2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az elektronikus zene atyjai komoly bulikra készülnek nálunk

Hirdetés

Az elektronikus zene atyjai komoly bulikra készülnek nálunk

A magyar fesztiváloknak az utóbbi évtizedek során szinte mind kialakult valamilyen profilja, amely alapján a fesztiválozók be tudják lőni, melyik eseménytől mire számíthatnak. Azok számára, akik például a jövő héten kezdődő Balaton Soundra látogatnak el, nem lesz meglepő, hogy csak elektronikus zenével fognak találkozni – leszámítva az egyetlen más műfajban alkotó előadót, John Newmant. A Sziget fesztivál ugyanakkor kivételt képez, mivel nem egy stílus köré összpontosulnak a fellépők, hanem szinte minden zenei ág képviselteti magát a rendezvényen, így az idelátogatók könnyen rátalálhatnak a nekik tetsző helyszínre. A legnagyobb durranásnak számító fellépők a Nagyszínpadon kapnak helyet, azonban ennél sokkal több helyszín található a fesztivál területén. 

A tavalyi év során már bővebben bemutattuk némelyiküket, köztük a Sztereó Színpadot, az Everness Chill Gardent, a Party Arénát és a Colosseumot. Utóbbi két helyszínre idén is érdemes lesz figyelni, mivel az elektronikus zene kissé undergroundnak számító műfajainak számtalan nagyágyúja fog fellépni. Itt lehetne említeni akár a német Len Fakit, az olasz Sam Paganinit, a holland Joris Voornt, a francia Nico Morenót, az ukrán ARTBAT-ot vagy az olasz Enrico Sangiulianót, akik mind megfordultak már hazánkban. Az általuk képviselt zenei stílusnak ők a zászlóshajói, azonban akadnak olyan előadók, akik még rajtuk is túltesznek. 

Ibiza császára lett

A techno műfaj kedvelőinek nemigen kell bemutatni Sven Väth német lemezlovast, aki már a 80-as évek óta zenéléssel foglalkozik, és jelenleg is az egyik legnevesebb techno-DJ. Szülei révén ismerkedett meg a különböző műfajokkal még gyerekként, és azután kezdett el komolyabban foglalkozni a DJ-szakmával, hogy Ibizára utazott. Három hónapot töltött a szigeten, ez idő alatt a tengerparton lévő napozóágyakon aludt, és úgy szerzett pénzt, hogy az egyik szórakozóhely szórólapjait árulta. Ekkor döntötte el, hogy lemezlovas szeretne lenni.

Hirdetés

Hazatérve Németországba a szülei megkérték, hogy játsszon a család kocsmájában. Akkor még csak 17 éves volt, egy évvel később pedig már egy frankfurti klub állandó fellépője lett. Michael Münzing és Luca Anziloti vezették őt be a zeneiparba, majd 1986-ban, még mindig csak 22 éves korában az Electrica Salsa című számnak köszönhetően vált ismertté Európában.

Sven Väth fellép 2017. augusztus 6-án Kastellaunban, Németországban

Sven Väth fellép 2017. augusztus 6-án Kastellaunban, Németországban

Fotó: Thomas Niedermueller / Getty Images Hungary

Az előadó 24 éves korában nyitotta meg első szórakozóhelyét Frankfurtban Omen néven, ami rövidesen Németország egyik legjobb klubjává vált. Végül 1998-ban bezártak, miután több konfliktusuk akadt a hatóságokkal. A záróbulin annyian voltak, hogy hangfalakat helyeztek el a hely köré, az emberek pedig kint táncoltak az utcákon. A rendőrök sem avatkoztak közbe, csak lezárták az útszakaszt az autósforgalom elől.

Väth két legismertebb albuma ezt követően, a 90-es években jelent meg Accident in Paradise és The Harlequin, the Robot, and the Ballet-Dancer címmel. A szórakozóhelyektől sem sokáig köszönt el, 1996-ban Cocoon néven indított partisorozatot. Minden tartalék pénzét erre használta fel, ám végül a projekt nem bizonyult túl sikeresnek. 1999-ben próbálkozott meg újra ezzel, és egy kiadót is elindított Cocoon Recordings néven, ami a mai napig működik, és olyan lemezlovasok kerültek ki onnan, mint Ricardo Villalobos, Dubfire, Loco Dice vagy Guy Gerber. Az volt a céljuk, hogy egy olyan kiadót hozzanak létre, ahol a producerek anélkül adhatnak ki új dalokat, hogy egy nagyobb szervezethez tartoznának. 

A Cocoon partisorozat végül 1999 nyarán startolt el, és 2000-ben már 14 héten keresztül minden hétfőn megrendezték.

Az volt a különlegessége, hogy a szigeten ugyan akkoriban főleg a trance irányzat dominált, ők egy underground stílust képviseltek. Emellett pedig ügyeltek arra, hogy minden évben új témával, elemekkel ruházzák fel a partisorozatot, amelynek afterpartijai legalább annyira híresek lettek – mivel olykor a zsaruk vetettek véget a buliknak. A rendezvényt egészen 2018-ig rendezték meg az Amnesia klubban, aztán áthelyezték a Pachába. Tavaly ünnepelték a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/30/sziget-2024-techno-sven-vath-richie-hawtin-len-faki-sam-paganini-loco-dice/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Szigligetre költözik a Centrál Színház

„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz …