2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az igazi Róbert Gida története nem gyerekmese

Az igazi Róbert Gida története nem gyerekmese

Az igazi Róbert Gida, vagyis Christopher Robin Milne 1920. augusztus 21-én született, a Micimackó-könyvek szerzője, A. A. Milne és felesége, Daphne egyetlen gyermekeként. Amellett, hogy saját könyvesboltja volt Devonban, apja nyomdokaiba lépett, ő is író lett, könyvei pedig önéletrajzi ihletésűek voltak, többek között arról írt, milyen terhet rakott a vállára a korán jött hírnév. Róbert Gidát ugyanis róla mintázta apja, és szülőként nem sokat tett annak érdekében, hogy biztosítsa számára a békés, nyugodt gyermekkort, igaz, később A. A. Milne-t is riasztotta az a felhajtás, ami a könyveket, illetve ami gyermekét övezte.

Milne nem gyerekkönyvírónak indult, több esszét, színdarabot és regényt írt, évekig volt a Punch nevű brit a szatirikus magazin segédszerkesztője. Ám igazán ismertté Micimackó és barátai tették. Az ő történetük egy 1923-es verssel indult, amit az író egy walesi nyaralás alatt írt; a Vespers arról szól, hogyan mondja el esti imáját fia, Christopher Robin. A költemény – állítólag felesége közbenjárására – a Vanity Fairben is megjelent, egy évvel később már egy teljes verseskötettel jelentkezett gyerekeknek, majd 1926-ban megjelent a Micimackó, és csupán két évvel később megjelent az utolsó kötet, amiben Christopher Robin plüssjátékai megelevenedtek, ez volt a Micimackó kuckója.

A jogok 1961-ben a Disneyhez kerültek, Micimackó lett a vállalat legnépszerűbb karaktere a Mickey egér után. A Micimackó-könyveket számtalan nyelvre lefordították. Kuriózum, hogy a magyar Lénárd Sándor (Alexander Lenard) 1958-as latin fordítása az egyetlen olyan latin nyelvű könyv, amely valaha a New York Times bestseller listájára került. A.A. Milne-nek sikerült elérnie a halhatatlanságot, de ez sok szenvedést okozott neki és családjának is. 

Christopher Robin Milne életének első éveiben nem volt számára fontosabb személy dadusánál, Olive Brockwellrnél, akit ő Nounak hívott. Szinte minden percet együtt töltöttek, csak akkor kellett nélkülözniük egymás társaságát, amikor a Nou minden év szeptemberében két hétre elutazott. Persze a maguk módján szülei is jelen voltak az életében.“Mindig is rendkívüli érdeklődést mutatott a fia iránt, annak ellenére, hogy a fiút főleg a dajka gondozta” - írta A.A. Milne 1990-as életrajzának szerzője, Ann Thwaite. Nou egészen addig felügyelt rá, amíg Christopher Robin 1930-ban nem kezdte el tanulmányait a Boxgrove School bentlakásos iskolában. “Itt kezdődött az se veled, se nélküled kapcsolatom a hírnévvel, ami a mai napig tart

Christopher Robin Milne életének első éveiben nem volt számára fontosabb személy dadusánál, Olive Brockwellnél, akit ő Nounak hívott. Szinte minden percet együtt töltöttek, csak akkor kellett nélkülözniük egymás társaságát, amikor a Nou minden év szeptemberében két hétre elutazott. Persze a maguk módján szülei is jelen voltak az életében.“Mindig is rendkívüli érdeklődést mutatott a fia iránt, annak ellenére, hogy a fiút főleg a dajka gondozta” – írta Milne 1990-as életrajzának szerzője, Ann Thwaite. Nou egészen addig felügyelt rá, amíg Christopher Robin 1930-ban nem kezdte el tanulmányait a Boxgrove School bentlakásos iskolában. “Itt kezdődött az se veled, se nélküled kapcsolatom a hírnévvel, ami a mai napig tart” – írta Christopher Robin Milne, akit a Parents Magazine állítólag a világ egyik leghíresebb gyerekének választott Jackie Coogan, Erzsébet királynő (illetve akkor még csak Erzsébet Alexandra Mária hercegnő) és Yehudi Menuhin mellett. (Fotó:
Apic / Getty Images Hungary)

Ekkor már csak Christophernek hívatta magát, ez volt az egyedüli név, amit a magáénak érzett. A külvilágnak viszont Christopher Robin maradt, a családi beceneve pedig  Billy Moon volt, Billy azért, mert édesapja eredetileg ezt a keresztnevet szánta neki, Moon pedig azért, mert kisgyerekként a családi nevüket rosszul mondta ki. Apja egyik leveléből kiderült, ő kislányt szeretett volna, és ha lányuk születik, Rosmarynek hívták volna. Christopher Robin Milne szülei kívánsága részben teljesült, gyerekkori barátja, Anne Darlington  lett helyette ő lett Rosmary, és édesanyja remélte, Christopher és Anne felnőttként majd össze is házasodik.

