2021. május 16., vasárnapMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Hirdetés

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Egyszerre két esztendő irodalmi termését díjazta ismét a hazai sci-fi-közösség. Hogy a 2020-as és a 2021 díjak kiosztása idén miért csúszott egybe, annak az az oka, hogy változás történt a díj hátterében.

A Zsoldos Péter-díjat még 1997-ben az Avana Egyesület és Salgótarján Önkormányzata (ma már megyei jogú város) alapította, és a díjat Zsoldos Péter íróról nevezték el, a díjat odaítélő testületben a Zsoldos család mindvégig képviseltette magát.

A díjalapítók szándéka ez volt: 

A Zsoldos Péter-díj egy magyar irodalmi díj, amelyet évente ítélnek oda a science-fiction műfajban elért teljesítményért.

Hirdetés

Az ugyan már korábban is előfordult, hogy egy-egy kategóriában (novella, kisregény, regény) az összetételében időnként változó, irodalmárokból, nyelvészekből, írókból, kritikusokból álló zsűri nem osztott ki díjakat, de 2019-ben jött a változás. Az egyesület erről honlapján a következőket írta: 

a Zsoldos család úgy döntött, hogy az egyesület által alapított díjat ők szeretnék tovább gondozni – a Zsoldos család tájékoztatása szerint – a Petőfi Irodalmi Múzeummal közreműködve. A bejelentés eléggé meglepett bennünket, hiszen a díjat mi alapítottuk, mi gondoztuk több mint 20 éven át. De tudomásul vesszük a Zsoldos család döntését, mivel úgy véljük, hogy Zsoldos Péter nevéhez, emlékéhez nem lenne méltó, ha az egyesület bármiféle igényt támasztana a díjjal kapcsolatban, így jó szülő módjára elengedjük a díjat, hogy az járhassa a saját útját.

Az Avana Egyesület 2020. április 23-án – a könyv és a szerzői jogok világnapján – új díjat alapított, Monolit-díj néven.

Az immáron új háttérrel rendelkező Zsoldos Péter-díj szakmai zsűrije (Benczik Vera irodalmár, H. Nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/21/az-eldobhato-testek-tarolt-az-idei-zsoldos-peter-dij-atadojan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Körömvágási etikett: Te használnád más körömvágó ollóját?

Körömvágási etikett: Te használnád más körömvágó ollóját?

Mindannyiunknak vannak biciklis ismerősei, akik vallásosan űzik a tekerést. Jobb lábukon konstans fel van hajtva …