2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az ékszerkirály és magyar felesége felforgatta Budapestet

Hirdetés

Az ékszerkirály és magyar felesége felforgatta Budapestet

Almásy Jacqueline grófnő 1895-ben látta meg a napvilágot a család kétegyházi kastélyában. A Békés megyei dekoratív lány 22 évesen lett Bissingen-Nippenburg Károly gróf felesége, aki a Császári és Királyi 13. Jász-Kun Huszárezred egyik főhadnagya volt. Szenvedélyes szerelmük és házasságuk azonban nem tarthatott sokáig, hiszen férjének katonatisztként a nagy háború kitörésekor be kellett vonulnia. Az ifjú nemes ezredével együtt hősiesen végigharcolta a galíciai és a tiroli frontot, ám balszerencsétlenségére a világháború utolsó évében, július 6-án egy olasz repülőgépbomba repeszeitől súlyosan megsérülve elvérzett a Piave folyó menti, Termine di Cadore nevű falucska közelében.

A fiatal özvegy csak úgy tudta feldolgozni gyászát, hogy a családi hagyományt követve ő is versenyló- és kutyatenyésztésbe fogott. E foglalkozások egyébként korábban sem voltak idegenek tőle, hiszen 1913-tól férje haláláig csaknem minden évben megnyerte az országos női díjugrató versenyt Andrássy Géza gróf Kedély nevű lovával. Mivel versenylóistálló-tulajdonosként később több európai derbin is részt vett saját nevelésű paripáival, 1923-ban eljutott a franciaországi Deauville-be is. Ezen a normandiai fürdőhelyen ismerkedett meg a világhírű és dúsgazdag, de előző feleségét már háta maga mögött hagyó Louis Cartier párizsi ékszerkirállyal, aki 48 éves fejével rögtön udvarolni kezdett a 28 éves arisztokrata lánynak.

Trianon elvette, ez meg visszavette

A családtagjai kivételével mindenki mással zsugori gallt annyira megidézte a magyar lány, hogy az első találkozó után rögtön utána repült Budapestre, ahol addig zsongott Jacqueline körül, míg elérte, hogy az ifjú özvegy beadja a derekát.

Az amerikai Vanity Fair magazin szerint a pár 1924. január 10-én házasodott össze Budapesten. A lakodalomra a kétegyházi családi kastélyban került sor. Esküvőjük után egy évvel született meg a magyar fővárosban gyermekük, aki a Claude keresztnevet kapta. A srácot kisiskolás évei után egy svájci nevelőintézetben taníttatták. A família ekkor döntötte el azt is, hogy csak az őszi és a téli hónapokat töltik Magyarországon, a tavasz és a nyár varázsát már párizsi házukban és földközi-tengeri nyaralójukban élvezik.

Hirdetés

E kétlaki életmód fenntartása érdekében vásárolták meg Hatvany Lajos bárótól Budapesten a Tárnok utca 5. szám alatti palotát. Az 1928-ban megköttetett, 210 millió koronás vételár mind a két félnek megfelelt. Az ékszerkirálynak azért, mert viszonylag olcsón jutott hozzá egy harmincszobás budavári ház tulajdonjogához, az író-irodalomtörténészként ismert főúrnak pedig azért, mert a Jövő című lapban megjelent, nemzetgyalázó írásai miatt ekkor szabott ki rá a bíróság négyévnyi fegyházat, mellékbüntetésként pedig további hatezer pengő pénzbüntetést, tízévnyi hivatalvesztést, valamint 250 ezer pengő értékben vagyoni elkobzást is. Bár nemzetközi nyomásra Hatvany pár héttel később kegyelmet kapott, az adásvételi szerződést már nem lehetett visszadátumozni.

A bírósági ítélethez érdekes adalék, hogy amikor Hatvany Lajos a Tanácsköztársaság regnálása alatt októbrista lett, és heti rendszerességgel tartott Tárnok utcai házában zenés szalont Károlyi Mihálynak és a modern magyar irodalom jeleseinek, a ház egyik lakóját, nevezetesen Szabó Dezső nemzeti érzelmű írót annyira felháborította szállásadója forradalmi világnézete, hogy 

első felindulásában a báróra akarta gyújtatni a palotát.

Kedélye csillapodásával, ám dühét megtartva írta meg itt az Elsodort falu című regényét, amely országos hírnevet és elismertséget hozott neki. A kommün bukása után a rendkívül impulzív író bocsánatot kért a bárótól meggondolatlan kijelentéséért.

