2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az hagyján, hogy szexszimbólum, de bestia típus, halálsugár és szivárvány is

Hirdetés

Az hagyján, hogy szexszimbólum, de bestia típus, halálsugár és szivárvány is

Egy hollywoodi szinten jó szimatú újságíró, laptulajdonos Egyed Zoltán fedezte fel, amikor még csak bárokban énekelt, és az ő segítségével került színpadra is. A hétgyermekes kőbányai suszter lánya mentora tanácsára változtatta meg nevét is Kanczlerről Karádyra.

Sztárnak született

A színészmesterséget nem tanulta, hanem tudta. Első filmjét, az 1939-es Halálos tavaszt hónapokig nem lehetett levenni a magyar mozik műsoráról, őt magát pedig attól fogva szinte hisztérikus népszerűség övezte. Erotikusan búgó mély hangon előadott dalait, filmjeiben megformált és az újságok társasági híreiben megerősített „végzet asszonya” karakterét a legnagyobb sztárokhoz mérhető rajongás övezte.

Bajor Gizi, a korszak ünnepelt színésznője még az elsöprő sikerű Halálos tavasz előtt mondta az akkor még kezdő színésznőnek számító Karádyról:

„Az a fajtájú női típus, amely még magyar színpadon nem is volt. Százszázalékosan és legelsősorban az van meg benne, amit szerintem Hollywoodban Marlene Dietrichből szerettek volna kicsiholni. Bestia típus, halálsugár és szivárvány, mert minden fantasztikus és örvénylő, veszett és megható káprázása mellett gyerekes is, szóval a Nő… 

Hirdetés

Lehet, hogy nem mindenki fogja szeretni, de mindenki pukkadva fogja megnézni, a férfiak pedig őrjöngeni fognak érte.

A legnagyobb jövőt jósolom neki.”

A történelem nem volt kegyes hozzá sem, viszonylag rövid ideig tartott diadalmenete, bár kilenc év alatt húsz film főszerepét játszhatta el. Az első baljós jelek akkor jelentkeztek, amikor 1942-ben a bíróság a zsidótörvények alapján bűnösnek találta, mert értelmiségi munkakörben alkalmazta titkárát, Réti Györgyöt. A szélsőjobboldali sajtó azonnal a „zsidótörvényt kijátszó” Karádyról kezdett el cikkezni.

A színésznő ebben az évben ismerkedett meg Ujszászy István vezérőrnaggyal, akivel később el is jegyezték egymást, bár Horthy Miklós kormányzó elutasította Ujszászy házassági kérelmét.

Ujszászy 1942 nyarától az Államvédelmi Központ vezetőjeként a magyar hírszerzés és kémelhárítás koordinálásáért felelt, és részt vett a Külügyminisztérium „kiugrási” csoportjának tevékenységében is.

A fasiszták megkínozták

Az ünnepelt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/07/karady-katalin-bajor-gizi-greta-garbo-film-sztar-enekes-hamvado-cigarettaveg-getapo-kviz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új kiállítás nyílt a Ferenczy Múzeumban

Szombaton nyílt meg a Ferenczy Múzeumban a Magyar Géniusz Program 65 millió forintos támogatásával megvalósuló kiállítás, A gyűjtemény …