2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az újranyitás után is harcol a fennmaradásért a legendás klub

Az újranyitás után is harcol a fennmaradásért a legendás klub

Világosan látják, hogy válsághelyzetben a kultúra az első olyan terület, ahol a kiadásokat, a költségvetési tehervállalásokat visszavágják, amellyel egyet is értenek.

Susszer Zoltán ezzel kapcsolatban az Indexnek nyilatkozva kiemelte, hogy az utóbbi évek nehézségei – Covid-járvány, ukrajnai háborús helyzet  – is hozzájárultak ahhoz, hogy országos szintű problémát jelentsen a kultúra finanszírozása.

A kialakult helyzetben pedig egyre élesebb a verseny a kulturális intézmények és műfajok között.

A Budapest Jazz Club társtulajdonosa szerint  

a kulturális intézményeknek ki kell lépniük a komfortzónából, és el kell gondolkozniuk azon, hogy milyen egyéb területeken tudják hasznosítani a rendelkezésükre álló infrastruktúrát.

Susszer Zoltán

Susszer Zoltán

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A kéregetés nem célravezető

A BJC vezetője megjegyezte, hogy a jazz egy nyugati művészeti irányzat, és a „napnál is világosabb, hogy a magaskultúra ezen műfaja nem önfenntartó”. A jazz valamennyire támogatásra szorul, mivel nem képes önmagát eltartani.

Azt azonban a műfaj nevében is visszautasítja, hogy a pályázati kiírásoknál a Nemzeti Kulturális Alap (NKA)

a jazz és a népzene műfaját a könnyűzenei stílusba sorolja,

ám bízik abban, hogy a jövőben erősíteni tudják a műfaj érdekképviseletét. A „kéregetést″ – amelyre láttak már példát – nem tartják célravezetőnek, így elsősorban fejlesztésekkel és VIP kultúratámogtói jegyekkel erősítenék a bevételi forrásokat úgy, hogy cserébe pluszszolgáltatásokat nyújtsanak.

A jó szándék nem elég

Az idén 15 éves Budapest Jazz Club fenntartása, a jazzművészet működtetése egy nehéz, támogatásra szoruló feladat. Susszer Zoltán elmondta, hogy működésüket jelenleg nyolc bevételi forrásból fedezik, ennek egy körülbelül 10 százalékát a fővárostól – közszolgáltatási feladatok ellátásáért cserébe – kapott támogatás teszi ki.

A Fővárosi Önkormányzattal 2012-ben – a bérleti díj finanszírozása céljából – közszolgálati szerződést kötöttek. A budapesti városvezetés 2020-ban a Covid-járványra hivatkozva

a támogatási összeget kevesebb mint a harmadára csökkentette, miközben a bérleti díjak jelentősen megemelkedtek.

Susszer Zoltán szerint a fővárosnál felmerülő kommunikációs hiba vezetett ahhoz, hogy június végén lelakatolták a jazzklubbot. Mint mondta, ez senkinek az érdekét nem szolgálta, főként úgy, hogy korábban ígéretet kaptak az eredeti támogatási szint visszaállítására, ami nem történt meg.

A finanszírozási problémákat tavaly október óta folyamatosan jelezték a Fővárosi Önkormányzatnak, de a hivatalos levelekre nem kaptak visszajelzést. Hiába érezték a jó szándékot a vezetéstől, az ígéreteket nem követték gyakorlati lépések.

<img id="kep_szerkfoto_image_50933365" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/09/18/bjc-budapest-jazz-club-jazzklub-susszer-zoltan-bezaras-karacsony-gergely-nka-fovarosi-onkormanyzat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …