2021. június 24., csütörtökMa Iván napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.24. Iván Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Asztalfőn Hajas László, akit Párizsban megtréfáltak az osztrigák

Hirdetés

Az Asztalfőn Hajas László, akit Párizsban megtréfáltak az osztrigák

Eleinte a spagettifőzésben jeleskedett, ám mostanában átengedi a konyhát a feleségének. Hajas László Párizsban bátran kóstolgatta a nyers osztrigát, aminek meg is lett a következménye. A mesterfodrász legnagyobb álma, hogy egyszer megtanuljon szaxofonon játszani.

Milyen ételeket szeretett gyerekkorában?

Az első élményem a fokhagymás pirítós volt: a gáztűzhelyre vaslapot tettünk, azon megpirítottuk a kenyérszeleteket, majd rádörzsöltük a fokhagymát – egy pohár citromos teával fenséges volt! A másik nagy kedvencem a zöldborsóleves hús nélkül, sok zöldséggel és galuskával. A feleségem, Judit már ugyanolyan finoman meg tudja főzni, mint annak idején édesanyám. Anyám nagyon jól főzött, nagymamám pedig remek bejglit és tejes kalácsot sütött, az utóbbi tetejéről mindig lelopkodtam a sült mandulát. Soha nem voltam válogatós, szerettem a lecsót, sőt a sárgarépa-főzeléket is! A spenótért kevésbé rajongtam, de mára azt is megszerettem.

hajas 0007 Layer 1

Hirdetés

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Hogyan emlékszik vissza az első főzési élményére?

Édesanyám egy időben még főzőiskolát is tartott a Madách téren, sőt egy évig a svéd nagykövetség konyháját is vezette. Egyszer elmentem vele, és rácsodálkoztam, hogy a nagykövetségen minden hófehér volt: a bútorok, a függönyök, a falak és a konyha is fehérben tündökölt. Akkoriban elvarázsolt a konyha világa, sokszor voltam édesanyámmal együtt. Leginkább a palacsintasütés izgatott, így egyszer bevállaltam, hogy ha kikeveri a tésztát, szívesen kisütöm. Addig próbálgattam, míg végül már a levegőben is meg tudtam fordítani!

Felnőttként is főz?

Később, felnőttként egy ideig az aiolis spagettit is én főztem, rengeteg fokhagymával, sok erős paprikával. Egyszerűen elkészíthető étel, de ezt is el lehet rontani, ha például az ember odaégeti a fokhagymát. Van egy specialitásom, ami szintén nagyon egyszerű, de nagyon ízletes: a krumplit meghámozom, kettévágom, kivájom a közepét, és ebbe a kis teknőbe bacont, hagymát, kolbászkarikákat halmozok. Utána visszahelyezem a kivájt kalapot, és az egészet beteszem a sütőbe, míg meg nem pirul.

Egyébként én csak „tudományosan” szeretek főzni: kiszámolom az időket, hogy melyik hozzávalónak mennyi ideig kell főnie vagy sülnie, és mindent külön tányéron készítek elő – ezért a konyhában pillanatok alatt óriási rendetlenséget tudok csinálni. A feleségem ennek éppen az ellenkezője: néhány perc alatt képes egy háromfogásos ebédet összehozni. Egyébként néha előfordul, hogy reggelire megkívánunk egy paraszttálat, ilyenkor a vásárcsarnokban veszünk csécsi szalonnát, házi szalámit, disznósajtot, libatöpörtyűt, és azokat forró, friss kenyérrel esszük. De […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/06/06/az-asztalfon-hajas-laszlo-akit-parizsban-megtrefaltak-az-osztrigak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Magyar újítás forradalmasította a különleges hangszert

Magyar újítás forradalmasította a különleges hangszert

A Twoba, Szentpáli Roland és Juhász Zoltán hangszerinnovációja nyerte el a Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) …