2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Opera nélkül csak egy „nagy játszóhely” lenne az Erkel Színház

Hirdetés

Az Opera nélkül csak egy „nagy játszóhely” lenne az Erkel Színház

Az Indexhez eljutott információk szerint magas szinten is felvetődött, hogy önálló intézménnyé alakítsák az 1951-óta a Magyar Állami Operaház fennhatósága alatt működő Erkel Színházat. Megkérdeztük Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját, hallott-e a tervről, illetve mennyire tartaná reálisnak azt. A főigazgató kérdésünkre közleményben válaszolt, melyben nem egyszerűen cáfolta az Erkel Színház leválasztásának hírét, hanem több érvet is felsorakoztatott arról, miért lenne irreális a két intézmény szétválasztása. Válaszát szó szerint idézzük:

A Magyar Állami Operaháznak nincs tudomása olyan fejleményről, de tervről, sőt ötletről sem, amely az Erkel Színházat szervezetileg különválasztaná az Operától. Megjegyezzük, hogy ez infrastrukturálisan rendkívül komplikált is, mert az Erkel Színház valójában csak egy nagyméretű játszóhely: sem megfelelő próbatermekkel, raktárakkal, műhelyekkel (gyártási háttérrel), művészeti együttesekkel, hangszerparkkal, saját repertoárral, adminisztrációval, de még az utóbbihoz szükséges fizikai lehetőséggel sem rendelkezik. Mint operaház (kisbetűvel, tehát mint intézménytípus), az Erkel Színház nem működhet az Andrássy úti (és most már Kőbányai úti) komplexumok és azok humán erőforrása, valamint folyamatos keresztfinanszírozása nélkül. Szakmailag tehát annyi a tömör reakció, hogy a Magyar Állami Operaház két nagyszínházának szétválasztása két működő operaházra rövidtávon kivitelezhetetlen feladat volna. Mivel az Erkel leválasztása nincs jelenleg napirenden, ezért a minden egyéb csak találgatás.

Kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, amint megérkezik, közöljük az EMMI állásfoglalását is a témában.

Hirdetés

Az idén száztíz éves Erkel Színház kezdetben Népopera néven működő önálló intézmény volt, amely 1951-óta tartozik szervezetileg is a Magyar Állami Operaházhoz. Bár a hozzáértők szerint ott van a világ egyik legjobb akusztikájú színházi terme, a rendszerváltozás után komolyan felmerült, hogy lebontsák az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/10/az-opera-nelkul-csak-egy-nagymeretu-jatszohely-lenne-az-erkel-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Elkészült legújabb klipjével az egri punk-rock banda, a The Wallkids. A Hiába futsz! című dal vizuális …