Ekkor már csak Christophernek hívatta magát, ez volt az egyedüli név, amit a magáénak érzett. A külvilágnak viszont Christopher Robin maradt, a családi beceneve pedig Billy Moon volt, Billy azért, mert édesapja eredetileg ezt a keresztnevet szánta neki, Moon pedig azért, mert kisgyerekként a családi nevüket rosszul mondta ki. Apja egyik leveléből kiderült, ő kislányt szeretett volna, és ha lányuk születik, Rosemarynek hívták volna. Christopher Robin Milne szülei kívánsága részben teljesült, gyerekkori barátja, Anne Darlington lett helyette “Rosemary”, és édesanyja remélte, Christopher és Anne felnőttként majd össze is házasodik. (Fotó:
Sasha / Getty Images Hungary)

Christopher Robin Milne ötéves volt, amikor édesapja megvette a sussexi Cotchford Farmot. A családfő az első világháború után poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, ezért a zajos londoni élet után egy kis nyugalomra és csendre vágyott. Egy évvel később pedig megjelent a Micimackó. Annak, hogy 1929 után nem folytatta a plüssállatok történetét, részben az volt az oka, hogy zavarta a hírnév, a felhajtás, ami fiát övezte. Tegyük hozzá, a korai években nem tett sokat az ellen, hogy megvédje a nyilvánosságtól, rengeteget szerepeltették a fiúkat. Persze Christopher Robin először élvezte a sikert, „nagyon szeretett volna híres lenni”, és „izgalmas volt, nagyszerűnek és fontosnak érezte magát”. De végül elege lett abból, hogy nem lehet igazán gyerek, hogy számtalan órát töltött rajongói levelekre válaszolva, hogy neki is részt kellett vennie a könyvek promóciós kampányában. Nehéz volt feldolgoznia azt is, hogy mindenki a könyvbéli kisfiúval, Róbert Gidával azonosította, hogy azt gondolták, ismerik ők, és egy részben fiktív karakter alapján alkottak véleményt róla. Édesapjával hiába hangsúlyozták, hogy ez a Christopher Robin nem az a Christopher Robin, nem mindenki látta különbséget. Talán okkal, mert még az eredeti Shepard-illusztrációk is hasonlítottak a valós fiúra.”Nem akarom, hogy CR Milne valaha is azt kívánja, hogy a neve Charles Robert legyen” – írta egyszer. Miután Milne nem írt több könyvet, apa és fia, aki egyébként nagyon sokban hasonlított egymásra, közelebb került, és nagyon szoros volt a kapcsolatuk. (Fotó:
Sasha / Getty Images Hungary)

Mégsem voltak ezek kiegyensúlyozott évek, a hírnév továbbra is árnyékot vetett az életére, hiába próbált tenni ellene, hiába hagyta el második keresztnevét, a bentlakásos iskolában gyorsan fényt derült az igazi személyazonossága, és az iskolatársai rendszeresen cukkolták. A legkellemetlenebb pillanatokat apja Vespers című verse okozta, ami arról szól, hogy kisfia hogyan mondja el az esti imát, emellett, például rendszeresen lejátszottak azt a lemezt, amin az ő hangja is hallható. Egy idő után, amikor a többiek ráuntak arra, hogy szembesítsék múltjának ezen részével, fogta a lemezt, darabokra törte, és szétszórta azokat egy mezőn. 1939-ben ugyan megkezdte felsőfokú tanulmányait, de a második világháború kitörésekor otthagyta az iskolát, és be akar lépni a hadseregbe, de megbukott az orvosi alkalmassági vizsgán, apja segítségével viszont sikerült bekerülnie az utászzászlóaljba. Ez valószínűleg különösen fájdalmas lehetett antimilitarista apjának. Christopher Robin Milne a háború után visszatért a Cambridge-be, ahol angol irodalomból szerzett diplomát. Christopher Robin Milne egyébként saját szellemi képességeit kissé alábecsülte, úgy gondolta, inkább azokban a dolgokban erős, amikhez kézügyességre van szükség.  inkább erős. ma, és világéletében nagyon érdekelte a természet. ehhez képest matematika ösztöndíjjal került be Stowe Schoolba, és utána ugye bölcsészként folytatta tovább.

Mégsem voltak ezek kiegyensúlyozott évek, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/08/26/christopher_robin_milne_alan_alexander_milne_robert_gida_micimacko/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Alakul az Oscar-díjas Deák Kristóf új mozifilmje

Alakul az Oscar-díjas Deák Kristóf új mozifilmje

Az unoka november közepéig forog Budapesten a Kertészeti Egyetemen, az Eiffel téren, az Andrássy úti …