2022. január 21., péntekMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
2022.01.21. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bán Mór: Amit Hunyadi János elért, az Corvin Jánossal visszahullt a semmibe

Hirdetés

Bán Mór: Amit Hunyadi János elért, az Corvin Jánossal visszahullt a semmibe

Azt már tudjuk, írtunk is arról, hogy tízrészes filmsorozat készül a Hunyadi Jánosról szóló regényfolyamából. Erről viszont a Trónok harca-sorozat jutott az eszembe, pontosabban a történet írója, George R. R. Martin, akitől egy idő után azt kérdezték, hogy mikor tetszik már megírni a végét, a sorozatot ugyanis gyorsabban forgatták, mint ahogyan az írással haladt. Mi a helyzet a Hunyadi-regényfolyammal?

A Hunyadi-sorozat 11. része néhány napja már kapható, és a 12., befejező, monumentális hosszúságú lezáró rész is készül. Vagyis mire a forgatásban az alkotók elérnek az 1456-os nándorfehérvári ostromhoz, a regényfolyam végére is pont kerül, és teljes lesz ez az egyedülálló hosszúságú regénysorozat.

Ebben van némi szerzői tudatosság?

A helyzet az, hogy a 11. kötetnek már régen meg kellett volna jelennie, de erre, egyéb foglalatosságaim miatt, 2-2,5 évet várni kellett. De hogy eláruljak egy kis írói kulisszatitkot is: eddig szinte soha nem tudtam úgy haladni, ahogyan azt egy-egy rész esetében elterveztem. Az utolsó kötet terveim szerint Konstantinápoly elfoglalásáról, annak következményeiről, valamint a nagy ostromról, Hunyadi János utolsó évének eseményeiről szól. Ám ha már George R. R. Martin szóba került: az ő esetében kitalált történetről van szó, vagyis jogos, hogy mindenki arra volt kíváncsi, mi lesz a történet vége. Hunyadi János sorsa ezzel szemben ismert, vagyis az utolsó kötetben aligha kell nagy meglepetésre számítani.

Hirdetés

A Hunyadi-filmsorozatot tíz részre tervezik. Ebben lehetnek bővítmények, spin-off filmek?

Nem hiszem. Ez klasszikus minisorozat lesz. Ami viszont a hogyan továbbot illeti, miképp a regénysorozatnak a Mátyás király életét feldolgozó újabb kötetek sora adja a folytatás lehetőségét, ez természetesen adott a televíziós széria esetében is.

Ez viszont azt jelenti, hogy a regényből nem minden fér a filmbe. Íróként hogyan éli meg a dramaturgiai igazítás kényszerűségét?

Egyrészt örömmel, hiszen a Hunyadi-eposzból filmsorozat készül. Másrészt szorongva, hiszen ezt a hatalmas eposzt akár több évadban is el lehetne mesélni. A film azonban koncentrált műfaj, a forgatókönyv sok tekintetben egyszerűsít. Cselekményszálakat kell lebontani, karaktereket kell kihúzni, helyszíneket kell kihagyni. Mindezt úgy kell elvégezni az alkotóknak, hogy a történetvezetés ne sérüljön, s hogy a főszereplők tetteikben és jellemükben jól értelmezhető karakterek maradjanak. Valamint ügyelni kell arra is, hogy ne sikkadjon el a könyvek mondanivalója, egészen pontosan az, amiért nekünk, magyaroknak fontos Hunyadi János élete és mindaz, ami vele és az országgal történt. A történetet a filmben is úgy kell elmesélnie az íróknak, hogy a nézők, éljenek bár a világ másik pontján, megértsék, hogy mindaz, ami velünk, magyarokkal akkor történt, az hatással volt az ő történelmükre is.

P  1873

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Merthogy Hunyadi János olyan történelmi szereplő, akire világszerte példaként lehet tekinteni?

Életútja egészen kivételes. Az ismeretlenségből érkezett, fiatalon nem tudott se írni, se olvasni, majd kiváló katona lett, hadvezér, tehetségénél fogva szédítő karriert futott be a totális korrupciótól szenvedő középkori Magyarországon, erdélyi vajda lett, az ország kormányzója, az egyik leggazdagabb földesura; fiáról pedig, Mátyásról korának legtehetségesebb és legműveltebb uralkodójaként beszélnek a krónikák. Hunyadi János életének nem is lehetne epikusabb lezárása annál, hogy akkor halt meg, amikor Nándorfehérvárnál, a világ hadtörténetének egyik legkiemelkedőbb csatájában megállította az Európára törő ottomán inváziót. S bár Hunyadi János 1456-ban meghalt, fia, Mátyás személyében káprázatos folytatást hagyott az utókorra.

Visszafelé haladt előre

Vagyis amikor eldöntötte, hogy megírja Hunyadi János történetét, gondolt a folytatásra is?

Annak idején csupán egyetlen kötetet akartam írni, azt is Corvin Jánosról.

Nem is Hunyadi Jánosról, hanem az unokájáról?

Igen, az ugyanis nemcsak történelmileg érdekes és tanulságos, hogyan lehet elbukni egy felfoghatatlanul értékes atyai örökséget, hanem emberileg is. Corvin János Mátyás törvénytelen gyermeke volt, ám legitim trónörökös. Sorsa drámai, tökéletes shakespeare-i karakter. Az életéről kezdetben nem sokat tudtam. Harsányi Zsolt írt egy kiváló történelmi regényt Szegény János címmel, amiben minden benne van, ami Mátyás halálát követően elvezette a magyarságot Mohácsig, 1526 augusztusáig. Elkezdtem kutatni a kor történéseit, a gyűjtőmunka alatt pedig rájöttem arra, hogy a magyarok tragédiája nem a vesztes mohácsi csatában keresendő, sokkal inkább Nándorfehérvár 1521-es elestében. Ez a magyar történelem igazi fordulópontja, Mohács csupán ennek következménye. Mátyás anno európai mércével is példás államot teremtett a Kárpát-medencében, ám ez annak volt köszönhető, hogy apja, Hunyadi János 1456-ban Nándorfehérvárnál megállította a törököt. Ezzel ugyanis időt nyert, negyven-ötven évet a magyaroknak és a fejlett nyugati világnak az építkezéshez.

Vagyis megismerte Corvin János történetét, majd haladt visszafelé az időben.

Így történt, és közben arra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/22/hunyadi-janos-ban-mor-regeny-film-nandorfehervar-hos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sportaréna és filmstúdió is épül az űrben

Sportaréna és filmstúdió is épül az űrben

A Space Entertainment Enterprise (SEE), Tom Cruise közelgő űrfilmjének társproducere, egy sportarénát és egy filmstúdiót …