2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az orléans-i szűz, a divatikon és az atomtudós

Hirdetés

Az orléans-i szűz, a divatikon és az atomtudós

Volt egy kiállítás anno 1968-ban, amikor Budapesten, a Fészek Művészklubban találkozott Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz, Oppenheimer, az atombomba megvalósításának vezető tudósa, Robert Kennedy amerikai politikus és Twiggy, a népszerű angol divatikon.

Persze csak a falakon. Kemény György képzőművész művein pop-art stílusban. De hát erre jó a képzőművészet. Meg arra, hogy ugyanez a találkozás megismétlődjön 53 évvel később, vagyis ma, itt a járvány kellős közepén, az online térben a Vintage Galériában.

A színpompás tárlat a témáit az utca, a mindennapi élet, szóval a populáris kultúra elemeiből veszi,

Hirdetés

ahogyan a felhasznált anyagok sem csak a klasszikus olaj és vászon: van itt műanyag játék puska, játék kocsi, mézeskalács, újságpapír is. Humor, könnyed hangvétel, ámde súlyos témák. Közép-európai szemlélet. Szemezgetés az egykori, 1968-as kiállítás anyagából.

Kennedy meggyilkolása, a Tróját védő főpap és fiai halála (Laokoón-csoport), a holokauszt (Gyerekkori önarckép), az atombombától való, hidegháborús korszakra jellemző félelem (Hommage à Oppenheimer).

KEMÉNY György: Megölték Kennedyt, 1968 fa, üveg, újságpapír, wallkyd és játékpuska, 57x72x3,5 cm

KEMÉNY György: Megölték Kennedyt, 1968 fa, üveg, újságpapír, wallkyd és játékpuska, 57x72x3,5 cm

Fotó: BIRÓ Dávid, a Vintage Galéria jóvoltából

Az egykori kiállítás a pop-art nemzetközi recepciójának kiemelkedő állomása volt, egyúttal a korszak hazai kontextusában úttörő esemény.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/10/az-orleans-i-szuz-a-divatikon-es-az-atomtudos-pop-artban-elbeszelve/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart és Angela Hewitt randevúja a Concerto Budapest koncertjén

Mozart és Angela Hewitt randevúja a Concerto Budapest koncertjén

Igazi világsztár a Concerto Budapest Mozart-nap koncertsorozatának kanadai–brit, Londonban élő vendégművésze. Angela Hewitt Ottawában született, …