2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az északi rock inkább intim romantika, mintsem vad szexualitás

Hirdetés

Az északi rock inkább intim romantika, mintsem vad szexualitás

A kilencvenes éveknek volt egy szépsége Finnországban, amikor az északiak rockzenéje egyre nagyobb területeken kezdett hódítani, nemzetközi vizekre evezett, sőt még a tengeren túlra is eljutott. A hullám egyik zászlóshajója kétség kívül a HIM volt, amely az első olyan finn bandaként maradt fenn a történelemben, amely aranylemezt szerezett az USA-ban.

Sikerük egyedi hangzásuknak és gondolatiságuknak tulajdonítható első sorban.

Hirdetés

Különleges heartagram logójuk, amely egy pentagrammát és egy szív mintáját keveri, egyszerre utal a zenekar hangzásának és mondanivalójának kettősségére. Míg stílusban egyesek love metalként aposztrofálták a banda muzsikáját, szakmailag egy könnyedebb gothic rock világot teremtettek meg némi elektronikus hangzással ellazítva. Szövegeikben a romantikus, szexuális töltetű történetek domináltak, amelyeket okkult elemekkel emeltek el a puszta földtől.

Bár a zenekar 2017-ben befejezte pályafutását, a tagok egyenként megmaradtak a zenei világban különféle projektjeikben. Nem történt ez másképp a frontember Ville Valóval sem, aki nemrég VV néven szóló munkába is belevágott. Ennek gurult most ki az első terméke, egy 2023-as, friss és ropogós lemez, a Neon Noir.

Finn felfogás az angol alakban

Talán nem mondok túl nagy meglepetést azzal, hogy Valo debütáló lemezénél nem esik messze az alma a fájától. Bár a hangzás jóval kompaktabb, mint a kétezres HIM lemezeknél, a hangulati világ nem váltott teljes dimenziókat. Persze rengeteg helyen borul át egy kis synthwave hangzásba a történet, másutt pedig szokatlanul sok a szimfonikus hatás, de a szikár rockzene ritkán kopik ki, a hangsúly pedig főként a szövegeken van.

Az utóbbiban kicsit kérdéses a játék, hisz Valo a HIM-mel is arról volt ismert, hogy – talán finn voltából fakadóan – nem úgy fogalmaz meg gondolatokat, mint a legtöbb amerikai és brit dalszövegíró. Ez itt is jelen van, szóképei egyediek, de szemben a HIM-es korszakkal most egy kicsit még metaforikusabbak, amin el lehet mélázni, hogy jó, vagy rossz hatással van-e a lemez egészére. Azért a vezető motívumokat egyszerű emberek földi létéhez igazítja az esetek többségében, így ha elfogadjuk, hogy néhány verzéből nem fogjuk sosem pontosan megérteni, mire is gondolt a költő,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2023/01/15/him-villo-valo-neon-noir-vv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

Nem kellett sokat várnunk, hogy egyre több film a pandémia időszakába helyezze el történetét. Az …