attitűd abban, hogy a felkért alkotó bizalmat érezzen irántunk. Sokan eleve szimpátiával fordultak a missziónk felé, másokat a számukra is fontos téma győzött meg. Nagyon összetett dolog ez, nem is mindig nézetkülönbségeken múlik az óvatosság.

Ugyanakkor nagy szerencsénk, hogy a kiadónk, a Petőfi Kulturális Ügynökség számos szakmai műhelyt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/29/nem-erdekelnek-az-aktualis-sertettsegek—mondja-a-pku-uj-magazinjanak-foszerkesztoje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fizetésemelést ígér L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Fizetésemelést ígér L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Hétfő délelőtt prof. dr. Kásler Miklós miniszter úrnál jártam, aki 2021. július 31-i hatállyal kinevezett …