2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bécsi világsztár magyar felmenőkkel, és megy a levesbe

Hirdetés

Bécsi világsztár magyar felmenőkkel, és megy a levesbe

Hűvös, havas február után ugyan mi volna szívmelengetőbb, mint a forró leves? Lehetne ez böjtös, zöldségekből főzött fogás is, ám a Kárpát-medence ínyenceinek szíve a gőzölgő tányérhús, vagy bécsiesebb nevén a Tafelspitz (táfelspicc) látványára ver hevesebben.

IMG 0153

Fotó: Bakcsy Árpád

Ha a vasárnapi asztalnál bevállaljuk ezt a császárvárosi klasszikust, még attól sem kell tartanunk, hogy kiátkozna minket az egyház. Hiszen a hivatalos kánon szerint, a kötelező húselhagyó napokon kívül ehetünk húsételt, csupán egy jó cselekedetet vagy egy imát kell fölajánlanunk cserébe.

Hogy a tavalyi számok szerinti 1 135 072 bécsi katolikusból hányan esznek ilyenkor is Tafelspitzet, azt persze nem tudhatjuk. Mint ahogyan azt sem, mit ajánlanak fel imáikban cserébe. Azt viszont biztosra vehetjük, hogy a vízben főtt marhahúst hiába ismerik és szeretik Európa-szerte, ők meggyőződéssel vallják, hogy ez a nemes étel bécsi találmány. Mit nekik a franciák pot-au-feu-je vagy a taljánok bollito mistója.

Hirdetés

És valljuk meg, némi igazuk van is, mert az igazi Tafelspitz hegyes fartőből hosszan főzve, almás tormakrémmel, snidlingszósszal, röszti burgonyával és párolt spenóttal tálalva a császárváros szülötte. Vagy egyenesen a császáré, I. Ferenc Józsefé (inkább a főszakácsáé), aki kényes gyomra miatt szinte mindennap ezt az ételt fogyasztotta három deci vörösborral kísérve.

Őfelsége privát tányérjáról soha nem hiányzik egy jó darab főtt marhahús, amely az egyik legkedvesebb étele

– olvasható egy 1912-ben megjelent, hivatalos szakiskolai könyvben.

Mivel pedig az uralkodó az asztalfőn, azaz az asztal csúcsán (Spitz) ült, állítólag innen ered a világhírű fogás neve is.

Azt ugyan tudjuk, hogy a császár a karintiai szőke marhát (Kärntner Blondvieh) részesítette előnyben, a sok ezer bécsi család asztalának csúcsán álló levesestálba mégis a Magyarországról lábon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/03/01/becsi-vilagsztar-magyar-felmenokkel-es-megy-a-levesbe/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Mi egy tipikus szakács-tanulópálya? Hol sajátít el szakmai ismereteket? Mikor figyelnek rá föl először? És …