2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Üvegtigris producere szerint Kálomista Gábor kurzusfilmet csinál

Hirdetés

Az Üvegtigris producere szerint Kálomista Gábor kurzusfilmet csinál

Kálomista Gábor, aki saját finanszírozással forgatja az őszödi beszédről készülő krimijét, úgy látja, két lehetőség áll azok előtt, akik Magyarországon filmet szeretnének forgatni. Az egyik, hogy a filmkészítő sorba áll az Nemzeti Filmintézet, vagy megpróbál támogatókat szerezni és saját tőkét beletenni. Maga is így látja?

Igen. Magyarországon a Nemzeti Filmintézet az egyetlen állami pénzforrás, ami Andy Vajna alatt Filmalap volt. A filmes produkciók tervével ott lehet sorba állni, pályázni, ott zajlik a forgatókönyv-fejlesztés, és tőlük függ a gyártás is, meglátjuk, milyen eredménnyel, korai még kommentálni.

Miért?

Mert nem akarok mások helyett nyilatkozni. Azt sajnálom, hogy elkaszálták Pálfi Gyurit, Török Ferit, és egy csomó olyan filmet, produkciót, rendezőt, akik már eddig bizonyítottak, minőségi filmeket tettek az asztalra, és vélhetően a következő munkájuk se lenne értéktelen.

Hirdetés

Min múlik, hogy kit támogatnak és kit kaszálnak el?

Komolyan kérdezi?

Persze.

Tőlük kell megkérdezni, milyen prioritások alapján döntenek. Mindenki tudja a filmszakmában, hogy ha Rákay Philip, Bayer Zsolt, Eperjes Károly, pályázik, az várhatóan sikeres lesz. Vannak preferált producerek, mint Lajos Tamás, Kálomista Gábor, akik szinte minden döntési folyamatnál ott vannak, nyertesként…

Kálomista Gábor nem kapott pénzt a most készülő filmjére.

Nem is kért.

Ezt el is mondta.

Ennek nyilvánvalóan stratégiai háttere van, hiszen mindenki tudja, miről szól a történet.

Miről szól?

Kollégáim jelentős részével ellentétben nekem nincs bajom azzal, hogy készül egy Gyurcsány-film. Nekem a helyzettel van bajom. Az eltelt harminc évben vezette a filmszakmát Grunwalsky Ferenc, Andy Vajna, most Káel Csaba. Volt sok vita, de eddig kibekkeltük a kurzusfilmeket. Tehát a rendszerváltás óta ez az első olyan film, ami egyértelműen politikai szándékkal készül.

Maga készítene Orbán Viktor-filmet?

Szívesen nyúlnék érzékeny témákhoz, ha elém kerülne egy jó forgatókönyv. Lelkesen forgatnék például a NER működéséről. Erre most valószínűleg nem kapnék pénzt, lehet, hogy egyszer majd eljutunk odáig, de ezt se erőltetném. Nem akarok politikai filmeket csinálni, a minőségi filmek érdekelnek.

Nem lehetséges, hogy a Kálomista-film is az lesz?

Nehezen tudom elképzelni, de akár az is lehet. Ám itt nem csak arról van szó, hogy milyen film lesz! Ez a produceri szakma lejáratása, miközben a minőség- és szakértelem-alapú producereink díjakat hoznak el a csúcsfesztiválokról, Petrányi Vikiék és a Mécs-Mesterházy házaspár filmjeit éppen most hívták meg Cannes-ba. Kell gyomor egy kurzusfilmhez, de tudjuk , hogy a Kálomistának van. Egy igazi producernek felelőssége van a szakmával szemben, hogy mit vállal be és mit nem, illetve mibe kényszeríti bele a többségében bajban levő kollégákat!

A Megafilm közleménye

A Megafilm közleményt adott ki az Elk*rtuk című film támogatási lehetőségeiről. A producerek a film finanszírozására vonatkozóan megjelent sajtótalálgatásokra reflektálva döntöttek úgy, hogy publikussá teszik a finanszírozás hátterét.

Emellett nyilvános felhívásnak szánják azt, hogy tekintettel a nagymértékű önrészre, kifejezetten várják a további támogatókat, és ehhez kapcsolódóan egy bárki számára elérhető támogatói oldalt is indítottak.

A nyilvános támogatói lehetőség mellett, azok számára, akik úgy szeretnének az ügy mellé állni, hogy a 2006-os eseményekhez kapcsolódó személyes történetüket akarják elmesélni, vagy fontosnak érzik, hogy beszéljünk a közelmúlt legsúlyosabb hazai politikai botrányáról, az Elk*rtuk című film Facebook-oldalán az alkotók létrehoztak egy Emlékezzünk oldalt. Itt bárki megoszthatja a saját élményét, fotóját, emlékét. Az anyagokból készült kordokumentumok mindenki számára elérhetők lesznek.

Figyelem! Az egyéni támogatók automatikusan meghívást kapnak egy, az Elk*rtuk című filmhez kapcsolódó exkluzív eseményre. Hogy ez micsoda, az hamarosan kiderül a film Facebook-oldalán.

Mennyiből készíthető el egy közepes költségvetésű magyar film?

Ötszázmillióból már látványos filmet lehet csinálni.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/11/az-uvegtigris-producere-szerint-kalomista-gabor-kurzusfilmet-csinal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Amikor nagyobb ünnepeken összejött a család, a rokonság, mindig roskadásig telt az asztal, s közben …