Bedugul a fülem, olyan sebesen haladunk Champagne-Ardenne felé. Soha nem ültem TGV-n, de Párizsból így a leggyorsabb eljutni a híres borvidékre és annak központjába, Reimsbe. Április vége, verőfényes napsütés, legalább 25 Celsius fok, a helyiek szerint ez ilyenkor ritkaság, én azonban el sem tudom képzelni, hogy errefelé rossz idő is lehet.
Kivátságos ismerkedés
A pezsgővel csak most ismerkedem: bár jó pár neves nedűt kóstoltam már, olyanokat, amilyenek Reimsben várnak rám, még sosem. A következő két napban a pezsgők királyát, a Krugot fogom kóstolni, ráadásul nem is akárhol: a márka szülőházában, a Maison Krugban és a Le Mesnil-sur-Oger nevű faluban található szőlőben. A csapat többi tagjától megtudom, hogy amit hamarosan átélek, azt rajtam kívül csak nagyon kevesen élték, és élhetik át. A maison ugyanis a publikum előtt zárva, csak meghívással lehet bejutni.
Anyanyelve a portugál, Dayse Costa azonban úgy beszéli a franciát, mintha maga is az lenne. De nem az: Brazíliából költözött először Torontóba, majd a Champagne régióba, és itt sajátította el a „pezsgőzés” csínját-bínját. Lassan egy éve dolgozik a Krugnál mint hospitality ambassador, amit vendéglátási nagykövetnek fordíthatnánk. Lényeg a lényeg: Dayse vezet be minket a család és a márka történtébe, majd vezet körbe az épületben. Ő garantálja, hogy az élmény, vagyis a KRUG Experience felejthetetlen legyen.
„Emlékeznek, mikor ittak először Krugot?” – teszi fel a kérdést a szakemberekből álló csapatnak.
„Több mint tíz éve” – hangzik az első válasz.
„Nem emlékszem pontosan, de tudom, hogy Magnum volt” – így egy másik.
„A férjem – akkor még csak a pasim volt – apjánál vacsoráztunk, ott ittam először – fogalmaz a csapat egyetlen női szakértője.
Én következem; egyetlen laikus a pezsgőszakértők között. „Ma!” – mosolyodok el, Dayse pedig gratulál, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy itt, a Krug Masionban estek át a tűzkeresztségen. Az ominózus ital pedig nem más, mint a KRUG Grand Cuvée, 172ème Édition. Kezdésnek nem rossz…

Teljesült az apai vágy
Joseph Krug 1843-ban érkezett Champagne-ba, és alapította meg a Krugot. A Meinzből származó Joseph megértette, hogy a pezsgő igazi lényege maga az élvezet. Az volt az álma, hogy minden évben, az éghajlattól függetlenül a lehető legjobb pezsgőt készítse el.
A szőlők karakterére való odafigyelés, az egyes parcellák és a belőlük készült borok egyediségének figyelembevétele, valamint a különböző évjáratokból származó rezervborok széleskörű gyűjteményének létrehozása lehetővé tette számára, hogy megvalósítsa álmát: így született meg a Krug Grande Cuvée első kiadása. 1848-ban egy sötétcseresznye színű napló lapjaira vetette vízióját, ezzel megkezdte tudásának átadását a következő generáció számára:
Ma már a hatodik generáció, azaz Olivier Krug, a Ház igazgatója köszönt minket a főépületben.
Olivier azonban két meeting között néz be hozzánk, hamar magunkra is hagy minket, és Dayse gondjaira bíz, aki levezet minket a pincébe. A Krugban a vendég kényelmére is gondolnak, a hostessek vastag pokrócokkal várnak minket a pince bejáratánál, így az sem fázik, aki a kinti meleghez öltözött.
Szoros együttműködés
A Krugnak Magyarországon a Dani García nevével fémjelzett BIBO étteremmel van szoros együttműködése, itt vannak a legkülönlegesebb tételek is a HORECA forgalmzásában.
Daysetől megtudjuk, hogy Paul (Joseph Krug fia) követte apja kívánságát, és az 1870-es években pincéket létesített a ház alatt, amelyek 2,5 kilométer hosszan húzódnak. Az első „teremben” Julie Cavil pincemester mosolyog ránk egy óriási, kivilágított plakátról, aki egyszerre testesíti meg a luxust és a kemény munkát. Az elegáns öltözéket és magassarkút viselő hölgy lába mellett egy pár gumicsizma hever: a bizonyíték, hogy a pincemester is kiveszi a […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/kultur/2025/05/18/krug-experience-pezsgo-franciaorszag-reims-ital-champagne-bibo/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!