2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Boldogan élsz, míg meg nem ölnek

Hirdetés

Boldogan élsz, míg meg nem ölnek

Hello, te! Igen, te, aki ezt a cikket olvasod. Vajon mi jár a fejedben? Azért kattintottál ide, mert már végignézted a harmadik évadot is a You, azaz a Te című sorozatból, és érdekel a kritika, vagy csak többször feldobta a Netflix az ajánlódba, így kíváncsi vagy rá, neked való-e?

A Netflix Te (You) című sorozatának harmadik évadából részlet

A Netflix Te (You) című sorozatának harmadik évadából részlet

Fotó: John P. Fleenor / Netflix

Távol álljon tőlünk az olvasók tegezése, de ezt az írást bűn lett volna másképp kezdeni.

Hirdetés

Hiszen a You harmadik évadára már ismerjük főszereplőnk szabályrendszerét. Mintái beleivódtak a tudatunkba: mindig szüksége van valakire, aki lefoglalhatja a képzeletét, akin elmélkedhet, akivel közös jövőt tervezhet. Kell egy idegen, akibe bele tudja látni az ideális társat. Nem véletlen a cím, hiszen nem a nevek és a személyek számítanak, hanem csak Te, azaz a nagy Ő megszólítva.

(Az írás spoilereket tartalmaz.)

Főszereplőnk Joe Goldberg (Penn Badgley), akiről már az első évad elején hamar kiderül, hogy enyhén szólva is antiromantikus. Meglát valakit, aki felkelti a érdeklődését, azt érzi, beleszeret, de ellentétben egy normális emberrel, nem randira hívja az illetőt, hanem elkezd utána kutatni.

Követi, távolról figyeli kiszemeltje életét, környezetét, barátait, családját, miközben a social média felületeiről gyűjt egyéb információkat. Ezekből a puzzle-darabkákból kezdi kirakni az imádottnak hitt nő képét. De nem csak szimplán egymáshoz illeszti a darabokat, hanem ha kell, manipulálja azokat, a cél, hogy a végső forma a fejében elképzelt ideára emlékeztesse. Amint képtelen neki tetsző értelmet beleerőszakolni ezekbe a részletekbe, a mit sem sejtő nő lezuhan a Joe által épített piedesztálról. Majd Joe, más lehetőséget nem látva, megöli a még fel sem ocsúdott áldozatát.

Visszaemlékezésekből rakhatjuk össze Joe profilját és érthetjük tettei mögött megbújó motivációját. Édesanyja bántalmazó kapcsolatban élt, amit a még gyermek Joe nem bírt elviselni, első gyilkossága anyja megmentéséről szólt; megölte a bántalmazót. Igen ám, de az anyuka ezek után lemondott fiáról, aki így nevelőotthonba került. Innentől kezdve Joe anyakomplexusa kiegészült azzal, hogy megmentésre szoruló nőket hajszol, hogy talán egyszer megkapja azt a visszajelzést, amit édesanyjától sosem.

De hős lovag helyett, aki lóháton lovagol az elesett vagy problémás lány életébe – ahogy magát képzeli –, Joe maga a halálos ítélet.

A második évadban a sorozat ugyanezt a mintát lovagolta meg. Joe kipécézte magának Love-ot (Victoria Pedretti), ám az évad végére nagyot fordult a sztori, amikor a gyönyörű és tehetséges, csupa szív nőről kiderült, hogy ugyanolyan pszichopata gyilkos, mint Joe.

Ez a fordulat új életet lehelt a sorozatba, amitől a harmadik évadot könnyű volt várni, mert egészen új dinamikát ígért. Főleg, hogy Joe első reakciója az volt, amikor imádata tárgyáról megtudta, nem is ártatlan, tiszta, finom nő, hogy azonnal meg akarta ölni. Love úgy menekült meg, hogy elmondta Joe-nak, gyermeket vár tőle. Az utolsó képkockákban pedig láthattuk, ahogy idilli párként beköltöznek egy kertvárosi házikóba, mintha minden csodás lenne, de Joe már a szomszéd nőt vizslatja a kerítés résén keresztül, és próbálja elképzelni, milyen ember lehet.

Ez volt a nagybetűs felütés, és az első pár rész alapján a folytatás is hasonlóan izgalmasnak bizonyult, de sajnos nem tudták az egész harmadik évadban tartani ezt a szintet. A végére a labdát lecsapták, mi pedig azóta is csalódottan nézzük, ahogy gurul a távolba.

YOU 310 Unit 06027R

Fotó: John P. Fleenor / Netflix

De kezdjük a harmadik évad elején: adott két sorozatgyilkos, újszülött babájukat nevelgetik békés, kertvárosi környezetben. A két karakter már önmagában is izgalmas, de együtt erre rátesznek még pár lapáttal.

Joe motivációja az, hogy fiának megfelelő életet, és kilátásokkal teli jövőt teremtsen. Ezért képes bevállalni a gyepet gondozó családapa szerepét, megpróbál normális életet élni. Love pedig hűen eddigi önmagához, a családot próbálja egyben tartani, s mivel neki a hétköznapi élet ismerős, relatíve könnyen illeszkedik be abba a szerepbe, aminek meg kéne felelnie.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/11/08/netflix-you-te-sorozat-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

Elveszett magyar filmeket találtak Szerbiában

A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket hamarosan Magyarország …