2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az MMA elnöke keményen nekiment a Zeneakadémiának

Az MMA elnöke keményen nekiment a Zeneakadémiának

Komoly feszültséget kelt a Magyar Művészeti Akadémián (MMA) belül a Zeneakadémia rektori pályázatának ügye. A Makovecz Imre elnökletével 1992-ben alakult, és a második Orbán-kormány által 2011-ben köztestületi rangra emelt akadémiának a jobboldalhoz végtelenül lojális tagjai nem igazán szólalnak meg, akkor különösen nem, ha a kormányoldalon alakul ki véleménykülönbség. Csakhogy ami a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázata körül zajlik, az közülük is többeket felszólalásra és levélírásra sarkalt. A pályázat körüli vihar is jelzi, hogy 

jelenleg a jobboldalon zajlik egyfajta kulturális területfoglalás és újraelosztás, amelynek most a Zeneakadémia, a magyar zenei élet csúcsintézménye lett a terepe.

Az MMA Zeneművészeti Tagozatának több mint fele, huszonnégy akadémikus írta alá azt a Vashegyi György MMA-elnöknek címzett levelet, amelyben jelezték, hogy a Zeneakadémia rektori pályázata körüli anomáliák lázban tartják az érintett területtel foglalkozó akadémikusokat.

A levélben üdvözölték, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter visszavonta az első pályázatot, ugyanakkor, mint fogalmaztak, meglepve és csalódva szembesültek azzal, hogy egy ilyen súlyos szakmai kérdésben a miniszter nem a tizenkét éve köztestületként működő, a művészeti élet tisztaságáért is felelős MMA-val, hanem egy olyan szervezettel egyeztet, amely csak néhány hete alakult.

Ez a szervezet a Magyar Muzsikusok Szövetsége, amelynek az elnöke Keller András hegedűvész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója. (A szövetséget mint egyesületet a bíróság 2023. április 18-án jegyezte be, ezt a sajtónak június 7-én jelentették be – a szerk.) 

A levélírók úgy vélik: ha a miniszter csak egyetlen szervezettel tárgyal, az kizárólag az MMA lehet.

Csák János Keller Andrásékkal tárgyalt

Ahogy azt az Index megírta, a Zeneakadémia több mint kétszáz oktatója tiltakozott a 2023. július 3-án kiírt, súlyosan diszkriminatív első rektori pályázat miatt, hiszen a jelentkezési feltételek kizárták annak a lehetőségét, hogy a jazz- és a népzenészek, továbbá a zeneszerzők, a zenepedagógusok és a zenetudomány képviselői is induljanak, csak a komolyzenében jeleskedő előadók pályázhattak.

A tiltakozások hatására Csák János miniszter két héttel később, 2023. július 18-án az ATV-nek adott interjújában bejelentette, hogy visszavonja az első pályázatot, ezt azonban úgy tette meg, hogy közben előrevetített egy újabb botrányt.

Ez be is következett, ahogy azt az Index a magyar sajtóban elsőként kiszúrta: az új pályázati kiírás már azt is feltételként szabja, hogy a pályázónak rendelkeznie kell a legmagasabb állami kitüntetések egyikével (Kossuth-díj, Széchenyi-díj, Kiváló Művész, Érdemes Művész, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja). Ez pedig azt zárta ki, hogy indulhasson Kutnyánszky Csaba professzor, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának vezetője, aki korábban már bejelentette ebbéli szándékát, és az egyetem őt tekintette a jelöltjének.

Csák János emellett az ATV-nek adott interjújában szólta el magát, hogy azzal a Magyar Muzsikusok Szövetségével egyeztetett a Zeneakadémiával kapcsolatos új pályázati „igényekről”, amelynek az elnöke Keller András. Vagyis a pályáztatási folyamat közepén tárgyalt azzal a lehetséges jelölttel, aki addigra nyilvánosan bejelentette, hogy indul a rektori székért, és már az első pályázati felhívás is olyan volt, mintha egyenesen rá írták volna. A miniszter vagy a tanácsadói tehát őt szemelhették ki a Zeneakadémia élére.

Keller András 2021. március 19-én

Keller András 2021. március 19-én

Fotó: Sóki Tamás / Index

Az MMA társadalmi szerepe

Ez a találkozó volt az, ami szemet szúrt az MMA Zeneművészeti Tagozatának is. A Magyar Művészeti Akadémia 2010-ben, a második Orbán-kormány hatalomra lépésekor bekerült az Alaptörvénybe is, amely kimondja: „A törvényi szabályozást indokolja az az elvárás, hogy a kultúra és kiemelten a különféle művészeti ágak képviselői egyre fontosabb szerepet töltsenek be a társadalom alakításában, és aktív szerepvállalásukkal járuljanak hozzá a kulturális érdekek hatékony érvényesítéséhez.”

A kulturális érdekek hatékony érvényesítéséhez azonban nem tudnak hozzájárulni akkor, ha meg sem kérdezik őket.

Az MMA elnökének címzett levelükben tehát az akadémikusok – akik a magyar zenei élet jeles képviselői – azt kifogásolták, hogy az MMA háttérbe szorult. Az igazi hideg zuhany azonban akkor érte őket, amikor megkapták a köztestület elnökének a válaszát. Ebben Vashegyi György arról tájékoztatja a Zeneművészeti Tagozatot, hogy Csák János miniszterrel az elmúlt hónapokban éppen ő, az MMA – történetesen zenész – elnöke egyeztetett több alkalommal is személyesen a Zeneakadémia állapotáról és lehetséges jövőképéről.

Miniszter úr elfogadta azt a javaslatomat, hogy az MMA testületként lehetőleg formálisan maradjon távol ettől a konfliktustól – írja Vashegyi. – Miniszter úr teljesen egyetértett velem abban, hogy ez a távolságtartás most különösen indokolt, hiszen akadémikusaink között nemcsak zeneakadémiai oktatók, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/02/zeneakademia-rektori-palyazat-mma-vashegyi-gyorgy-elnok-level/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Vannak olyan tévésorozatok, amelyeket egy bizonyos szűk nézőközönség, akik rájuk találnak, nagyon szeretnek – a …