2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Öreg Prés és a móri vak jövendőmondó

Hirdetés

Az Öreg Prés és a móri vak jövendőmondó

Előjáték:

A legenda szerint amikor Nagy Sándor Tyros városát ostromolta, az egyik éjszakán álmot látott. Másnap magához hívatta papjait, beszámolt az álmáról, amelyben többek között szatírokat látott. Erre az egyik pap azt felelte, hogy egyértelmű a megfejtés:

Sa Tyros, vagyis Tyros a tiéd lesz.

Hirdetés

És úgy is lett: aznap estére Nagy Sándor serege bevette Tyros városát.

Intermezzo

Az ozorai győzelem után Perczel Mór tábornok éppen nyugovóra térni készült a szállásán, amikor adjutánsa a sátorba lépve szégyenkezve szabadkozott, hogy egy titokzatos hölgy óhajt vele beszélni, aki annyira erőszakos, hogy nincs bátorsága elzavarni. Perczel beleegyezően bólintott, bár elméjét leginkább a Görgey Artúrral megromlott viszonya további lehetséges következményei foglalkoztatták.10

Galéria: Az Öreg Prés étteremFotó: Vajda Pierre

A színes kendőkbe burkolózott titokzatos hölgy belépve felfedte az arcát, amelyből így is csak szurkos feketén csillogó két szeme volt látható a pislákoló gyertyafénynél. Perczel a nő arca felé közelítette a gyertyát, hellyel kínálta. Meglátta, hogy a pókháló finomságú ráncok átszőtte arc valamikor porcelánfinomságú szépség lehetett. A nő a fényt érzékelve újból eltakarta arcát, majd közölte, hogy ő jövendőmondó, és csak azért jött, hogy felvilágosítsa Perczelt a rá leselkedő veszélyekről. Meg sem várva Perczel tiltakozását, elkapta a tábornok kezét, szokatlan erővel markolta, és a tenyerébe nézve közölte, hogy óvakodjon a saját nevétől, Mórtól.

Végjáték

Valami győzelmecskét, édes Móricom! Különben az örökös retiráda lever minden bátorságot a nemzetben.

– írta Kossuth Lajos Perczelnek. 

Kossuth hibát követett el, mert tudhatta, hogy a heves természetű Perczelnek csak egy kis biztatás kell, hogy ütközetbe bocsátkozzon. Perczel 1848. december 30-án Mór mellett kapta kézhez Kossuth levelét és tanultabb tisztjeinek javaslata ellenére az ütközet vállalása mellett döntött. A vereség következtében megnyílt az út a császári csapatok számára Pest-Buda elfoglalására

– írják a történészek.

Mórról sok mindent lehetne még mesélni, hiszen gazdag történelmi múlttal, azon kívül csábítóan változatos természeti adottságokkal rendelkezik, ősi borvidék, szőlője a sok törődést istenáldotta lével hálálja meg.

A móri Öreg Prés

Gondolom, az Öreg Prés vendéglő is ezért kapta a nevét, de mi tagadás, még ez sem lett volna elég ahhoz, hogy erre kerüljek. Az a hír hozott ide, hogy ez a varázslatosan bájos kis vendéglő, amely Mór földszintes utcái közül ez egyik legromantikusabbnak éppen a sarkán helyezkedik el, a híres abroncsgyártó nevét viselő étteremkalauz véleménye szerint ajánlott célpont étkezés céljából.

Én pedig, ha bárhol vagyok is a világban, mindig figyelembe veszem a Michelin – mert róla van szó – ajánlásait. Százhúsz éve kitartóan, egyre több országban vizsgálják az éttermeket, és most Magyarország is sorra került. Így vetődtek el Mórra, és kifinomult kulináris figyelmüket nem kerülhette el az Öreg Prés konyháján folyó munka.

Arról szó sem lehet, hogy vegyem a bátorságot, és akár csak gondolatban felülbíráljam egy ilyen nagy múltú tekintélyes entitás értékítéletét, már az is megtiszteltetés, ha képes vagyok szerény képességeim szerint igazolni az ajánlás indokoltságát. Nem mintha ennek bármilyen jelentősége volna. Ugyanakkor számos esetben gumigyári ajánlás nélkül is találkoztam vidéken kivételes minőséggel.

Mindenképpen öröm, ha egy korábban kevesebb figyelmet kapott vidéki hely felkerül egy ilyen nemzetközi listára. Nagy felelősség, de remélhetőleg üzleti előny is származik belőle, nagy segítség lehet a túléléshez a nehéz időkben. Másrészről amennyiben az imígyen figyelmet kapott étteremben a szűkebb régióra vagy nagyobb általánosságban a magyar tradicionális konyhára jellemző kínálat kapta a kitüntető figyelmet, akkor még jobb a helyzet.

Venném, de más is

Itt kérem, jelenthetem, hogy a tradicionálisan svábosan magyarnak mondható, egyúttal a szűkebb vidékre jellemző ízekkel készülnek az ételek. Egyedi, mondhatnám, némelykor igencsak hegyes ízek jellemzik az ételeket. Van itt egy séf, akinek van elképzelése, nem csak úgy főz bele a vakvilágba.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2022/11/21/oreg-pres-mor-etterem-vendeglo-nyul-brassoi-pierre-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagylelkű felajánlást tett az Operaház árva gyerekeknek

Nagylelkű felajánlást tett az Operaház árva gyerekeknek

A Regőczi Alapítvány célkitűzése kezdettől fogva az, hogy anyagiakkal, valamint nyaralási lehetőséggel és kulturális programokkal …