2021. március 7., vasárnapMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.07. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az olvasztott sajttól a nyál is összefut a szájban

Hirdetés

Az olvasztott sajttól a nyál is összefut a szájban

Amint hűvösebbre vált az idő odakint, a konyhában úgy kívánjuk a meleg élvezetet a szájban. Ennek persze nem csupán az az oka, hogy amíg a szervezetünk fázik, testünket jóleső fűtőértékkel tölti el a forró enni- vagy innivaló, hanem

vannak olyan ételek, amik felmelegítve, megolvasztva jobban ízlenek. Mint egyes sajtok.

Hirdetés

Sokan foglalkoztak már azzal, miért ízlik jobban egy-egy sajt megolvasztva, mint szilárd formájában, hiszen semmilyen pluszösszetevő nem kerül bele. Csupán annyi történik, hogy

  • 65 Celsius-fok környékén a sajt szilárd szerkezetét adó tejfehérjeváz elkezd darabokra törni,
  • ennek következtében az addig félkemény sajt folyósabbá, krémesebbé válik.

Pont ez lehet az egyik ok: a krémesebb állagot jobban kedveljük, mint a keményebbet.

  • Egy a holland kutató, René de Wijk vezette tudóscsoport azt vizsgálta, hogy a tesztalanyoknak adott vaníliás pudingokból a lágyabb, simább, homogénebb jobban ízlett. Egyszerűen kellemesebb érzést nyújtott a szájban.
  • Egy másik, 2014-ben publikált kutatás pedig arról számolt be, hogy egyetemistákból verbuvált két csoportnak tévénézés közben brownie-kat kellett enniük, az elsőknek tömörebbet, a másodikban lévőknek lágyabbat. Nem titok, a második csoportban több sütemény fogyott.

Ennek az is lehet az oka, hogy a lágyabb étel elfogyasztása könnyebb: kevesebb munkával (rágással) jár elfogyasztani őket. Az amerikai Harold McGee, az On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen című könyv szerzője mindehhez még azt is hozzáteszi, hogy az olvasztott sajt melegsége is örömöt nyújt fogyasztójának.

Olvadt a sajt.

Olvadt a sajt.

Fotó: Bakcsy Árpád / Index

De nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az érleltebb kemény és félkemény sajtok többsége igen gazdag umamiban is. Azután ott vannak még a bennük lévő zsírok. Ivan de Araújo, a Yale kutatója az idegrendszer ételekre adott válaszait vizsgálva arra jutott, hogy akár tanult módon, akár az evolúció során kialakultan, de

a magasabb kalóriatartalmú, zsírosabb-olajosabb, lágyabb textúrájú ételekhez vonzódunk öntudatlanul is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/01/22/az_olvasztott_sajttol_a_nyal_is_osszefut_a_szajban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fűzővel vagy anélkül: jön a Nők Éjszakája

Fűzővel vagy anélkül: jön a Nők Éjszakája

Egy ideje van már színházak éjszakája, múzeumok éjszakája, tudomány éjszakája, tavalytól pedig már futball éjszakája …