2021. január 23., szombatMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bárkiből lehet bántalmazó. Belőlünk is

Hirdetés

Bárkiből lehet bántalmazó. Belőlünk is

November 20-án volt a gyermek jogok világnapja, ennek alkalmából az UNICEF új kampánnyal jelentkezett, hogy felhívja a figyelmet a gyerekbántalmazásra. Véletlen egybeesésként a Brassói Gyermekfesztiválon Kiss Márton: A méhek istene című darabját játszotta felvételről a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, mely szintén ezt a témát öleli fel.

Ismerd fel és tegyél ellene!

Hirdetés

Ez olvasható az UNICEF honlapján, elég erősen jelezve, hogy a gyermekbántalmazás közös ügyünk, és akkor is felelősséget kell érte vállalnunk, ha nem vesznek körbe minket égbekiáltóan egyértelmű esetek.

Az oldalon számos segítséget kapunk, hogy könnyebben felismerjük a gyermekbántalmazást, és hogy ha fennáll a probléma, tudjuk, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hová tudunk nyúlni segítségért, hogy ne ártsunk többet.

Idén, ha lehet, még fontosabb, hogy foglalkozzunk, olvassunk és tudjunk erről.

A koronavírus-helyzet sok családot kényszerített otthon maradásra, elvette a legtöbb kikapcsolódási lehetőséget, a feszültséget levezetni nehezebb, miközben egyre csak nő.

Sokaknál egzisztenciális problémák léptek fel a járvány miatt, a stressz több oldalról támadja az embereket. A fáradt, kimerült állapot hosszú távon agressziót vált ki, amit kutatások szerint könnyebben töltünk ki a környezetünkben, a védtelenebbeken, kiszolgáltatottakon.

Egy másik fontos részlet, amire a kampány rávilágít, hogy bántalmazó akár belőlünk is lehet, még akkor is, nem is vesszük észre, vagy ebbe nem gondolunk bele.

Ezt a témát dolgozza fel a Kolibri Színház A méhek istene című ifjúsági előadása is, amit tizennégy éves kortól ajánlanak, és pont a gyermekek világnapja után, november 22-én vetítették online a Brassói Gyermekfesztiválon.

A történet egy gyermek első tizenhárom évét kíséri végig csecsemőkortól, méghozzá egy olyan gyermekét, aki évtizedekkel később a világ egyik leghírhedtebb személyévé válik. Mindenki hallott már róla, ismeri, de ilyen oldalról kevesen foglalkoztak vele.10

Galéria: A méhek isteneFotó: Kolibri Színház

A homályosítás tudatos, a darab írója és rendezője, Kiss Márton, úgy állította színpadra ezt a családi drámát, hogy bárki könnyen tudjon azonosulni a főszereplővel, még úgy is, hogy a gyermek valódi nevére csak az előadás végén derül fény.

A sztori egyszerűnek tűnik: van egy anya (Grisnik Petra), egy apa (Szanitter Dávid) és gyermek (Ruszina Szabolcs) és az öccse (Mészáros Tamás). Egy anya, aki titokban manipulálja a férjét, hogy az egyre többet vállaljon a munkahelyén. Egy férj, aki előrelépés híján saját értéktelenségét érezve, a család előtt próbálja felmutatni a társadalmi elvárásból született kemény férfias tulajdonságokat. És egy gyermek, aki semmi másra nem vágyik, mint hogy megfeleljen a szüleinek, és ő legyen a világ legjobb gyermeke.

Legyél Jó!

A gyermeknevelés egyik leggyakoribb mondata, ami mögé bújva mégis mást közvetítünk. A gyerekek nem a szavakból, sokkal inkább a tettekből tanulnak.

A darab létrejöttének kiinduló gondolata egy olyan mondat volt, ami gyermekként nagyon megragadt bennem: kisfiam, legyél jó gyerek! Ez kezdetben egy átlagos családnak a története, bárhol és bármikor játszódhatna, ahol tényleg mindenki nagyon-nagyon jó akar lenni, annyira görcsösen, hogy végül nagyon szörnyű lesz a végeredmény. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/24/barkibol_lehet_bantalmazo._belolunk_is./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

YouTube-videók egy környezettudatosabb életért

YouTube-videók egy környezettudatosabb életért

A környezettudatosabb élet kialakításához szinte minden eddigi szokásunkat újra kell gondolni. Ez pedig olyan félelmetesnek …