2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az étterem ne a sztárséf, hanem a vendégek álmairól szóljon

Hirdetés

Az étterem ne a sztárséf, hanem a vendégek álmairól szóljon

A svédországi éttermét két Michelin-csillagig repítő Daniel Berlin chef consultant szerepkörben segíti Hlatky-Schlichter Hubert munkáját, hogy újraépítse a Babel csapatát. Velük beszélgettünk a vendéglátás jövőjéről, a csillagig vezető út kihívásairól.

Hlatky-Schlichter Hubert és Daniel Berlin

Hlatky-Schlichter Hubert és Daniel Berlin

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Hallom, kemény napja volt. Nem fáradt?

Hirdetés

Daniel Berlin: Nem, most frissítettem fel magam egy gyors zuhannyal. Kora reggel óta fent vagyok, hogy az újranyitó Babel jövendő csapattagjait interjúzzam Huberttel. Fárasztó, mert folyamatos koncentrációt kíván, mint a szakács szakma, ugyanakkor szórakoztató is, mert érdekes embereket ismerhettem ma meg. Ráadásul elkerülhetetlen egy új étterem megnyitása vagy egy régi újranyitása előtt. Itt, de nálunk, Svédországban is, a bezárásra kényszerült éttermekben dolgozók közül sokan elhagyták a vendéglátást, és adott a feladat: újakat kell toborozni, vagy a régieket visszacsábítani.

Gondolom, már csak nagyobb fizetésekért találnak embert…

Daniel Berlin: Nem feltétlenül az a leglényegesebb. Bár jellemzően magasabbak lesznek a fizetések ebben az iparágban, sokkal fontosabb, hogy a körülmények legyenek jobbak. Évek óta arról beszélünk, hogy nem lehet 12-14 órákat dolgozni naponta egy high-end konyhán. Nem egészséges. Itt most végre változni fogunk ezen.

Hlatky-Schlichter Hubert: Azon vagyunk, hogy olyan csapatot építsünk, ahol mindenki örömmel jön be dolgozni. Hosszú távra toborozzuk az embereket egy fenntartható környezetbe. Nem könnyű a helyzet, de a kihívásokat kereső, tehetséges fiatalokkal és a külföldről hazacsábított, tapasztalt kollégákkal fel fogjuk tudni építeni a teljes személyzetet.

Daniel Berlin: Svédországban is az volt a jellemző, hogy fiatalok jöttek dolgozni-fejlődni hozzánk. Viszont a családalapítás vagy további tapasztalatszerzések miatt pár éven belül elhagytak minket. Ezért is örülök, hogy ma olyanok is jelentkeztek, akik már megállapodni szeretnének. Tanulni viszont mindenkinek muszáj lesz. Nekünk is, mert csak úgy lehet működni a pandémia után a fine diningban, ha teljesen új szintre, új rendszerbe helyezzük a vendéglátást. Ez most a legnagyobb kihívás.

A megfelelő személyzet mellett nagy kihívás a folyamatos, minőségi alapanyag megtalálása is, nem? Kétcsillagos svédországi éttermében csak kisétált a kertbe, és leszedte frissen, amire szüksége volt a konyhán. Mi lesz itt, Budapesten? Hova sétál majd ki?

Daniel Berlin: Van romantikája annak, ha az ember csak lecsippenti a kertjében az alapanyagokat. Természetesen a városban ilyen nincs. Viszont sokkal vibrálóbb, energikusabb a közeg. Nyitottabbak az emberek, felszabadultabbak az ízek. Lehet, sőt kell helyi alapanyagokban gondolkodni, de nemzetközi értelmezhetőségbe kell emelni a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/11/09/daniel-berlin-hlatky-schlichter-hubert-babel-michelin-csillag-sef/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Érkezik a várva várt új Sissi-sorozat

Érkezik a várva várt új Sissi-sorozat

Bő 65 évvel a Romy Schneider főszereplésével készült klasszikus filmtrilógia után új minisorozat meséli el …