2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bárki képes úgy gondolkodni, mint egy művész?

Hirdetés

Bárki képes úgy gondolkodni, mint egy művész?

A sikeres művészekben mindig van valamiféle elegancia. Bár a szenvedő művész karaktere közismert, nem minden alkotó halt meg éhezve vagy magányosan. Sokan elsajátították a siker művészetét, amihez szinte mindig párosult egyfajta éles vagy éppen hanyag elegancia. Elegáns a küllem, a tartás, a megjelenés. Elegáns a kifejezésmód, a karakter, a gondolkodás. Elegáns a kiállítóterem. Elegáns a műhely. Ez az elegancia nem mindig kölcsönöz hitelt a művek tartalmának, mégis esztétikai erőt ad, ami miatt jó a közelükben lenni.

Változó világ, változó kihívások

Talán ezért is jó érzés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen járkálni. Elegáns, modern, letisztult, mégis érzem, hogy nem említhető egy lapon a hasonlóan jól felépített gazdasági vagy tudományos egyetemekkel. Van benne valami különleges. Az ördög a részletekben rejlik, itt pedig sok helyen elbújhat. Ilyen új kiállításuk, a Challenging Futures élménytere is. Az elsőre szokatlannak tűnő forma egy öt lépcsőre lebontott válogatás, amely mintegy 50 művész alkotásait tartalmazza. Az öt kulcskifejezés, az alkotásokat köréjük gyűjtötték:

  • Az együttélés kihívásai
  • Társadalmat tervezünk
  • Újragondolt hagyományok
  • Nézőpontváltás
  • Kis lépésekkel a nagy változások felé

A műveket a kiállítótérben fehér dobozokba rejtették, az érdeklődőknek gombnyomásra fedik fel lényegüket. A megnyitón sokat meséltek a művek keletkezési körülményeiről, ám a legérdekesebb játéklehetőséget talán ők maguk sem vették észre – vagy csak nem tértek ki rá.

A dobozokon ugyanis többnyire feltüntetik az alkotót és a koncepciót is, ami alapján az adott mű megszületett. Abból ugyan még semmit sem láttunk, de koncepciónk már van róla. Ezután megnyomjuk a gombot, feltárul az alkotás, és megláthatjuk, milyen érdekes a különbség aközött, ahogyan a művet magunk elképzeltük a leírás alapján, és ahogyan azt az alkotó elképzelte. Különféle emberek, világról alkotott különféle látásmódok, és megértjük,

Hirdetés

belül MENNYIRE MÁS MINDEN EMBER, MÉG AKKOR IS, HA VALAMI SOKSZOR EGYÉRTELMŰNEK HAT.

<iframe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/17/moholy-nagy-muveszeti-egyetem-mome-alapitvany-stefan-lengyel-kivalosagi-osztondij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön …