2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Baranyában kesernyésen tálalnák a boldogságot?

Hirdetés

Baranyában kesernyésen tálalnák a boldogságot?

Ha azt a biológiai törvényszerűséget vesszük alapul, hogy a mások felé nem nyitó, belterjes népcsoportok esetében jobban felerősödnek a különböző genetikai rendellenességek, akkor egyértelmű, hogy a vegyes génállomány, a keveredés az üdvözítő út. A változatosságnak köszönhetően sokkal nagyobb egy adott népcsoport hosszú távú túlélési esélye.

Alighanem így van ez a gasztronómia terén is. Azok a kultúrák, ahol több nép konyhája keveredik, konyhai szempontból jóval izgalmasabbak.

Nem fulladnak bele saját unalmas, rotyogó üstjeikbe.

Hirdetés

Ilyen például az erdélyi konyha, ahol a magyar, a német, a román, a török, a zsidó, az ukrán és az örmény alkot csodás csokrot. Vagy jóval messzebb New Orleans és környékének konyhája. Ott a bennszülött indián, a hódító spanyol, majd erősen a francia és afrikai, az angol, a német és olasz együtt alkot izgalmas, kozmopolita keveréket az éttermek tekintetében és a tányérokon egyaránt.


Bortérkép


30

Galéria: Baranyában kesernyésen tálalják a boldogságot?Fotó: Bakcsy Árpád Zoltán / Index

Kicsiben így van ez Magyarországon Baranya megyével is. A magyar mellett jelentős a német (sváb), a horvát, a sokác, a bunyevác, de még a székely nemzetiség is, így a konyhaművészetük terén is igen színes a megyei paletta. Szinte tájegységről tájegységre, faluról falura változik a konyha:

  • Ormánságban a kaszás káposzta,
  • Drávaszögben a kopácsi csíptetős ponty,
  • Geresdháton a jérce savanyú mártásban,
  • Sárközben a zengővárkonyi sertéstekercs,
  • Kelet-Mecsekalján az óbányai töltött paprika,
  • Völgységben az egregyi túrós lepény,
  • Baranyazugban a bikali csülkös bableves,
  • Hegyháton a gombás burgonyaleves,
  • Szigetvidéken a turbéki pandúrleves,
  • Közép-Baranyában a pécsi huszárrostélyos a jellegzetes étel.

A Központi Élelmiszer-Tudományi Intézet gyűjtéséből azonban az is kiderül, megvizsgálva az ország egyes tájegységeinek sok száz helyi étel- és italreceptjét és előállításának módját, hogy

míg az Alföld keleti részén a sós, a délin az édes és a csípős, Észak-Magyarországon a savanyú, a Nyugat-Dunántúlon a sós, a Közép-Dunántúlon az édes, addig itt, a Dél-Dunántúlon a kesernyés ízt részesítik előnyben a helyi népek.

Érdemes hát felkerekedni egy szép napos őszön, és bebarangolni Baranya megyét, hogy megbizonyosodjunk ennek a tételnek a valóságtartalmáról.

Pécsre érve kicsit sajnálhatjuk, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2020/11/08/baranyaban_kesernyesen_talaljak_a_boldogsagot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Márai a nappaliban

Márai a nappaliban

„Hallgatni akartam, de aztán megszólított az idő, és megtudtam, hogy nem lehet hallgatni. Később megtudtam …