A Cartier család nagy gondot fordított budai lakhelyének berendezésére. A pár az értékesebb bútorokat Párizsból hozatta, a Loire-menti kastélyok eladósodott tulajdonosainak XVI. Lajos korából származó ülőgarnitúráiból rendezte be. Ezeket a tárgyakat vonattal és magánrepülőgéppel utaztatták Pestre. A többi használati tárgyat és kelléket (szőnyeg, függöny, csillár, festmény stb.) a Schmidt Miksa neves bécsi bútorgyáros kiscelli kastélyában kialakított mintaboltból válogatták.

cartier SzinhaziElet 1933 50  pages38-38

Fotó: Színházi Élet / Arcanum 1933

Beborul a l’amour

Madame Cartier hamar Budapest legismertebb Leading Ladyje lett. Finom, diszkrét, de drága ruhatárával az Operában vagy férje távollétében a házában tartott fényűző báljaival meghatározó színfoltja lett a főváros társasági elitjének. A párizsi arisztokraták fényűző életmódját folytatta. Általában dél körül reggelizett, ezután jött a séta, a tenisz, a svábhegyi golfozás, esetleg galamblövészet, amelyből a legismertebb ilyen hely a Margit-sziget északi csücskében volt. (Ennek a helyén van most az Árpád híd szigeti lehajtója.) Modern, száguldásért rajongó dámaként gyakran indult budapesti automobil-versenyeken is, amelyeket 1929-től csaknem minden évben megnyert Talbot Coupe Cabriolet gépkocsijával.

A Szajna-parti városban hasonló luxusban élt. Amíg Cartier a párizsi (Rue de la Paix 13.), két londoni (New Burlington Street 4. és New Bond Street 175–176.) boltja és saját bankháza között ingázott, addig ő 1934-ben az egyik párizsi szórakozóhelyen 

mélyebb kapcsolatba került férje egyik megrendelőjéből barátjává avanzsált, ám a trónjától megfosztott XIII. Alfonz spanyol királlyal.

A korabeli magyar napilapok címlapjai eltérően ecsetelték a kibontakozó l’amourt. A nemzeti érzelmű sajtótermékek ártatlan kis flörtként festették le a kapcsolatot arra hivatkozva, hogy a köztársaságpártiak győzelme miatt Hispániából elűzött uralkodó példás apa és mintaférj, aki „nagy magányában” csak kicsit unatkozott és beszélgetőtársat keresett. A liberális szemléletű újságok ellenben azt hangsúlyozták ki, hogy Alfonz született kujon, amire példaként házasságon kívül összematekozott gyermekeit (Roger, Teréz, Leandro és Johanna) hozták fel.

cartier SzinhaziElet 1932 25  pages77-77

Fotó: Színházi Élet / Arcanum 1932

Miután párizsi palotájukban Louis Cartier kezébe akadt Alfonz feleségének címzett intim távirata, a féltékeny ékszerkirály 1934-ben beadta a válókeresetet. Pedig ő sem volt ártatlan bárány. Almásyval megkötött házassága előtt 

heves kapcsolatot tartott fenn Jeanne Toussaint modellel, akit Franciaországban mindenki csak úgy ismert: „A párduc”.

Az extrém magas libidójú nő annyira megfelelt az ékszerésznek, hogy feleségül is akarta venni, ám rangon aluli leendő házasságukat hamar megfúrta a kényes ízlésű család. Cartier így, bár nem vehette el szeretőjét, megtartotta holdudvarában. A belga származású demimonde lett 1933-ban cége művészeti osztályának vezetője, neki köszönhette a családi vállalkozás azoknak a türkizekkel, zafírokkal és gyémántokkal díszített ékszereket, amelyeknek a központjában általában egy kígyó és egy macska látható.

Mivel az ügyvédek szerint Cartier hatalmas vagyona miatt a válóper több évig is elhúzódhatott, így a grófné visszaköltözött Budapestre. Nem a Tárnok utcai palotába, hanem a most bontásra ítélt svábhegyi szanatóriumba, ahol magas igényei miatt egy komplett emeletet bérelt magának és személyzetének. Francia rendszámú Delage D8-85 kétüléses luxuskocsijával innen járt le rendszeresen a Belvárosba korzózni.

Az egyik ilyen bevásárlókörútja során kapta a hírt, hogy férje annyira nem szeretné vagyonát feldarabolni és kifizetni ügyvédei további munkadíját, hogy inkább kibékülne. A kölcsönös nyitásnak köszönhetően a házastársak gyorsan megbocsátottak egymásnak, majd a 2.0-ás verziót letöltve gyorsan

megvették második budai házukat is a Wesselényi (ma Táncsics Mihály) utca 11. szám alatt.

Ezt az ingatlant 1936-ban építették át modern neobarokk stílusúvá, amelynek terveit a Horthy-korszak egyik legfoglalkoztatottabb építésze, Szepessy Sándor készített el.

<img id="kep_szerkfoto_image_38231015" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3823/38231/382310/38231015_2f49bc3b062f1a26136bdb0f67f5c2ae_wm.jpg" alt="cartier SzinhaziElet 1935 52 pages145-145" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/02/cartier-es-magyar-felesege-velejeig-felforgattak-budapestet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …