Amint hűvösebbre vált az idő odakint, a konyhában úgy kívánjuk a meleg élvezetet a szájban. Ennek persze nem csupán az az oka, hogy amíg a szervezetünk fázik, testünket jóleső fűtőértékkel tölti el a forró enni- vagy innivaló, hanem
Sokan foglalkoztak már azzal, miért ízlik jobban egy-egy sajt megolvasztva, mint szilárd formájában, hiszen semmilyen pluszösszetevő nem kerül bele. Csupán annyi történik, hogy
- 65 Celsius-fok környékén a sajt szilárd szerkezetét adó tejfehérjeváz elkezd darabokra törni,
- ennek következtében az addig félkemény sajt folyósabbá, krémesebbé válik.
Pont ez lehet az egyik ok: a krémesebb állagot jobban kedveljük, mint a keményebbet.
- Egy a holland kutató, René de Wijk vezette tudóscsoport azt vizsgálta, hogy a tesztalanyoknak adott vaníliás pudingokból a lágyabb, simább, homogénebb jobban ízlett. Egyszerűen kellemesebb érzést nyújtott a szájban.
- Egy másik, 2014-ben publikált kutatás pedig arról számolt be, hogy egyetemistákból verbuvált két csoportnak tévénézés közben brownie-kat kellett enniük, az elsőknek tömörebbet, a másodikban lévőknek lágyabbat. Nem titok, a második csoportban több sütemény fogyott.
Ennek az is lehet az oka, hogy a lágyabb étel elfogyasztása könnyebb: kevesebb munkával (rágással) jár elfogyasztani őket. Az amerikai Harold McGee, az On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen című könyv szerzője mindehhez még azt is hozzáteszi, hogy az olvasztott sajt melegsége is örömöt nyújt fogyasztójának.

De nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az érleltebb kemény és félkemény sajtok többsége igen gazdag umamiban is. Azután ott vannak még a bennük lévő zsírok. Ivan de Araújo, a Yale kutatója az idegrendszer ételekre adott válaszait vizsgálva arra jutott, hogy akár tanult módon, akár az evolúció során kialakultan, de
a magasabb kalóriatartalmú, zsírosabb-olajosabb, lágyabb textúrájú ételekhez vonzódunk öntudatlanul is.
[…]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/01/22/az_olvasztott_sajttol_a_nyal_is_osszefut_a_szajban/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!