2023. december 12., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.12. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bármennyire szomorú is, így válik egy fiatal lány világa éjfeketévé

Hirdetés

Bármennyire szomorú is, így válik egy fiatal lány világa éjfeketévé

Ha valaki azt hiszi, hogy a bábszínházakban a színészek kéz méretű bábokkal Misi Mókus kalandjai és ehhez hasonló darabokat játszanak, az nagyon téved. A modern kor már régóta új hagyományokkal gazdagítja a színjátszás egyik legősibb formáját.

A Budapest Bábszínház Nem félünk a sötétben című előadásának nyílt próbáján is tanúi lehettünk annak, hogy a letisztult, vakítóan fehér falak mögül a színészek színes ruhákat és maszkot viselve léptek a színpadra: a báb nemcsak szereplő a színpadon, hanem jelkép, amely az arcán viseli a jellemét. 

Mert A bábok szerepe megújult, a műfaji határok elmosódtak. 

Hirdetés

És bár a legtöbb bábszínházi előadás nézőközönsége gyerekekből áll, a Nem félünk a sötétben kamaszoknak és felnőtteknek szóló történet. Főszereplője a tizenhat éves Aida, aki nem szereti kihúzni magát, kiszedni a szemöldökét, sem csinosan öltözködni. Szeret viszont késő estig fent maradni, merész dolgokon gondolkodni, például azon, hogy milyen lehet szerelmesnek lenni – vagy milyen lenne megölni magát. 

Egyre közelebb a halál gondolatához

Hiszen nem egyszerű egy tinilány élete, aki otthon él az anyjával, miközben a nővérei már elköltöztek, és akinek az apja mindenféle egzotikus utazásokon vesz részt – a másik családjával. Ráadásul életében még csak egyszer csókolózott, kémiából pedig bukásra áll, mindemellett elektronfelhőkről rémálmodik.

Piti Marcell

Fotó: Budapest Bábszínház

Azonban találkozik egy sapkás fiúval, aki által egyre közelebb kerül a halál gondolatához, és hosszú idő óta ez az első dolog, ami lelkesíti. 

A néző végigkövetheti Aidát, amint világa szürkéből éjfeketévé válik. 

Az előadás már csak azért is érdekesnek ígérkezik, mert a maszkot viselő színészeken kívül láthatunk árnyjátékot, valamint számtalan olyan megoldást, amely által igazán modern, XXI. századivá válik a bábművészet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/10/23/budapest-babszinhaz-szinhaz-eloadas-podlovics-laura/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …